Vokietijoje – svarbūs pokyčiai: pasikeisti lytį taps paprasčiau

Vokietijos parlamentas priėmė įstatymą, lengvinantį lyties keitimo teisinę procedūrą, skelbia BBC.

Asociatyvi Nikolas Gannon/unsplash.com nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Už balsavus 374 parlamentarams, 251 pasisakius prieš, dar 11 susilaikius,  naujasis įstatymas įsigalios nuo lapkričio 1 d.

Organizacija „Human Rights Watch“ pažymi, jog naujasis įstatymas keičia pasenusį 1980 m. Vokietijos lyčių įstatymą, pagal kurį translyčiai asmenys turėjo pateikti teismui dvi „ekspertų nuomones“, patvirtinančias „didelę tikimybę“, kad pareiškėjai nenorės susigrąžinti ankstesnės lyties.

„Vokietija prisijungė prie vis gausėjančio sąrašo šalių, kurios panaikino patologizuojančius lyties pripažinimo reikalavimus“, – teigė „Human Rights Watch“ vyresnysis LGBTQ+ teisių tyrėjas Cristianas Gonzalezas Cabrera.

Jis pridūrė, kad „populistiniai politikai Europoje ir už jos ribų“ translyčių asmenų teisių temą išnaudoja mėgindami sukelti politinius nesutarimus, tad „naujasis įstatymas Vokietijoje siunčia aiškią žinią, jog translyčiai žmonės egzistuoja ir nusipelno pripažinimo bei apsaugos nuo diskriminacijos“.

Pagal naująjį įstatymą, translyčiai ir savęs jokiai lyčiai nepriskiriantys asmenys galės kreiptis į civilinės metrikacijos įstaigą ir pasikeisti lyties žymenį bei vardą pateikdami prašymą, o tam nereikės jokios ekspertų išvados ar medicininės pažymos.

Pareiškėjas galės pasirinkti iš kelių lyties žymenų: nurodyti vyrišką, moterišką lytį arba visai jos neįvardyti.

„Mes parodome pagarbą translyčiams, interseksualiems ir nebinariems žmonėms nieko neatimdami iš kitų, – tikino Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. – Mes ir toliau skatiname savo šalies modernizavimą. Tai apima gyvenimo realijų pripažinimą ir jų įgyvendinimą įstatymiškai“.
Naujesnė Senesni