Vilniaus policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vyrų šeimą terorizuojančios kaimynės elgesio: viename išpuolių dalyvavo ir jos vaikas

Vilniaus apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą po serijos kaimynės išpuolių prieš vyrų šeimą. Teisėsaugininkai priėmė tokį sprendimą situacija susidomėjus nevyriausybininkams ir žiniasklaidai. 

Asociatyvi Anna Shvets/pexels.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Jarmo.net anksčiau jau rašė, kad vyras (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kartu su partneriu gyvenantis Vilniaus Fabijoniškių rajone, patiria daugybę gretimame bute įsikūrusios moters išpuolių. 

Kaip tikino iš užsienio į Lietuvą atvykęs pašnekovas, kaimynė, supratusi, jog jis yra homoseksualus, gyvena su kitu vyru, ir identifikavusi, jog jis kilęs iš svečios šalies, laido homofobiško turinio replikas, nuolat apmėto duris kiaušiniais, jas apspjaudo, o visa tai vyksta kaimynės mažametės dukros akivaizdoje. Pašnekovas iš pradžių negailėjo karčių žodžių policijai - ši, anot jo, į incidentą rimtai nežiūrėjo, o piktadarei skirdavo tik administracinio pobūdžio nuobaudas. 

Tačiau viskas pasisuko netikėta linkme - dėl išpuolius rengiančios moters naujausio akibrokšto kovo 8 d. (iškart kitą dieną po to, kai jarmo.net paskelbė pirmąją publikaciją) buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Apie tai, kad ikiteisminis tyrimas išties pradėtas, jarmo.net patvirtino Lietuvos gėjų lyga (LGL). Vėliau informaciją patikslino ir Vilniaus apskrities policijos komisariatas, kuriame jarmo.net sužinojo, jog ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal BK 140 str. (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas).

„Grįžk į savo šalį, sušiktas gėjau“

Jarmo.net paskelbus pirmąją publikaciją apie moters nederamus veiksmus, užsienietis informavo, jog praėjus dviem savaitėms po to, kai buto durys buvo paskutinį kartą apmėtytos kiaušiniais, įvyko naujas išpuolis - viena jauna mergina užlipo į aukštą, kuriame yra vyrų šeimos butas, paskambino į kaimynės, nuolat rengiančios išpuolius, duris, tuomet pribėgo prie jo buto durų, į kurias trenkė, ir iškart pasislėpė minėtos kaimynės bute.

„O po dar vienos savaitės koridoriuje prie mūsų durų išgirstu šurmulį. Einu patikrinti, kas vyksta, ir atidarau duris. Kažkas jas stumia. Pradedu filmuoti, o (kaimynės, - jarmo.net) dukra spardo duris ir rėkia: „Grįžk į savo šalį, sušiktas gėjau, nusižudyk“. Galiausiai atėjo ir jos mama. <...> Po dviejų minučių grįžta dukra, užstoja vaizdą ir pro rakto skylutę pradeda purkšti pipirinių dujų“, - kalbėjo vyras.

Policija iš pradžių neatvyko

Pašnekovas tikino dėl tokio elgesio paprašęs savo partnerio iškviesti policiją.

„112 užfiksuoja informaciją ir perduoda ją policijai. Po kiek laiko perskambina policija, užduoda klausimus ir pareiškia, kad neatvyks vien dėl to, jog kažkas spardo duris, čia nesvarbus įvykis, jis traktuotinas vien kaip administracinis nusižengimas. <...> Negalėjau patikėti“, - jarmo.net pasakojo jis.

Vyras tikino, jog net ir kitą dieną nuo papurkštų pipirinių dujų dilgčiojo akys, skaudėjo gerklę.

Jis aiškino, kad policija susisiekė dėl šio įvykio, bet telefonu paskambinęs pareigūnas esą pareiškė, jog įvykis yra nesvarbus.

„Suirzęs baigiau pokalbį“, - sakė užsienietis.

Priėmė pareiškimą

Tačiau po 20 minučių - vėl skambutis iš policijos. 

„Kitas žmogus, šis geriau kalba angliškai ir, atrodo, iš tikrųjų domisi, kas įvyko. Aiškinu, sakau, ką ji šaukė, pasakiau, kad noriu, jog būtų įvertinta, kad tai ne šiaip sau koks administracinis nusižengimas, o neapykantos nusikaltimas ir užpuolimas. Staiga jis pasako, kad jei noriu, jis gali atvykti, nuvežti į policijos komisariatą ir priimti pareiškimą. <...> Po pusvalandžio atvyko pareigūnas ir informavo, kad bus surašytas protokolas, o vertėjas ateis kiek vėliau, bet pirmiausia viską parašysime pareiškimu, o po to su vertėju patikrinsime, ar viskas gerai. Tada daugiau nei tris valandas praleidžiu kalbėdamas su pareigūnais ir pasirašydamas daugybę dokumentų. Mano partneris grįžo namo, todėl jie taip pat paėmė ir jo pareiškimą“, - kalbėjo vyras.

Anot jo, pareigūnas informavo, jog bus pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vyras džiaugėsi, kad pagaliau policiją pavyko įtikinti, kad jis išties galimai patiria neapykantos nusikaltimą.

„Dabar turiu atsiųsti policijai vaizdo įrašus ir pan.“, - apie tolimesnį procesą pasakojo pašnekovas.

Teisininkė: kaimynė elgesio nekoregavo

Anksčiau dėl kaimynės rengiamų išpuolių užsienietis kreipėsi į Lietuvos gėjų lygą (LGL) pagalbos.

Kaip tikino LGL teisininkė Monika Antanaitytė, institucijos LGL pateikė informaciją, jog vyrų šeima į policiją kreipėsi 20 kartų ir dėl visų pareiškimų yra priimti administraciniai sprendimai. Esą dėl šios priežasties baudžiamasis procesas negali būti pradėtas. 

Monika Antanaitytė | LGL/A.Didžgalvio nuotr.

Tačiau, anot M. Antanaitytės, tokia situacija, kai vyrų šeima vėl patyrė naują kaimynės išpuolį, dar kartą patvirtina, jog „minėta kaimynei pritaikyta poveikio priemonė savo tikslo nepasiekė“.

„Kaimynė ne tik savo elgesio nekoregavo, priešingai, į išpuolius yra įtraukiama kartu su ja gyvenantys jos šeimos nariai, naudojama dar agresyvesnė homofobinė retorika ir visa tai vyksta mažamečio kaimynės vaiko akivaizdoje“, - problemą įvardijo ji.

Anksčiau portalui jarmo.net situaciją komentavusi Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja tikino, kad nukentėjusysis nepateikė duomenų, jog kaimynė išpuolius rengia dėl to, nes jis yra homoseksualus užsienietis.

„Mažų mažiausiai keista, jog policijos atstovė teigia, jog nebuvo pateikta informacijos, jog išpuoliai, dėl kurių pranešta anksčiau, vykdyti dėl priklausymo LGBTIQ bendruomenei, juolab kad pareiškėjo pateikti duomenys rodo, kad vyrų šeima nuolatos patiria minėtos kaimynės homofobinius užgauliojimus ir niekinimą“, - policijos poziciją įvertino LGL teisininkė M. Antanaitytė.
Naujesnė Senesni