„Vakaro žiniose" pilasi melas apie LGBTQ+ žmones

„Respublikos leidinių“ grupės leidžiamas dienraštis „Vakaro žinios“ skelbia: „Civilizacijos griovimas yra užsakytas ir apmokėtas“. Tiesa, skambaus pavadinimo publikacijoje, kurioje aršiai kritikuojami LGBTQ+ teisių aktyvistai, apstu netikslumų ir abejonių keliančios informacijos, tad dalį pateikiamų faktų jarmo.net nusprendė patikrinti. 

„Vakaro žinioms" Valdemaras Valkiūnas dėstė, kad LGBT yra organizacija | A.Tamašaičio/jarmo.net nuotr


Jonas Valaitis

Jarmo.net redaktorius

 
Panašu, kad „Vakaro žinių" kalbinamas Seimo narys Valdemaras Valkiūnas itin išgyvena, jog yra linksniuojamas homofobiškus visuomenės veikėjus pašiepiančiame gayline.lt konkurse, kuriame renkamas metų „gėjų pupulis“ ir „lesbiečių braškytė".

Publikaciją išspausdinusi žiniasklaidos priemonė, rodo jarmo.net surinkti duomenys, V. Valkiūno ištartų žodžių nekvestionavo ir netikrino. Nors interviu žanras yra subjektyvus, vis dėlto jam taip pat galioja visuotinai priimtini žurnalistikos standartai: etiškas informavimas ir kalbėjimas, abejotinų faktų patikrinimas bei jų kvestionavimas.

Apkaltino, kad gayline.lt kursto neapykantą

Seimo narys V. Valkiūnas „Vakaro žinioms“ teigė, kad gayline.lt rengiamas konkursas yra neapykantos kurstymas.

„Kuo pats smirda, tuo kitus tepa“, – sako patarlė.

Politikas ne kartą itin užgauliai pasisakė LGBTQ+ žmonių atžvilgiu kalbėdamas apie „lezbi šou“, „pideralizaciją“. Vargu, ar tokius Seimo nario pareiškimus prieš LGBTQ+ bendruomenę galima vadinti toleranciją skatinančiais.

Valdemaras Valkiūnas | Stop kadras/Atviras Seimas


Dėl tokių išsakytų žodžių V. Valkiūnas šiais metais aiškinosi Seimo etikos ir procedūrų komisijai, kuriai kalbininkai pateikė išvadą, jog vis tik Seimo nario pareiškimai gali būti laikomi niekinantys LGBTQ+ žmonių grupę.

„Žodis pederastas ir jo vediniai ar perdirbiniai paprastai turi neigiamą atspalvį, kurio stiprumas priklauso nuo konteksto ir pagal dabartinės vartosenos polinkius sinonimų eilėje žodyniškai galėtų būti pateiktas kaip menkinamasis greta sinonimų gėjus (šnek.) ir homoseksualas (neutr.)", - rašoma Seimo etikos ir procedūrų komisijos išvadoje, kurią turi jarmo.net

Seimo etikos sargai paskatino parlamentarą rinktis kitokį toną.

Remiasi prielaidomis, o ne faktais

„Vakaro žinias“ sudomino ir gayline.lt rengiami „gėjų pupulio" ir „lesbiečių braškyčių" rinkimai.

Publikacijoje, kurioje pateikiamas interviu su V. Valkiūnu, yra rašoma: „Tiesa, kol kas rinkimai nelabai domina net pačius LGBT narius – nėra net 300 balsų. Gal tik tiek žmonių ir teapsilanko seniausiame Lietuvoje LGBTQ+ naujienų portale“.

Publikacijoje pateikiami pasvarstymai apie statistiką nebuvo pagrįsti tiksliais duomenimis | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Pastarasis sakinys paremtas prielaida, tačiau ne faktais. Galima net neabejoti, kad portale lankosi kur kas daugiau vartotojų.

Gayline.lt rinkimus vykdo apklausos būdu, kurioje svetainės vartotojai gali dalyvauti, tačiau to daryti neprivalo.

Panagrinėkime vieną pavyzdžių – kovo 31-ąją portale lrytas.lt vykdomoje apklausoje apie Velykas, kaip nurodo portalas, dalyvavo daugiau nei 6,5 tūkst. asmenų. Tuo metu vidutinis dienos lankytojų skaičius, remiantis gemius.com duomenimis, kovo mėnesį portale lrytas.lt siekė beveik 350 tūkst.

Taigi, akivaizdu, kad portalų vykdomų apklausų duomenys neatspindi realios apsilankiusių vartotojų statistikos.

LGBTQ+ vadina organizacija

Ne itin tiksliomis žiniomis pasižymi ir pašnekovas. V. Valkiūnas interviu ne kartą pažymi, kad LGBT yra ne kas kita, o organizacija.

Leidiniai privalo patikrinti informaciją, kurią skelbia | Asociatyvi pexels.com nuotr.


„Aš kviečiu juos atsisakyti vykdyti jiems duodamus nurodymus iš tarptautinės LGBT“, - žurnalistei pareiškė jis.

Kokie konkrečiai duodami nurodymai bei ar turi duomenų, jog išties kažkokie nurodymai pasiekia visus LGBTQ+ žmones Lietuvoje, politikas nepatikslino. 

„Manęs nestebina, kad tai vyksta. Tai užsakymas ne iš Lietuvos, o iš ten, kur finansuojamos šios organizacijos“, - priduria politikas.

Kokių duomenų turi, jog LGBTQ+ asmenys yra finansuojami paslaptingos organizacijos, V. Valkiūnas nepateikia.

O kad LGBT yra organizacija, galiausiai įtiki ir žurnalistė. Ji rašo: „Politikas Valdemaras Valkiūnas įsitikinęs: tokios organizacijos, kaip LGBT, tyčia provokuoja visuomenę, už tai gaudamos atlygį". 

Kalbėdamas apie tariamą finansavimą, politikas jokių duomenų nepateikia | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Ko gero, tiek žurnalistė, tiek V. Valkiūnas šiek tiek neteisingai supranta sąvoką „LGBT".

LGBT (kartais - GLBT) – tai akronimas, apibūdinantis lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius žmones. Visų pirma, šios raidės reiškia žmonių grupę, o ne organizaciją.

Nors Lietuvoje išties veikia LGBTQ+ teises atstovaujančios organizacijos, tokios kaip TJA arba LGL, tačiau jos savęs nevadina žmonių grupių akronimais.

Be to, V. Valkiūnas savo kalbų apie „užsakymą”, kurį finansuoja „šios organizacijos”, nepagrindžia jokiais faktais ar argumentais, todėl tokie teiginiai kelia mažų mažiausiai rimtas abejones. Bet žurnalistės tai nė kiek netrikdo – publikacijos antraštėje skambiai konstatuojama, kad LGBTQ+ asmenys griauna civilizaciją, o jų veiksmai yra užsakyti. 

LGBTQ+ yra žmonės, o ne organizacija | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Publikacijos antraštėje nėra pabrėžiama ir tai, kad joje išdėstyti teiginiai tėra nuomonė, neparemta jokiais faktais, tad „Vakaro žinių" antraštę galima laikyti net klaidinančia.

Supainiojo teisėsaugą su etikos sargais

Be to, kalbėdamas apie savo kelionę į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, Seimo narys giriasi: „Komisija mane svarstė, bet nerado nieko kriminalinio”.

Tiesa, čia svarbu pabrėžti, jog kriminalinius nusikaltimus tiria teisėsaugos institucijos – policija, STT, FNTT, prokuratūra. Tuo metu Seimo etikos ir procedūrų komisijos kompetencija apima įvertinimą, ar Seimo nariai nepažeidžia etikos. 

Tad akivaizdu, kodėl Seimo etikos ir procedūrų komisija „nerado nieko kriminalinio”.

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Painioja su pedofilija, kalba apie iškrypimą

Negana to, kažkodėl politikas nusprendė pareikšti: „Ar mes pamiršome, kaip Olandijoje buvo siekiama įsteigti pedofilų partiją?”.

Tiesa, čia V. Valkiūnas ne tik nesuvokia to, kad LGBTQ+ yra ne organizacija, bet ir to, jog į LGBTQ+ asmenų apibrėžimą pedofilinis polinkis nepatenka ir neturi su tuo nieko bendro.

„Homoseksualizmas yra iškrypimas”, - teigė V. Valkiūnas.

Vargu, ar politikas susipažinęs su Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu dar XX a. homoseksualumą pašalinti iš psichinių ligų sąrašo. Specialistai pažymi, kad tiek homoseksualūs, tiek heteroseksualūs asmenys visiškai nesiskiria psichinės adaptacijos požiūriu. 

„Vakaro žinių" publikacijoje apstu nepagrįstų teiginių | Asociatyvi pexels.com nuotr.


Taigi, galima drąsiai konstatuoti, jog ir šis politiko teiginys prasilenkia su tikrove. 

Plačiau apie išvadas, kodėl homoseksualumas nėra psichikos sutrikimas, galite perskaityti manoteises.lt publikacijoje „Kada gydytojams šarlatanams uždrausime žaloti LGBTI asmenis?"

Prokurorai tiria galimą neapykantos kurstymą respublika.lt portale

O tuo metu „Respublikos leidinių" valdomame respublika.lt portale apstu ir kitų publikacijų, kurių turinys kelia klausimų net teisėsaugai.

Dėl kovo 9-ąją pasirodžiusios Vito Tomkaus publikacijos Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo.

Prokurorus sudominusios V. Tomkaus publikacijos pavadinimas skamba taip: „Gerovės valstybė yra pederastų valdžia plius viso pasaulio skaitmenizacija".

Vilniaus apylinkės prokuratūra domisi V. Tomkaus rašiniu | prokuraturos.lt nuotr.


Nors V. Tomkus pareiškė, jog šis tekstas yra satyrinis, bet užgaulių pasisakymų, nukreiptų prieš homoseksualius asmenis, „Respublikos” redaktorius nevengia ir kitose publikacijose. 

Dalyje jų homoseksualūs asmenys vadinami iškrypėliais taip skleidžiant visuomenę klaidinančią informaciją.

Teisinasi, kad tik samprotauja

Jarmo.net nusprendė pasiteirauti „Vakaro žinių" apie interviu su V. Valkiūnu. Į klausimus elektroniniu paštu atsakė „Respublikos leidinių" direktorė Diana Veleckienė. 

-Publikacijoje rašoma „tokios organizacijos, kaip LGBT". Ar žurnalistei žinoma, kad LGBTQ+ žmonių grupė savaime nėra organizacija?

 -Bendruomenė reiškia (pagal terminų žodyną) kolektyvą, kurį sieja bendri interesai, o organizacija-žmonių kolektyvas, suburtas ar susibūręs kokiam nors darbui ar veiklai. Jūs, turbūt, žodį „organizacija" supratote kaip juridinį vienetą. Be to, Jūsų klausime neaišku ką turite galvoje sakydamas „savaime".

-Taip pat žurnalistė (ne V. Valkiūnas) teigia, kad gayline.lt puslapyje lankosi vos 300 vartotojų. Ar žurnalistė gali patvirtinti tokį teiginį? Ar jai žinoma, kaip skaičiuojama portalo lankytojų statistika?

-Žurnalistė neteigia, kad „puslapyje lankosi vos 300 vartotojų", ji klausia „Gal tik tiek žmonių ir teapsilanko seniausiame Lietuvoje LBGTQ+ naujienų portale". Manyčiau, kad klausiamoji sakinio konstrukcija prasmingai skiriasi nuo teigiamosios.

-Ar žurnalistė turi faktinių duomenų, leidžiančių teigti, kad gayline.lt organizuojamas konkursas arba LGBTQ asmenų veikla yra „užsakyta"?

-Nei Žurnalistė, nei V.Valkiūnas neteigia, kad „LGBTQ asmenų veikla yra „užsakyta"". Valkiūnas sako, kad „Tai užsakymas ne iš Lietuvos, o iš ten, kur finansuojamos šios organizacijos. Manau, kad ir atitinkamos tarnybos turėtų susidomėti, kas finansuoja šias organizacijas, kurių veikla skatina civilizacijos griovimą." 

Iš straipsnio teksto akivaizdu, kad p.Valkiūnas neteigia, o samprotauja.

-V. Valkiūnas teigia, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija „mane svarstė, bet nerado nieko kriminalinio". Ar žurnalistei žinoma, kad Etikos ir procedūrų komisija nenagrinėja kriminalinių veikų - tai teisėsaugos institucijų kompetencija?

