Beždžionių raupai nėra „gėjų liga“: virusui nerūpi žmogaus orientacija

Socialiniuose tinkluose plinta klaidingi ir melagingi teiginiai esą homoseksualūs vyrai platina beždžionių raupus, kurie neva yra lytiškai plintanti liga.

Sveikatos priežiūros specialistai ragina nesieti viruso su LGBTQ+ bendruomene | Asociatyvi freepik.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Socialiniuose tinkluose melagienų kūrėjai mėgina sieti LGBTQ+ bendruomenę ir kaltinti ją dėl šios neva lytiškai plintančios ligos užkrato.

Tačiau visų pirma, beždžionių raupai nėra lytiškai plintanti liga. „Beždžionių raupai nėra lytiškai plintanti infekcija įprasta prasme, tačiau ja galima užsikrėsti lytinio ir intymaus kontakto metu“, – gegužės 23-ąją kalbėjo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro epidemiologas Johnas Brooksas, rašo aidsmap.com

Kitaip tariant, šis virusas perduodamas artimo asmeninio kontakto būdu, pavyzdžiui, paliečiant odą. Virusas taip pat gali plisti drabužiais, per žaizdas, užterštus paviršius. Didesnę riziką užsikrėsti patiria viename namų ūkyje gyvenantys asmenys. Taip pat užkrato tikimybė padidėja ligoninėse, į kurias dėl neįprastų bėrimų kreipiasi pacientai.

Sakyti, kad ši liga plinta tik tarp homoseksualių asmenų – klaidinga. Anot J. Brookso, kiekvienas gali užsikrėsti šiuo virusu nepaisant seksualinės orientacijos, rašo cnbc.com

PSO pažymėjo, kad nors išties virusu užsikrėtė daugiau LGBTQ+ asmenų, tai tėra sutapimas, nes protrūkio vieta galėjo tapti bet kuri kita bendruomenė, kurioje žmonės leidžia ilgesnį laiką kartu, pavyzdžiui, mokyklos. Natūralu, kad pirmiesiems užsikrėtus homoseksualiems vyrams, labiau virusas ir ėmė plisti LGBTQ+ bendruomenėje, pažymi delfi.lt

CNN cituoja dr. Jennifer McQuiston, kuri teigia, kad kai kuriuose pranešimuose ir komentaruose apie beždžionių raupus vartojama kalba ir naudojami vaizdai tik sustiprina stereotipus apie LGBTQ+ bendruomenę, bet visiškai nepadeda spręsti protrūkio problemos.

„Patirtis rodo, kad stigmatizuojanti retorika gali greitai nugalėti įrodymais pagrįstą reakciją, kurstyti baimę, skatinti žmones atsisakyti sveikatos priežiūros paslaugų, trukdyti identifikuoti atvejus“, – teigė ji.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo, kad šios ligos nereikėtų naudoti kaip būdo neigiamai vaizduoti bet kurią bendruomenę.

„Tai nėra gėjų liga“, – pirmadienį kalbėjo PSO patarėjas Andy Sealeas.

Jungtinės Tautos išreiškė susirūpinimą, kad beždžionių raupai pasitelkiami rasistiškai ir homofobiškai vaizduoti LGBTQ+ bendruomenei bei afrikiečius.

Sveikatos specialistai teigia, kad beždžionių raupai gali būti perduodami oro lašeliniu būdu, tačiau neatrodo, kad virusas plinta dideliu atstumu priešingai nei SARS-CoV-2 koronavirusas, sukeliantis COVID-19 infekciją.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro gegužės 23 d. duomenimis, viruso atvejai jau patvirtinti tokiose Europos šalyse kaip Belgija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Portugalija, Ispanija, Švedija, Nyderlandai. 

Lietuvoje beždžionių raupų atvejų nėra nustatyta. Sveikatos apsaugos ministerija pažymi, kad nustačius beždžionių raupų atvejį Lietuvoje, visuomenė apie tai būtų informuota.

„Atsižvelgiant į šiuo metu turimą informaciją, rizika, kad ši infekcija išplis visuomenėje yra maža“, – tikina NVSC specialistai.

Pirmasis užsikrėtimo beždžionių raupais atvejis Europoje buvo užfiksuotas gegužės 7-ąją pacientui iš Didžiosios Britanijos. Manoma, kad jis užsikrėtė lankydamasis Nigerijoje, skelbia lrytas.lt 

Nauji atvejai jau fiksuojami ir Vengrijoje bei Norvegijoje. 

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni