Komentarus nuo šiol stebės policija: baus už pareigūnų vadinimą „agurkais" ar pažabos neapykantos kalbą?

Generalinis policijos komisaras Renatas Požela visuomenei pristatė naują būdą, kaip pareigūnai kovos su internete įvykdomais nusikaltimais, tame tarpe - ir neapykantos kalba. Nuo šios interneto komentarus socialiniuose tinkluose stebės pareigūnai. Kita vertus, dalis visuomenės reiškia nuogastąvimus, kad tokiu būdu bus esą ribojama žodžio laisvė. Ar tokia baimė pagrįsta žinant policijos pareigūnų uolumą imtis tyrimų, kai, pavyzdžiui, kažkas juos pačius internete pavadina agurkais?

Jarmo.net koliažas



Anot Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovės Godos Jurevičiūtės, nauja policijos virtualaus patrulio iniciatyva yra sveikintina, tačiau viskas priklausys nuo to, kaip ji bus įgyvendinama.

„Visų pirma, svarbu pabrėžti, kad neapykantos kalba internete, kuria siekiama labiau pažeidžiamas visuomenės grupes ir jų atstovus pažeminti, paniekinti, įbauginti, nutildyti ir taip pasiųsti žinutę, kad jie visuomenėje yra nepageidaujami, yra didžiulė problema – neapykantos kalba kelia neigiamas psichologines pasekmes asmenims, prieš kuriuos ji yra nukreipta, skatina visuomenės susiskaldymą, gali sukurstyti ir fizinius išpuolius prieš asmenis ir jų nuosavybę, ir todėl reikalauja įvairiausių sprendimo būdų. 

Nevyriausybinės organizacijos ir neapykantą patiriančių bendruomenių atstovai jau seniai kalba, kad policija šioje srityje turėtų ir galėtų daryti daugiau, kad internetas taptų mums visiems saugesne erdve.

Goda Jurevičiūtė | ŽTSI nuotr.


Kita vertus, labai svarbu, kad šias pareigas atliekantys pareigūnai būtų gerai susipažinę su žmogaus teisių dokumentais ir jaustų ribą tarp saviraiškos laisvės, kad ir įžeidžiančios, ir neapykantos kurstymo", - teigė G. Jurevičiūtė.

Anot Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovės, labai svarbu suprasti, kad saviraiškos laisvė yra ribojama tam, kad būtų apsaugotas asmenų lygiateisiškumas ir tokie ribojimai negali būti pertekliniai.

„Jie neskirti apsaugoti kokią nors ideologiją, įsitikinimus ar religiją, bet asmenis ir asmenų grupes, todėl neapykantos kalba yra neatsiejama nuo saugomų, labiau pažeidžiamų grupių sampratos. 

Draudžiama neapykantą kurstyti prieš asmenis ar jų grupę dėl lyties, seksualinės orientacijos, etninės priklausomybės, tautybės, kilmės, negalios ir kitų požymių. 

Visuomenės grupės prie labiau pažeidžiamumų priskiriamos ne šiaip sau, tai daroma įvertinus istorinį ir socialinį kontekstą", - komentavo G. Jurevičiūtė.

Ji akcentavo, kad pasitaiko atvejų, kai policijos pareigūnai parodo perteklinį uolumą, kai šaipomasi iš jų ar jie yra aštriai kritikuojami. G. Jurevičiūtė paminėjo Tauragės apskrities policijos nuobaudą, skirtą vaikinui, socialiniuose tinkluose pavadinusiam pareigūnus agurkais bei praeitais metais pradėtą tyrimas dėl plakato proteste su užrašu „Fuck the police“. „Nors jie nėra priskiriami prie pažeidžiamų visuomenės grupių, tačiau kai kalba eina apie neapykantos kurstymą prieš, pavyzdžiui, LGBTI bendruomenę – tai vertinama kaip, galbūt, neetiška, bet vis dėlto saviraiškos laisvė", - situacijos absurdiškumą įvardijo G. Jurevičiūtė.


Ji paminėjo ir policijos generalinio komisaro pavaduotojo Arūno Paulausko žodžius, kuris teigė, kad nepriimtini komentarai bus pažymimi, o jei jie turės nusikalstamos veikos požymių – dėl jų bus pradedamas tyrimas.

„Tai čia svarbu tiesiog akcentuoti, kad būtų išsigryninta riba, tam tikri kriterijai, kad neapykantą kurstantys komentarai jokiu būdu neliktų neištirti, o pažeidėjai nenubausti. Taip pat labai teigiamai vertinčiau ir tai, kad A. Paulauskas pripažino, kad pradžioje greičiausiai nebus išvengta tam tikrų klaidų, kurios bus taisomos. Tačiau būtų įdomu sužinoti, ar yra numatyta tam tikra procedūra, kaip bus galima tą komentaro „pažymėjimą“, jei su juo nesutinki, skųsti?", - klausė G. Jurevičiūtė.
 

-Kiek pareigūnų iš viso ketina kontroliuoti viešąją internetinę erdvę? - jarmo.net pasiteiravo Lietuvos policijos departamento atstovų. 

-Pradėsime nuo 3 pareigūnų, jei tai pasiteisins, spręsime, ar reiktų plėsti jų ratą.

-R. Požela minėjo, kad prie netinkamo turinio komentarų atsiras ikona. O kaip konkrečiai ši ikona atsiras - ar ji bus integruota į tinklalapius, ar policija tiesiog parašys žinutę iš juose sukurtų paskyrų?

-Bus sukurtas facebook profilis (viešai pristatytas).

-Teigiama, kad šia priemone bus siekiama perspėti vartotojus. O ar ketinama taikyti atsakomybę?

-Ši priemonė daugiausia nukreipta į prevenciją, tačiau jei pareigūnai pastebės akivaizdžius pažeidimus, galės taikyti ir atsakomybę (priklausomai nuo to, koks pažeidimas padarytas).

-Ar yra numatyta tam tikra procedūra apskųsti sprendimą, jog komentaras ar įrašas netinkamas

-Visus sprendimus galima apskųsti teisės aktų nustatyta tvarka, - komentavo Policijos departamento Komunikacijos skyrius. 

Atsakomybės išvengti bus sunkiau

Tuo metu teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska žada pataisas, pagal kurias neapykantos kurstymas, o tai yra tyčiojimasis ir niekinimas dėl tam tikros tapatybės, bus numatytas ne baudžiamąjame, bet administracinių nusižengimų kodekse. Tačiau baudžiamoji atsakomybė vis tiek bus taikoma už kurstymą susidoroti su tam tikra žmonių grupe. 

Evelina Dobrovolska | Jarmo.net koliažas


Anot ministrės, tokių pataisų reikia, nes daugelis žmonių iki šiol už niekinimą ir pasityčiojimą atsakomybės išvengia -baudžiamoji atsakomybė taikoma tik itin sunkiais atvejais, o dėl švelnesnių - jos tiesiog nėra ir todėl veši nebaudžiamumas.

E. Dobrovolska įsitikinusi, kad į administracinių nusižengimų kodeksą įtraukta veika padės nubausti asmenis, kurių veiksmai nepasiekė tokio pavojingumo laipsnio, už kurį reikėtų stoti prieš teismą, tačiau vis tiek daro žalą visuomenėje. 
Naujesnė Senesni