-Lietuviu kalbos žodyne žodis Kriminalinis reiškia - (lot. criminalis - susijęs su nusikaltimu) susijęs su nusikaltimu. Etikos ir procedūrų komisija nenagrinėja baudžiamųjų pagal Baudžiamąjį kodeksą veikų - tai teisėsaugos institucijų kompetencija, bet nagrinėja kitus nusikaltimus ir/ar nusižengimus. Todėl gerb.Valkiūno pasakyme žodis „kriminalinio" pavartotas siekiant sustiprinti įspūdį ir lengvai galėtų būti pakeistas "nusikalstamo".

-Ar žurnalistei žinoma, kad homoseksualumas nėra iškrypimas? Jeigu taip, kodėl skaitytojas nebuvo informuojamas, jog V. Valkiūno teiginys neatitinka tikrovės?

-Žurnalistė neteigia, kad „homoseksualizmas yra iškrypimas", todėl Jūsų pastaba apie žinojimą yra skirta ne tam adresatui. Visas interviu nėra apie homoseksualizmą, kaip reiškinį, o apie tokiais asmenimis prisistatančių asmenų provokacinį elgesį, todėl papildoma informacija apie dalykus, nesusijusius su su pokalbio tema, būtų perteklinė, - dėstė D. Veleckienė. 

Gayline.lt atstovai teigia pastebintys, kad LGBTQ+ bendruomenei kai kurie visuomenės veikėjai rodo nepagarbą | Asociatyvi pexels.com nuotr.

Portalo gayline.lt naujienų redaktoriaus Martyno komentaras:

„Džiugu, kad „Gėjų pupulio" ir „Lesbiečių braškytės" rinkimų sulaukia nominuotų žmonių reakcijos. Tai parodo, kad jiems yra svarbu kaip jų darbus, veiksmus vertina LGBTQ+ bendruomenė ir visuomenė. Šie, ilgus metus organizuojami apdovanojimai, skirti informuoti visuomenę apie politikų ir visuomenės veikėjų darbus ir veiksmus, kuriais jie rodo nepagarbą, galimai kursto neapykantą, diskriminaciją ir priešina visuomenę.

Apgailestaujame, kad Seimo narys nežino net neapykantos kurstymo apibrėžimo, nors tokį terminą naudoja. LGBTQ+ bendruomenė nėra ideologija - tai žmonės, t.y. vaikai, draugai, kaimynai, bendradarbiai. Pamatinių žmogaus teisių gynimas ir lygybės siekimas turėtų būti kiekvieno Lietuvos politiko siekis, taip užtikrinant visų Lietuvos piliečių gerovę. Esame stiprūs įvairovėje, o ne dirbtiniame skaldyme ir susipriešinime, kurį neretai savo pasisakymais skatina V. Valkiūnas.

Mūsų naujienų portale dirba tik savanoriai, šiemet dar nesame gavę jokio finansavimo. Tuo tarpu matome, kad kai kurios visuomenės informavimo priemonės labai aktyviai remia prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptas viešinimo kampanijas. Apmaudu, kad taip siekiame ne informuoti visuomenę, o ją priešinti, skleisti sąmokslo teorijas. Tikimės, kad tiek VRK, tiek atsakingos institucijos, pagal galiojančius teisės aktus, stebės bei įvertins tokią veiklą".

„Respublikos leidinių" reputacija

  • Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (ŽLEK) dienraštį „Respublika“, kurį leido „Respublikos leidiniai", 2014 metais priskyrė profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai. Sprendimas priimtas po to, kai buvo nustatyta 11 pažeidimų.
  • 2015 metais „Vakaro žinios" tokio titulo išvengė, nes buvo nustatyti tik 3 pažeidimai. 
  • 2020 metų gruodį VRK nustatė, kad portale respublika.lt draudžiamu laikotarpiu prieš praėjusiais metais vykusius Seimo rinkimus buvo skelbiama rinkimų agitacija. Apie tai jarmo.net rašė šioje publikacijoje: Pažeidimas „Respublikos leidiniuose": paskelbę homofobišką straipsnį ir sulaukę VRK pastabos, liepė tiesiog neskaityti
  • Pasak Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, per 2018 metus „Respublikos leidiniai" net 6 kartus padarė rimtą profesinį pažeidimą.
Naujesnė Senesni