Kodėl Rusija skleidžia melagienas apie LGBTQ+ Lietuvoje? Ekspertė įvardijo pagrindines priežastis

Prasidėjus karui Ukrainoje, Maskvos patriarcho Kirilo žodžiai, jog esą Ukraina, siekdama tapti vakarietiška valstybe, turės surengti „Pride“ eitynes, o dėl karo yra kalti ir gėjai, nuskambėjo visame pasaulyje. Patriarchas mėgino įpiršti mintį, kad Rusijos vertybės – kur kas pranašesnės nei vakarietiškos.

„Russia Today“ – vienas pagrindinių Rusijos propagandos ruporų | Asociatyvi gettyimages.com


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ žurnalistė Jurga Bakaitė pasakojo, kad pastaruoju metu daug kalbama apie Rusijos propagandą menkinant NATO karinę galią, Kremliaus ideologijas apie pasaulio tvarką, geopolitiką bei Rusijos įtakos zoną, kurioje tariamai yra tiek Ukraina, tiek Lietuva. 

Tačiau ekspertų teigimu, šiuo metu verta kalbėti ne tik apie karo veiksmus, bet ir Rusijos siekį paveikti Lietuvos politiką bei priversti gyventojus nepasitikėti valstybe. Šiam tikslui pasiekti agresorė naudoja kitą taktiką, apie kurią, J. Bakaitės teigimu, kalbame retai – dalis Rusijos propagandos yra grindžiama žinutėmis, kad Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje (ES) tradicinė šeima išgyvena griūtį.

Vilniaus universiteto (VU) Edukologijos doktorantė, lytiškumo ugdymo ekspertė Akvilė Giniotaitė LRT radijui tikino, kad lytiškumo tema dažnai pasitelkiama Rusijos propagandistų. 

„Moksle (lytiškumas) propagandos kontekste yra apibrėžiamas  kaip labai pigus kognityvinis ginklas, nes lytiškumo temos, su žmogaus seksualumu susijusios temos labai greitai iššaukia stiprias emocijas didelėje visuomenės dalyje. Šios emocijos nėra teigiamos. Jos neigiamos – kupinos baimės, šleikštulio, nepasitikėjimo. Tuomet greitai atsiranda grėsmės nuojauta, kad čia kažkas dabar bus, kažkas tragiško visuomenėje, visoje civilizacijos ateityje“, – sakė A. Giniotaitė.

Taip pat skaitykite

Pasak lytiškumo ugdymo ekspertės, toks Rusijos propagandos elgesys padeda mobilizuoti nepatenkintas mases. 

„Vienas iš propagandos įrankių yra būtent emocijų sukėlimas tam, kad sukėlus emocijas galėtum paveikti tikslinę auditoriją“, – kalbėjo A. Giniotaitė.

Akvilė Giniotaitė | Įvairovės ir edukacijos namų nuotr.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad viešojoje erdvėje kartais nuskambančios sąvokos „genderizmas“, „tolerastija, „geiropa“, „eurosodoma“ yra sukonstruotos Rusijoje. 

„Yra užtektinai tyrimų, rodančių, kad būtent Rusija yra nukalusi tuos terminus. Kaip sistemingą Rusijos veikimą tai pradėta pastebėti tik karo Ukrainoje pradžioje“, – tikino A. Giniotaitė.

Anot VU Edukologijos doktorantės, Rusija siekia tiek Europą, tiek Lietuvą pavaizduoti kaip nykstančią civilizaciją, kuri yra moteriška, todėl ji esą yra per silpna.

Rusijos propagandinėse priemonėse skamba kaltinimai, kad Europoje klesti nevaldomas liberalizmas, yra legali pedofilija, vaikai mokyklose mokomi keisti lytį, nėra baudžiami seksualiniai nusikaltimai.

Neatsitiktinai propaganda net ir šiuo aspektu nutaikoma į NATO karius. 2017 metais Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir Seimo nariai gavo melagingą laišką apie tai, kad neva Lietuvoje reziduojantys Vokietijos kariai Jonavoje galėjo išžaginti nepilnametę globos namų auklėtinę. Per kibernetinę ataką tokia žinia išplatinta ir dalyje žiniasklaidos priemonių.

Pasak A. Giniotaitės, tokiomis žinutėmis siekiama formuoti lietuvių nuomonę, kad Rusijoje, nors ir turinčioje problemų, bent yra ginamos vadinamosios tradicinės vertybės.

Anot lytiškumo ugdymo ekspertės, siekiama sukelti abejones, ar lietuviai nori priklausyti Europos Sąjungai bei NATO. „Nuolatinis dezinformacijos paveiktas „varymas“ ant Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų, NATO institucijų verčia jomis nepasitikėti, matyti grėsmę ir pasikėsinimą į tautinį suverenitetą“, – LRT radijui sakė ji.

Žurnalistė J. Bakaitė pastebi, kad Rusijos propagandinėse priemonėse skelbiamose žinutėse dažnai kritikuojamos Lietuvos moterys politikės. „Amerikiečių tyrėjų prieš kelis metus atskleista 6-erius metus Rusijos vykdyta operacija parodė, kad Kremlius kūrė žinutes, tinklaraščių įrašus, žeminančius tuometinę prezidentę Dalią Grybauskaitę. Tyrėjai mini, kad seksistinės žinutės apie Rusijai nepalankią politikę, Prezidentės kaip moters žeminimas, padėjo tokiai informacijai plisti socialiniuose tinkluose, nes pritraukė dėmesio“, – tikino ji.

A. Giniotaitės teigimu, vadinamosios tradicinės šeimos pasaulėžiūroje, kurią esą gina Rusija, lyties vaidmenys yra tradiciniai, išreiškiantys vyriškąjį patriotizmą, o moteriškasis paveikslas formuojamas per motinystę.

„Yra nemažai naratyvų, nukreiptų į feminizmą, teigiama, kad Europos Sąjungoje moteriškumo idėja iškrypusi, siekiama iš viso sunaikinti lytis“, – LRT radijui kalbėjo ekspertė.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni