Demaskuota: Lietuvos šeimų sąjūdis skleidžia netiesą, kad LGBTQ+ bendruomenė Lietuvoje palaiko Rusijos režimą ir yra susijusi su KGB

Trečiadienį Lietuvos šeimų sąjūdžio (LŠS) „Facebook“ puslapyje pasirodžiusiu įrašu mėginama sieti LGBTQ+ bendruomenę su KGB ir Rusijos rėžimu – LGBTQ+ asmenys kaltinami tuo, jog eitynėse nenešioja Lietuvos trispalvių, bet demonstruoja Rusijos vėliavas. Sudaromas įspūdis, jog neva Lietuvos LGBTQ+ bendruomenė palaiko Rusijos valdžią.

Momentinė ekrano kopija


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Įrašu, kuris sulaukė virš 100 reakcijų, vien trečiadienio vakarą pasidalinta virš 40 kartų, jis pakomentuotas 19 kartų. Jame pateikiami kadrai, kuriuose matyti LGBTQ+ simboliu tapusios vaivorykštės vėliavos ir šalia plevėsuojančios Rusijos vėliavos.

Trečiadienio rytą apie 10 val. įkeltame įraše rašoma: „Lietuvos vėliavų pas juos nebūna. Garsiausiai apie "vatnikus" ir "prieš Rusiją" žviegia tie, kurie žygiuoja su Rusijos vėliavomis ir iki šiol slepia savus "prisipažinusius" KGB bendradarbius“ (kalba netaisyta).

Įraše esančios nuotraukos – išties tikros. Jos 2019 metais buvo publikuotos lrt.lt portale po Vilniuje įvykusių „Baltic Pride“ eitynių. Nors nuotraukas LŠS atstovai panaudojo siedami LGBTQ+ bendruomenę su Rusijos valdžia ir KGB, išties jomis iliustruota viena lrt.lt publikacijų, kurioje  pasakojama apie Rusijos vėliavas iškėlusius LGBTQ+ aktyvistus iš Rusijos, suradusius prieglobstį Lietuvoje, nes gimtojoje šalyje jiems tapo nesaugu dėl valdžios struktūrų ir grupuočių vykdomo persekiojimo prieš LGBTQ+ žmones.

Momentinė ekrano kopija

„Bandėme surengti pasididžiavimo eitynes ​​Kaliningrade, bet kazokai pagrasino mus užpulti, ir mes jį atšaukėme“, – sakė Oksana (vardas pakeistas) iš Kaliningrado, rašo lrt.lt.

Tuomet lrt.lt cituoja jos draugę Tanią, į Vilnių atvykusią per Stambulą iš Taganrogo prie Azovo jūros. „Čia toks laisvės pojūtis“, – sakė mergina.

Be to, žygiuodami minioje dešimtys rusų  ne tik buvo iškėlę Rusijos vėliavas, bet ir plakatus, kuriais smerkiamas Kadyrovas ir Putinas.

Lrt.lt nuotraukose matyti, kad eitynėse protestuotojai smerkė Putino režimą, o ne jį šlovino | Momentinė ekrano kopija

Vienas renginyje dalyvavusių gydytojų ir žmogaus teisių aktyvistų iš Sankt Peterburgo Peteris Voskresenskis tikino: „Baltijos šalys mums labai padėjo“. Anot jo, Lietuva, Latvija ir Estija buvo pirmosios valstybės, pasiūliusios prieglobstį persekiojamiems gėjams iš Čečėnijos, kurią Rusija okupavo ir pavertė savo dalimi.

Tad sieti LGBTQ+ bendruomenės narius, žygiavusius „Baltic Pride“ eitynėse, surengtose Vilniuje 2019 metais, su tais, kurie reiškia palankumą Rusijos valdžiai, yra klaidinga. Šios nuotraukos pasitelkiamos klaidinant „Facebook“ vartotojus, nes jie neinformuojami nei apie eitynių dalyvių pasisakymus, nei apie tikrąsias pažiūras, nukreiptas prieš Kremlių. 

Be kita ko, LŠS įraše mėginama sieti LGBTQ+ bendruomenę ir KGB bendradarbių temas, tačiau nepateikiami jokie duomenys, kad kaip nors tai būtų susiję tarpusavyje.

Neteisingas ir teiginys, jog LGBTQ+ eitynėse dalyviai nedemonstruoja Lietuvos vėliavų ar mūsų šalies atributikos. 

Praėjusiais metais portalo jarmo.net viename iš užfiksuotų kadrų „Kauno Pride“ eitynėse matyti mergina, laikanti istorinę Vyčio vėliavą. 

„Kauno Pride“ eitynės, surengtos 2021 rugsėjo 4-ąją | Jarmo.net nuotr.

Tuo metu portalas diena.lt publikavo „Kauno Pride“ eitynių fotografiją, kurioje įamžintas plakatas, papuoštas Lietuvos trispalvės spalvomis, suderintomis su vaivorykšte. 

Kauno Pride eitynėse būta ir Lietuvos vėliavos spalvų | Šaltinis: diena.lt

Be to, portalas kaunozinios.lt publikavo Vytauto Skaraičio nuotrauką, kurioje LGBTQ+ eitynėse vaivorykštės vėliava matyti šalia Lietuvos vėliavos.

LGBTQ+ eitynės | Šaltinis: kaunozinios.lt

Tad LŠS paskleista informacija vertintina ne tik kaip išimta iš konteksto, bet ir akivaizdžiai melaginga, kadangi teiginys, jog „Lietuvos vėliavų pas juos nebūna“ neatitinka tikrovės

Jarmo.net trečiadienio vakarą susisiekus su LŠS atstovu Raimondu Grinevičiumi, šis telefonu bendrauti nepanoro.

„O iš kur aš žinau, kad jūs žmogaus teisių ir portalo redaktorius. <...> O gal jūs iš kalėjimo skambinate?“ – argumentus, kodėl atsisako komentuoti šią situaciją, dėstė R. Grinevičius.

Jis klausimus pageidavo gauti raštu. Netrukus atskriejo toks atsakymas: „Kadangi jūsų grupelė stovi kitoje vertybių barikadų pusėje - mes nesame nusiteikę leistis su jumis į jokias diskusijas. Jūs patys - nesate mūsų interesų objektas - mus domina valdžios priimami sprendimai, kurie atvirai kenkia Lietuvai. Jūs - nedominate“ (kalba netaisyta).

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni