Psichologė Motiejūnė: LGBTQ+ paaugliai mokyklose jaučia nuolatinę įtampą ir girdi, kad nereikia demonstruotis

LGBTQ+ jaunuoliai 2 kartus labiau pasižymi grėsme susidurti su nuotaikos ir nerimo sutrikimais nei heteroseksualūs jų bendraamžiai, teigia psichologė Miglė Motiejūnė, konsultuojanti neheteroseksualius paauglius. Anot jos, beveik pusė – 49 procentų – LGBTQ+ paauglių mūsų šalyje per pastarąsias savaites ilgiau nei pusę laiko jautė depresijos simptomus, praneša lrt.lt

Asociatyvi Adrian Swancar/Unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Iniciatyvos „Sąmoninga šeima“ viena iš įkūrėjų M. Motiejūnė konferencijoje „Lytiškumo ugdymo vizija“ pasakojo konsultuojanti paauglius, priskiriančius save LGBTQ+ asmenų grupei.

„Džiugu, kad jie supranta savo lyties tapatumą, supranta, kad tai nėra liga ar kažkas, ką reikia keisti. Tačiau konsultacijų metu ryškėja, ilgainiui girdisi, kad paauglys pasakoja apie tai, jog, jei būčiau kitoks, gal nesusidurčiau su tomis problemomis, gal reikia labiau pasistengti, kad situacija pasitaisytų, gal reikia pasikeisti“, – lrt.lt cituoja M. Motiejūnę.

Tokį savęs vertinimą gali lemti itin nedraugiška aplinka.

Pasak psichologės, LGBTQ+ paaugliai susiduria su atstūmimu – prieš juos neigiamai nusistatę ne tik bendraamžiai, tačiau ir tėvai bei mokytojai. Anot M. Motiejūnės, pastariesiems trūksta švietimo apie lytiškumą.

Miglė Motiejūnė | Asmeninio archyvo nuotr.

Patiriami sunkumai gali lemti ir prastus pačių LGBTQ+ jaunuolių mokymosi rezultatus. „Tokios tendencijos rodo, kad paauglys jaučia įtampą mokykloje. Jei mano kūnas yra streso būsenos, pasiruošęs gintis, kautis ir kitaip kovoti už savo gyvybę, jis tikrai nėra pasiruošęs mokytis“, – sakė psichologė.

„Paaugliai pasakoja, kad net jei ir kreipiasi pagalbos, išgirsta, kad nereikia demonstruotis, nebus ir problemos, niekas tada nesišaipys“, – tikino ji.

M. Motiejūnė pabrėžė, kad Europos Sąjungos (ES) Pagrindinių teisių agentūros tyrimas, apėmęs 27 ES šalis ir Jungtinę Karalystę, Šiaurės Makedoniją bei Serbiją, parodė, kad 41 proc. Lietuvos paauglių, save priskiriančių LGBTQ+ bendruomenei, jaučia užpuolimo, įžeidimų baimę, kai tuo metu ES vidurkis yra kiek mažesnis – 33 proc.

„Saugių vietų yra nedaug, nesaugumo jausmas yra platus, daugelis LGBTQ+ paauglių jį jaučia Lietuvoje“, – pastebėjo psichologė, rašo lrt.lt

M. Motiejūnė kabėjo, kad tyrimų duomenimis, tik 16 proc. paauglių mūsų šalyje atvirai su kitais kalba apie savo homoseksualumą, biseksualumą, transeksualumą, interseksualumą, o tuo metu kitose ES šalyse šis rodiklis siekia 47 proc.

Be to, jeigu ES šalyse savo tapatybę slepia 28 proc. moksleivių, Lietuvoje šis rodiklis kur kas didesnis – net 47 proc. Lietuvos LGBTQ+ paauglių teigia, kad mokykloje slepia savo priklausymą LGBTQ+ asmenų grupei.

Mums rūpi, kad skaitytojus pasiektų kokybiškas turinys, todėl stengiamės užtikrinti sklandžią teksto kalbą ir faktų patikimumą. Pastebėję neatitikimus ar klaidas apie tai mums galite pranešti e. p. redakcija@jarmo.net

redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni