Beždžionių raupais prisidengiantis Talibano režimas toliau traiško LGBTQ+ žmonių likimus

Afganistaną kontroliuojantys Talibano kovotojai nuolat persekioja LGBTQ+ asmenis: juos suima, kankina, grasina mirtimi arba žudo. Europoje fiksuojant pirmuosius beždžionių raupų atvejus, Talibano valdžia vėl pradėjo intensyvią LGBTQ+ bendruomenės medžioklę visuomenei mėgindama įpiršti mintį, kad šio viruso plitimas – pateisinama priežastis prieš LGBTQ+ žmones taikyti represijas.

Kabulas | Unsplash.com nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Raupai – dingstis imtis persekiojimo

Beždžionių viruso, kuris prieš tai paprastai būdavo aptinkamas tik centrinėje ir vakarinėje Afrikos žemyno dalyse, protrūkiai šiuo metu jau stebimi Jungtinėje Karalystėje, Ispanijoje, Portugalijoje ir kitose valstybėse. Daugeliu atveju užsikrėtė LGBTQ+ asmenys.

Nors šiuo metu Afganistane oficialiai neužfiksuotas nė vienas beždžionių raupų atvejis, tačiau Talibano valdžia naudojasi virusu kaip priedanga ir toliau sistemingai mėgina susidoroti su LGBTQ+ bendruomene.

Nematas Sadatas – homoseksualus rašytojas, gimęs Afganistane, ir LGBTQ+ teisių aktyvistas, gyvenantis JAV, praneša gaunantis žinių, kad Talibanas medžioja homoseksualius asmenis prisidengdamas beždžionių raupais.

Vienas Kabule gyvenančių homoseksualių vyrų LGBTQ+ teisių leidiniui „Pink News“ liudijo, kad miesto gatvėse Talibano pareigūnai sustabdo kai kuriuos vyrus ir imasi tikrinti elektroninio ryšio priemones, turimus telefonus. Jeigu juose randamos bent menkiausios užuominos apie esamą ar tariamą priklausymą LGBTQ+ asmenų grupei, pareigūnai asmenis sulaiko.

„Sulaikydami homoseksualius vyrus jie visuomenei pareiškia, kad taip siekiama užkirsti kelią beždžionių raupų plitimui“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad Talibanas nesiremia mokslinėmis žiniomis apie šį virusą.

Leidinys dėl liudytojo saugumo tikrojo jo vardo neskelbia.

Vyrams Afganistane įsakoma nesirengti madingai, nesiskusti barzdos ir t.t. Daugelis LGBTQ+ asmenų šalyje atsisako grožio industrijos paslaugų, vyrai gerokai pakeitė gyvenimo būdą ir išvaizdą tam, kad neatkreiptų agresyvios valdžios dėmesio.

Traiško žmonių likimus

LGBTQ+ asmenys Afganistane jaučiasi įbauginti. „Bijau, kad mane suims Talibano atstovai. Aš išsigandęs. Prašiau Londono, taip pat įvairių šalių vyriausybių padėti man ir visiems LGBTQ+ žmonėms išvykti iš Afganistano“, – „Pink News“ kalbėjo kitas LGBTQ+ asmuo, gyvenantis Afganistane.

Pakliuvus į Talibano kovotojų nagus LGBTQ+ žmonių laukia tikras košmaras. Kaip pranešė vietiniai LGBTQ+ bendruomenės nariai, kai kurie homoseksualūs vyrai yra prievartaujami, kiti – nužudomi arba jiems grasinama mirtimi.

Vienas šaltinių leidiniui „Pink News“ pasakojo apie vaikiną, kurį suėmę išprievartavo 6 Talibano kovotojai „Dabar jis kenčia nuo psichikos sveikatos sutrikimų, jam pavyko pabėgti iš Kabulo“, – sakė šaltinis.

Virusui seksualinė orientacija nerūpi

Visuomenės sveikatos specialistai teigia, kad beždžionių raupai nėra lytiškai plintanti liga, tačiau gali būti, kad žmonės virusą išties perduoda glaudaus kontakto metu. Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu,  nors išties virusu užsikrėtė daugiau LGBTQ+ asmenų, tai tėra sutapimas, nes protrūkio vieta galėjo tapti bet kuri kita bendruomenė, kurioje žmonės leidžia ilgesnį laiką kartu. Natūralu, kad pirmiesiems užsikrėtus homoseksualiems vyrams, labiau virusas ir ėmė plisti LGBTQ+ bendruomenėje, pažymi delfi.lt

Nors dėl viruso plitimo mėginama kaltinti LGBTQ+ asmenis, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro epidemiologas Johnas Brooksas anksčiau yra sakęs, kad užsikrėsti ir perduoti užkratą kitiems gali kiekvienas žmogus nepriklausomai nuo jo seksualinės orientacijos.

Kaip praneša Lietuvos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, beždžionių raupų virusas pirmą kartą nustatytas 1958 m. Kopenhagoje tiriant beždžiones. Pirmasis žmonių beždžionių raupų atvejis buvo nustatytas 1970 m. Demokratinėje Kongo Respublikoje. Ši liga paplitusi Centrinės ir Vakarų Afrikos atogrąžų miškuose, kur vietos gyventojai dažnai kontaktuoja su užsikrėtusiais gyvūnais. 2014 - 2017 m. sporadiniai beždžionių raupų atvejai užregistruoti Centrinės Afrikos Respublikoje, Kongo Respublikoje, Liberijoje, Siera Leonėje. 2017 - 2018 m. didelis beždžionių raupų protrūkis užregistruotas Nigerijoje. 2003 m. beždžionių raupų susirgimo atvejai buvo užregistruoti JAV, įvežus infekuotų gyvūnų ir po artimo kontakto su naminiais žinduoliais, daugiausia graužikais.

Šiuo metu ES nėra registruota jokia vakcina nuo beždžionių raupų.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni