Tel Avivo LGBTQ+ eitynės sutraukė virš 170 tūkst. dalyvių: neleisime baimei mūsų įveikti

Izraelyje Tel Avive penktadienį vykusios „Pride“ eitynės pritraukė daugiau nei 170 tūkst. žmonių. Tokius duomenis pateikė Izraelio merijos atstovas spaudai. Skelbiama, kad kasmet mieste vykstantis renginys dalyvių skaičiumi priartėjo iki priešpandeminio lygio.

„Pride“ eitynės Tel Avive | Nuotraukos šaltinis: twitter.com/yairlapid

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Eitynėms teisėsauga pasiruošė iš anksto. Policija pranešė, kad dieną prieš prasidedant „Pride“ žygiui sulaikė apie 50 įtariamųjų, kurie, kaip spėjama, siekė pakenkti dešimčiai tūkstančių eitynių dalyvių, skelbia timesofisrael.com

Didelių incidentų išvengti pavyko ir birželio 10-ąją įvykusių eitynių nuotaika buvo itin šventiška. Žmonės, pasipuošę spalvingais kostiumais, mojavo vaivorykštės vėliavomis ir šoko, o Tel Avivo gatvėmis lėtai judėjo dekoruotos platformos.

„Tai turėtų būti kova už LGBTQ+ teises, bet tai labiau vakarėlis. Taigi... aš mėgaujuosi vakarėliu“, – sakė 29 metų Liat Shana, rašo BNS.


Tačiau eitynėse buvo aptartos ir problemos, su kuriomis susiduria LGBTQ+ asmenys. Viena jų – atstūmimas.

„Atvykau švęsti eitynių bei parodyti, kad egzistuoju, kad kovosiu už savo ir kitų LGBTQ+ asmenų teises šalyje, kurioje, deja, šiuo metu ne visi piliečiai jaučiasi lygūs“, – apgailestavo viena iš eitynių dalyvių Linoy Aharon.

Kalbant apie LGBTQ+ teisių padėtį, Izraelis laikomas pačia pažangiausia šalimi Artimuosiuose rytuose. Tačiau visuomenėje vis dar pasireiškia ir homofobija. Štai L. Aharon tikino, kad dalis jos pačios šeimos atsisakė atvykti į vestuves, įvykusias šiais metais.

„Mes, susituokusi pora, vis dar susiduriame su iššūkiais, dėl kurių jaučiamės diskriminuojama, bet aš atėjau čia pasidžiaugti ir pasakyti „ačiū“ už tai, ką turime“, – pridūrė L. Aharon.

Šiais metais eitynių dalyviai žygiavo Rokacho bulvaru, esančiu miesto šiaurinėje dalyje, o ne tradiciniu maršrutu Tel Avivo centre. Tai lėmė intensyvūs statybos darbai visame mieste.

Tel Avivo meras Ronas Huldai sakė, kad nors LGBTQ+ žmonės Izraelyje vis dar susiduria su homofobija ir diskriminacija, tačiau, anot jo, padėtis gerėja.

„Visiškai uždraustos konversijos terapijos, homoseksualūs vyrai dabar gali aukoti kraujo, o tos pačios lyties poroms įteisinta surogatinė motinystė“, – sakė R. Huldai per eitynių atidarymą, rašo BNS.


Eitynės prasidėjo vidurdienį ir baigėsi apie 19 valandą. Renginyje R. Huldai kartu su socialinės lygybės ministre Meirav Cohen atkreipė dėmesį, kad prieš „Pride“ eitynes skamba grasinimai susidoroti su jų dalyviais, tačiau baimei negalima leisti nugalėti.

„Neleisime, kad kas nors jaustųsi išsigandęs mūsų šalyje, visada suteiksime apsaugą Izraelyje gyvenantiems žmonėms“, – sakė M. Cohena.

„Mes nepasiduosime smurtu ir teroru grasinantiems žmonėms. Kiekviena tokia grėsmė bus pažabota skiriant daugiau lėšų iš biudžeto“, – pridūrė ji.

Be to, ministrė pažadėjo, kad jos biuras sieks atidaryti papildomus LGBTQ+ centrus už Tel Avivo ribų.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni