„Drag“ atlikėjas Tadas: per 5-erius metus Lietuva pasikeitė žaibiškai

„Drag“ atlikėjas Tadas Matijošaitis Danijoje studijavo multimedijos dizainą ir komunikacijas. Lietuvoje vaikinas studijuoti nepanoro, tačiau grįžęs į gimtinę nustebino visus, LRT laidoje „Svečiuose pas Nomedą“ pasakoja laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė.

Tadas Matijošaitis | LRT laidos „Svečiuose pas Nomedą“ stop kadras


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Lietuvoje per pastaruosius metus T. Matijošaitis tikino stebintis proveržį – LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu žmonės tolerantiškėja. 

„Matuoju tą tolerancijos lygį vien pažvelgdamas, kaip evoliucionuoja „Baltic Pride“, kiek žmonių ateina. Prieš 3 metus buvau, tai buvo daug žmonių, labai didelis (skaičius), bet galbūt susirinko ir būrelis, kuris nepalaikė. O dabar jau ir vyresnio amžiaus žmonės ateina su vėlėlėmis palaikyti, ir jaunos šeimos su tėvais – „Pride“ nėra vien tik homoseksualiems žmonėms, tai yra visiems“, – LRT laidoje „Svečiuose Nomeda“ kalbėjo T. Matijošaitis. 

Homoseksualumo šiuo metu nebeslepiantis vaikinas kalbėjo, kad dar besimokydamas mokykloje atsiskleidė mamai. 

„Po to, kai aš pasisakiau mamai, jos reakcija buvo labai skaudi. Ji sako: „Aš tave, Tadai, visada mylėsiu, bet aš nepripažinsiu fakto, kad tu gėjus, nes čia fazė, čia tau praeis“. Truko 2 metus, kol ji susitaikė su tuo ir aš jos nekaltinu. Niekada neteisiu žmonių, kurie nesupranta. Kaip ji galėjo suprasti? Ji augo tokioje visuomėnėje, kur buvo vien blogi stereotipai apie homoseksualius žmones. <...> Ji tais stereotipais gyveno. Man atrodo, kad kaip motinai, jai buvo baisu dėl sūnaus“, – kalbėjo pašnekovas. 

T. Matijošaitis sakė, kad rinkdamasis studijas kurį laiką svarstė apie psichologiją, tačiau svarstydamas kurio laiko persigalvojo ir pasuko dizaino bei komunikacijos kryptimi. Nors galėjo studijuoti Lietuvoje, jis nusprendė vykti į Daniją. 

„Man užtruko laiko tai suprasti, bet matyt kažkur pasąmonėje mane motyvavo išvykti į užsienį, nes aš jaučiau, kad ten galėsiu būti... Negaliu sakyti savimi, bet tiesiog laisvesnis. Vis tiek Danija yra tolerantiškesnė. Tai yra sunku pasakyti, nes aš nenoriu ant Lietuvos nieko blogo sakyti, nes per 5 metus pasikeitė Lietuva žaibiškai, labai stipriai, bet tuo metu man atrodė, kad tai bus geriausias pasirinkimas“, – paaiškino T. Matijošaitis. 

Danijoje jis nusprendė atsiskleisti tėvui. Pasikvietęs vakarienės, vaikinas prisipažino jam esantis homoseksualus. 

„Jis sako: „Tadai, aš jau žinau, ką tu tuoj pasakysi“. Jis visiškai šiltai sureagavo, jis sako: „Tu esi mano sūnus, čia tavo pasirinkimas, aš tave myliu“. Niekas po to pokalbio nesikeitė, viskas buvo kaip senais laikais“, – kalbėjo T. Matijošaitis.

Per pastaruosius 5-erius metus Lietuva išlaisvėjo – viešojoje erdvėje daugiau kalbama apie LGBTQ+ teises, vyksta „drag“ karalienių pasirodymai, įsitikinęs vaikinas. Pasak jo, dar prieš 5-erius metus apie „drag“ kultūrą mažai kas žinojo ir kalbėjo. 

„Kai darau „drag“, atsipalaiduoju labiau ir parodau tas savybes, kurias viešumoje galbūt slėpčiau... arba kažkaip esu drąsesnis būti savimi“, – sakė jis. 

T. Matijošaitis pats žinomas kaip „drag“ karalienė „Regany Sparks“. Anot jo, pastarosios įvaizdį sukurti trunka apie 3 valandas. 

Visą pokalbį žiūrėkite čia:

Naujesnė Senesni