Tai ne pokštas: neapykantos kurstytojo nenubaudė, nes nenustatė, kas paspaudė klavišą

Lietuvos teisėsaugos institucijos tinkamai išnagrinėjo ir priėmė motyvuotus ir neabejotinai teisingus sprendimus neapykantos nusikaltimų bylose. Taip, deja, bet šiandien toks yra mano Balandžio 1-os dienos pokštas.

Pijus Beizaras | Liudos Jelizarovos nuotr.

Pijus Beizaras

LGBTQ+ teisių aktyvistas



2014 metais, po mano asmenine nuotrauka, esančia mano „Facebook" paskyroje, pasipylė šimtai neapykantos komentarų, o taip pat ir asmeninių žinučių, kurios kurstė neapykantą ir skatino su manimi susidoroti.

Tą kartą visos instancijos, nuo policijos iki aukšesniųjų teismų, atsisakė pradėti bet kokius veiksmus prieš asmenis, kurie tiesiogiai grasino ir kurstė neapykantą tiek prieš mane asmeniškai, tiek prieš visą bendruomenę seksualinės orientacijos pagrindu, motyvuodami tuo, jog Lietuva yra konservatyvi šalis ir toks nuotraukos paskelbimas galėjo įžeisti tradicinių vertybių puoselėtojus, o galiausiai teisėjas tokį nuotraukos įkėlimą dar ir pavadino ekscentrišku elgesiu.

teismai.lt nuotr.


2020 metais Lietuva Europos Žmogaus Teisių Teisme, Strasbūre pralaimėjo bylą „Beizaras ir Levickas prieš Lietuvą". EŽTT nustatė EŽTK 8-ojo (teisė į privatų gyvenimą) kartu su 14-uoju (nediskriminavimo draudimas) straipsnių pažeidimus. 

Taip pat Teismas konstatavo, kad pareiškėjai negalėjo pasinaudoti veiksmingomis vidinėmis pažeistų teisių gynimo priemonėmis dėl pažeidimų kilusių šališko motyvo (lytinės orientacijos) pagrindu.

Po sprendimo EŽTT, neilgai trukus, Lietuvos teisėsauga ėmėsi veiksmų (nes buvo įpareigota vykdyti teismo sprendimą) ir atnaujino, o tiksliau pagaliau pradėjo tyrimus dėl asmenų, kurie rašė žiauriuosius komentarus.

Tačiau atrodo, jog visas šis procesas, virsta tikra parodija, nes net ir po EŽTT sprendimo Lietuvos teisėsaugos institucijos, panašu, ir vėl lipa ant to paties grėblio.

Iš daugelio pradėtų tyrimų, trys jau buvo užbaigti atleidžiant prasikaltusius asmenis nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. 

Kol gavau neskundžiamas nutartis, teko ir vėl praeiti visas instancijas nuo policijos, iki aukštesniojo teismo ir atsakinėti į itin primytyvius pareigūnų klausimus. 

O dar liko mažiausiai tuzinas bylų, kurių greičiausiai laukia labai panaši baigtis. Pikta ir labai liūdna dėl to.

Kad būtų aiškiau kas per sudegusio teatro pasirodymas čia vyksta, cituoju tyrėjo mintis vienoje iš bylų, kur įtariamasis buvo nustatytas ir išaiškintas pagal jo profilio ID: "NĖRA GALIMYBĖS NUSTATYTI, KAS IŠTIESŲ PASPAUDĖ KOMPIUTERIO KLAVIATŪROS MYGTUKĄ".

teismai.lt nuotr.


Taigi, mielieji, žinokite, jei kada jausite labai didelį pyktį kažkam, išliekite tą pagiežą po to žmogaus nuotraukomis, o vėliau tiesiog apsimeskite durnais ir paklausus, kas iš jūsų profilio parašė komentarą, tiesiog gūžčiokite pečiais. 

Gal tiesiog kažkur palikote prijungtą savo anketą...

Nuo 2014, kai viskas prasidėjo, jau praėjo SEPTYNI (7!!!) metai, bet panašu, kad viskas nenori taip greitai baigtis. O aš be proto pavargau nuo to. Man baisu, nes žmonės nebaudžiami gali kurstyti neapykantą, o teisėsaugai į tave tiesiog nusispjauti.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net

Naujesnė Senesni