Šeima ar ne šeima? Kandidatai į prezidentus atskleidė požiūrį į tos pačios lyties poras

Kandidatų į prezidentus nuomonė apie tos pačios lyties porų santykių pripažinimą ir šeimą išsiskiria. Komentuodami savo poziciją LRT televizijos laidai „Savaitė“, dalis jų pabrėžia, kad visi žmonės, kurie laiko save šeima, ir yra šeima, o kiti kandidatai tos pačios lyties porų nevadina šeimomis.

2022 metais vykusi akcija „Visos šeimos – svarbios“ | Eglės Norvilytės nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antros kadencijos siekiantis dabartinis šalies vadovas Gitanas Nausėda išreiškia nuomonę, kad yra svarbu tai, kaip visuomenė suvokia tos pačios lyties poras, ir teigia, kad šie teisiniai santykiai turėtų būti reglamentuojami Civiliniame kodekse.

Gitanas Nausėda | Lrs.lt nuotr.

Šių metų pradžioje apie savo kandidatavimą paskelbusi premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad šeima yra tai, ką žmonės ir laiko šeima, ir svarbu užtikrinti orų gyvenimą visiems, nepriklausomai nuo to, su kuo jie gyvena kartu.

Ingrida Šimonytė | Lrs.lt nuotr.

Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamas kandidatas Giedrimas Jeglinskas mano, kad valstybė neturėtų „sakyti, kas yra šeima, kas ne šeima“. Jis teigia, jog visos šeimos, įskaitant ir tos pačios lyties poras, turi būti lygiateisės. G. Jeglinskas taip pat pabrėžia, kad būtina priimti Partnerystės įstatymą ir šiuo metu tai daryti jau vėluojama.

Giedrimas Jeglinskas | Džojos Gundos Barysaitės/lrs.lt nuotr.

Laisvės partijos kandidatas Dainius Žalimas komentuoja, kad Konstitucinis Teismas 2019 m. konstatavo, jog šeima gali būti ir tos pačios lyties asmenų pora. Jis taip pat mini, jog Lietuvai neišsprendus šio klausimo, šalis dalinai tebėra susijusi su Rytų arba rusų pasaulio erdve.

Dainius Žalimas | Lrs.lt nuotr.

Sausį savo kandidatūrą iškėlęs Remigijus Žemaitaitis tvirtina, kad „per daug Lietuva akcentuoja tos pačios lyties asmenų santykių įteisinimą“, o Partnerystės įstatymas, apibrėžiantis ir skirtingų lyčių santykius, „turi būti“. Pasak jo, šeima yra tie žmonės, kurie gyvena kartu, taigi, ir tos pačios lyties poros.

Remigijus Žemaitaitis | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

O štai Eduardas Vaitkus – priešingos pozicijos. Jis tvirtina, kad šeima gali būti traktuojama tik kaip vyro ir moters sąjunga. Kandidatas prieštarauja tam, ką vadina „LGBT propaganda“, ir mano, kad ji turi būti uždrausta.

Eduardas Vaitkus | Stop kadras

Į prezidentus po Darbo partijos vėliava kandidatuojantis Andrius Mazuronis tvirtina, kad „šeima yra vyro ir moters sąjunga“. Jis pareiškė, jog į partnerystės institutą mėginant įtraukti „tradicinėms“ šeimoms būdingas savybes, pavyzdžiui, galimybę pasikeisti pavardę, neva siekiama apeiti Konstitucinį reguliavimą.

Andrius Mazuronis | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

Advokatas Ignas Vėgėlė teigia, kad šeima kyla iš santuokos arba iš vaikų auginimo, ir esą Konstitucijoje nėra daugiau šeimos pagrindų.

Ignas Vėgėlė | Olgos Posaškovos/lrs.lt nuotr.

Gegužės 12 dieną įvyks pirmasis prezidento rinkimų turas.
Naujesnė Senesni