Prokurorai: jeigu Seimas panaikins Gražulio teisinį imunitetą, byla dėl neapykantos kurstymo netrukus pasieks teismą

Jeigu bus panaikintas teisinis imunitetas, Seimo nariui Petrui Gražuliui gali grėsti rimti nemalonumai – ikiteisminį tyrimą pradėję prokurorai greičiausiai jam pareikš įtarimus dėl neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ bendruomenę. Praėjusią savaitę Seimas sudarė tyrimo komisiją dėl sutikimo P. Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Komisija antradienį rinkosi į pirmąjį posėdį ir ketino išklausyti parlamentaro pozicijos, tačiau jis atvyko tik besibaigiant posėdžiui ir pareiškė, kad į klausimus neatsakinės.

Petras Gražulis | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Posėdyje žadėjo nedalyvauti, bet atvyko

Seimo tyrimo komisija antradienį rinkosi į posėdį dėl sutikimo P. Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. 

Parlamentaras prieš tai surengė atskirą spaudos konferenciją ir sakė komisijoje nedalyvausiantis. „Tikrai aš jiems (komisijai, – jarmo.net) nesuteiksiu to malonumo ir ten neisiu, nes aš nieko jiems neįrodysiu“, – žurnalistams spaudos konferencijoje sakė politikas. 

Skandalingais pasisakymais apie LGBTQ+ bendruomenę garsėjantis parlamentaras neišsižadėjo savo žodžių apie seksualines mažumas ir pakartojo manantis, kad homoseksualumas yra iškrypimas, o esą tą patvirtina ir Biblija. Jis teigė tik išsakęs savo nuomonę ir pacitavęs Šventą Raštą. 

„Faktiškai kaip žmogus jiems neapykantos, tikrai, keršto nejaučiu, bet išsakiau tą pačią nuomonę, kad tai yra iškrypimas“, – homofobiškais teiginiais laidėsi P. Gražulis. 

„Laikausi savo pozicijos nesvarbu, kokios būtų man sankcijos: ar tai imuniteto panaikinimas ir baudžiamoji atsakomybė. Vis tiek laikausi savo pozicijos“, – pridūrė jis.

Kai Seimo nariai baigė uždavinėti klausimus į komisijos posėdį atvykusiems prokurorams, P. Gražulis vis tik pasirodė. Politikas piktinosi, kad buvo sudaryta komisija, sprendžianti dėl jo teisinio imuniteto panaikinimo, bei pareiškė į komisijos narių klausimus neatsakinėsiantis. Neilgai trukus jis posėdį paliko.

Įvardijo, kokios P. Gražulio frazės galimai kursto neapykantą

Seimo komisijos posėdyje dalyvavusi ir į politikų klausimus atsakinėjusi Vilniaus apygardos prokuratūros 1-asis baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jurgita Jesiūnaitė teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, jog Seimo nario P. Gražulio pasisakymai buvo nukreipti ir į tam tikrą asmenų grupę, ir į konkrečius asmenis. 

Prokurorė tikino, kad vykdant ikiteisminį tyrimą buvo atlikta lingvistinė analizė, buvo išanalizuota, kurios P. Gražulio frazės yra įžeidžiančios, žeminančios, kaip propaguojama LGBTQ+ žmonių patologizavimo idėja. J. Jesiūnaitė teigė, kad Seimo narys vartojo tokius epitetus kaip „ped*rastai“, „išsigimę“, „iškrypę“, „lytinių ligų infekcijų platintojai“.

„Šiomis frazėmis žeminama ir niekinama būtent žmonių grupė. Yra ir daugiau frazių“, – kalbėjo prokurorė.

Komisijos posėdyje taip pat dalyvavęs Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius akcentavo, kad Lietuvos teismų praktikoje jau yra eilė bylų, pasibaigusių apkaltinamaisiais nuosprendžiais neapykantos kurstytojams. 

J. Laucius tikino, kad jeigu Seimas sutiks panaikinti teisinį P. Gražulio imunitetą, byla netrukus pasieks teismą, kadangi visi kiti būtini ikiteisminio tyrimo veiksmai jau atlikti.


Seimo tyrimo komisijai vadovauja Seimo narė Dalia Asanavičiūtė. Komisijos nariams tyrimą atlikti pavesta iki lapkričio 7 d. Tuomet nutarimas, ar patenkinti Generalinės prokurorės prašymą panaikinti P. Gražulio teisinę neliečiamybę, bus teikiamas Seimui. 

Gresia įtarimai dėl neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ bendruomenę

Jarmo.net primena, kad, kaip praėjusią savaitę Seimo tribūnoje kalbėjo Generalinė prokurorė Nida Grunskienė, P. Gražulis įtariamas tuo, jog praėjusiais metais gegužės 26 d. apie 12 val. po Seimo plenarinio posėdžio, kurio metu buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, pasisakymus filmuojant ir transliuojant į eterį televizijų kameroms, jis galimai viešai tyčiojosi ir niekino žmonių grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

Nida Grunskienė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

„2022 m. gruodžio 16 d. Seimo narys Petras Gražulis buvo apklaustas kaip liudytojas, kuris gali duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką. Šios apklausos metu jis atsisakė duoti parodymus apie byloje tiriamą įvykį, teigdamas, kad savo kaltės neįžvelgia, tačiau išsakė savo poziciją apie homoseksualius asmenis“, – tikino N. Grunskienė.

Anot jos, baudžiamojoje byloje surinkta pakankamai duomenų, kad Seimo narys P. Gražulis padarė nusikalstamą veiką, numatytą BK 170 straipsnio 2 dalyje.

Kadangi Petras Gražulis yra Seimo narys, jis yra įgijęs Seimo nario asmens neliečiamybę ir be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Generalinė prokurorė Seimo prašė leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn P. Gražulį, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Palaikyti jarmo.net iniciatyvą galite čia: contribee.com/jarmo
Naujesnė Senesni