Vilnius pretenduos 2027 metais organizuoti „EuroPride“

„Baltic Pride“ ir „LT Pride“ festivalių organizatorė Nacionalinė LGBT teisių organizacija LGL pateikė Europos „Pride“ organizatorių asociacijai EPOA ketinimų protokolą pateikti paraišką dėl teisės 2027 metais Vilniuje organizuoti pagrindinį Europos LGBT bendruomenės festivalį „EuroPride“.

Asociatyvi lrs.lt nuotr.


Eglė Kuktoraitė, lgl.lt

egle@gay.lt

Dėl teisės 2027 metais organizuoti „EuroPride“ Vilnius konkuruos su Glosteršyru (Jungtinė Karalystė), Turinu (Italija) ir Toremolinosu (Ispanija).

LGL paraišką 2027 metais Vilniuje organizuoti „EuroPride“ teiks glaudžiai bendradarbiaudama su LGBT bendruomenėmis, žmogaus teisių organizacijomis, Vilniaus miesto savivaldybe, įtraukaus verslo lyderiais bei pramogų pasaulio atstovais „M.A.M.A“. Paraiška Europos „Pride“ organizatorių asociacijos EPOA nariams bus pristatoma 2024 m. lapkričio mėnesį Porte (Portugalija) vyksiančio EPOA metinio narių susirinkimo metu.

„Džiaugiuosi, kad Vilnius tampa vis atviresniu LGBT bendruomenei miestu, o iniciatyva pretenduoti 2027 metais Vilniuje organizuoti „EuroPride“ sulaukia ir Vilniaus miesto savivaldybės bei kitų partnerių palaikymo. Vilnius pretenduos į galimybę organizuoti „EuroPride“ pirmą kartą. Esu tikras, kad didžiausias LGBT bendruomenės festivalis Europoje pritrauktų į Vilnių daugybę turistų ir taptų švente tiek LGBT bendruomenei, tiek vilniečiams ir miesto svečiams. Be to, Vilnius jau yra tapęs saugiu prieglobsčiu LGBT teisių aktyvistams iš Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos“, – tikina LGL vadovas Vladimiras Simonko.

„Simboliška, kad pirmojoje 2027 metų pusėje Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai. LGL aktyviai prisideda prie Europos Komisijos priimtos ES LGBTIQ lygybės strategijos įgyvendinimo ir parengė Nacionalinį LGBTIQ lygiateisiškumo planą,“ – sako LGL vadovas.

„EuroPride“ – didžiausias ir svarbiausias LGBT bendruomenės festivalis Europoje, kiekvienais metais organizuojamas vis kitame Europos mieste. Dėl teisės organizuoti „EuroPride“ miestai varžosi teikdami paraiškas ir pristatydami jas metiniame Europos „Pride“ organizatorių asociacijos narių susirinkime. Kuris miestas labiausiai nusipelnė rengti „EuroPride“ sprendžia visuotinis narių susirinkimas.

2024 metais „EuroPride“ vyks Salonikuose (Graikija), 2025 metais – Lisabonoje, 2026 metais – Amsterdame (kartu su „WorldPride“).

Nacionalinė LGBT teisių organizacija LGL nuo 2009 metų kartu partneriais iš Latvijos ir Estijos Baltijos šalyse rotacijos principu organizuoja LGBT bendruomenės festivalį „Baltic Pride“.

Artimiausias LGBT bendruomenės festivalis „LT Pride“ Vilniuje vyks 2024 m. birželio 4-8 d.
Naujesnė Senesni