Pažeidimas „Respublikos leidiniuose": paskelbę homofobišką straipsnį ir sulaukę VRK pastabos, liepė tiesiog neskaityti

Kontraversiškais ir dažnai abejotino teisingumo pasisakymais apie LGBTQ+ asmenis garsėjanti žiniasklaidos priemonė perlenkė lazdą. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nustatė, kad UAB „Respublikos leidiniai", valdanti dienraščio „Vakaro žinios" interneto tinklalapį respublika.lt, paskelbdama publikaciją, kurioje agituojama nebalsuoti už konservatorius ir klausiama, ar „šiais laikais madinga užjausti tik" LGBTQ+ žmones, pažeidė įstatymą.

Asociatyvi pexels.com nuotr.

       Jonas Valaitis,

    Jarmo.net redaktorius


Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininkė Vaiva Žukienė kalbėjo, kad procesą rinkimų laikotarpiu stebi VRK, o komisija gali pateikti nuomonę, ar įstatymas pažeistas. Jos teigimu, tyrimo imamasi dažniausiai tuomet, kai yra sulaukiama skundo. 

Teisinosi, kad užstrigo portalas

Portalo jarmo.net turimi dokumentai rodo, būtent taip nutiko ir šįkart - VRK gavo pranešimą ir galiausiai tyrimo metu nustatė, kad respublika.lt pažeidė Seimo rinkimų įstatymą, kuris draudžia rinkimų agitaciją likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Valstybės institucijoms „Respublikos leidinių" savininkas ir redaktorius Vitas Tomkus teisinosi, kad kilo techninių sunkumų su portalo valdymo sistema.

Pagal turimus dokumentus, straipsnis „Skaitytojos laiškas: Kodėl nebalsuosiu už konservatorius?“, publikuotas portale www.respublika.lt, buvo viešinamas pirmajame naujienų portalo puslapyje agitacijos draudimo laikotarpiu.

„Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriau, ačiū, kad lankotės mūsų „Respublikos“ svetainėje, - atsakyme VRK rašė V. Tomkus. - Deja, ne jūs vieni. Pastaruoju metu mūsų svetainę užplūdo tokia gausa lankytojų, kad turinio valdymo sistema ėmė ir užstrigo. <...> Bandėme kviesti meistrą, bet jis dabar pietauja. Kai baigs, žadėjo skubiai apsilankyti ir sutaisyti sistemą, jei tik sugebės"

Skaitytojams teksto liepė neskaityti

Tačiau, panašu, meistrui kilo keblumų. VRK nustatė, kad portale respublika.lt vėliau buvo publikuotas toks tekstas: „Svetainės lankytojams: kol bus pašalintos techninės kliūtys, maloniai prašome savo lankytoją jokiu būdu neskaityti „Skaitytojo laiško: Kodėl nebalsuosiu už konservatorius?“, kuris „Nuomonių ir komentarų“ skyrelyje".

Tuo metu nurodytame tekste, kuris pripažintas kaip draudžiamu laikotarpiu skelbiama rinkimų agitacija, taip pat buvo rašoma: „Atrodo, dar vakar vadinome save krikščionimis - kur tas krikščioniškumas? Kur mūsų europietiška empatija? Ar šiais laikais madinga užjausti tik LGBT atstovus ir šuniukus, o vargingai gyvenantys žmonės gali būti išmesti už borto?"

Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininkė V. Žukienė portalui jarmo.net kalbėjo, kad komisija neturi išankstinių nuostatų prieš jokį leidinį. „Ir tikriausiai būtų nekorektiška, jeigu turėtume. Bet jeigu yra gaunami skundai, mes juos nagrinėjame. 

Beje, „Respublikos leidinių" atstovai dažniausiai atvyksta į posėdžius. <...> Yra visaip buvę: ir pripažinti pažeidę etiką, ir nepripažinti. 

Mes, kaip komisija, neturime jokių išankstinių nusistatymų nė prieš vieną Lietuvos žiniasklaidos priemonę. <...> Mes labiau žiūrime iš etikos, o ne įstatymo pusės, nes įstatymo laikymąsi prižiūri VRK", - kalbėjo V. Žukienė.

Atsakomybės netaikė

VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė vasario 5 dieną pateiktoje pažymoje siūlė taikyti „Respublikos leidiniams" administracinę atsakomybę. Tačiaus, regis, tokia galimybe nebuvo pasinaudota.

„Šiuo metu administracinė atsakomybė dėl Jūsų minimo sprendimo nėra taikyta", - portalą jarmo.net informavo VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Ji teigė, kad teisę surašyti protokolą turi kiekvienas VRK narys, tačiau ar ja pasinaudoti, jie sprendžia individualiai.

Vasario 19 dieną VRK priėmė sprendimą, kad publikacija pažeidė įstatymą, tačiau šis sprendimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo priėmimo.

„Dėkojame už rūpestį, bet sprendimą dėl skundo priimsime iki įstatymais numatyto termino. Apsispręsime įsivertinę visas Lietuvos Respublikos įstatymų numatytas gynybos galimybes", - portalui jarmo.net teigė „Respublikos leidinių" direktorė Diana Veleckienė.

Dienraščio „Vakaro žinių" pateiktoje deklaracijoje nurodoma, kad iš viso per 2020 metų Seimo rinkiminės kampanijos laikotarpį leidinyje buvo paskelbta politinės reklamos už beveik 19 tūkst. eurų (su PVM), o iš jų užsakovai apmokėjo maždaug 6,6 tūkst. eurų. 

Pasak Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, per 2018 metus „Respublikos leidiniai" net 6 kartus padarė rimtą profesinį pažeidimą. 
Naujesnė Senesni