Degino vaivorykštės vėliavą, spjaudėsi autobuse, mėgino užtverti eitynėms kelią – štai ką išdarinėjo „Pride“ eitynių priešininkai (papildyta)

Praėjusį savaitgalį Vilniuje praūžė spalvingos ir įkvepiančios „Pride“ eitynės, tačiau ne visiems dalyviams šis renginys paliko džiugių prisiminimų.

Momentinė ekrano kopija

Viena akcijos dalyvių liudijo, ką teko patirti viešojoje erdvėje nešiojant LGBTQ+ atributiką. Teisininkė dr. Laima Vaigė savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo nemalonia patirtimi vykstant viešuoju transportu į sostinėje vykusias „Pride“ eitynes šeštadienį.

„Važiuoju dabar į pride Vilniuje šlapiais nuo spjaudalų plaukais po susidūrimo su vaikais autobuse. Pamatę vaivorykštes jie klykė pilnomis burnomis paniekos ir siūlė mums nusižudyti. Man ir mano vaikui. Mano partnerei“, – rašė ji.

Portalo jarmo.net paklausta, ar tokį vaikų nederamą elgesį matę kiti keleiviai mėgino juos sudrausminti, L. Vaigė atsakė, kad niekas į tai nereagavo. Ji patvirtino, kad dėl šio incidento į policiją nesikreipė.


Tačiau sostinės pareigūnai vis tiek turėjo darbo. 

Internete plinta vaizdo įrašas, kaip parado dalyviams buvo mėginama  trukdyti žygiuoti Gedimino prospektu.

Anksčiau prieš vakcinaciją ir pandemijos valdymo priemones pasisakęs nuolatinis protesto akcijų dalyvis Grafas Liutkevičius mobiliuoju telefonu nufilmavo asmenį, kuris artėjant LGBTQ+ bendruomenės eisenai atsisėdo ant Gedimino pr. grindinio ir nesiruošė niekur trauktis. 

Vaizdo įraše matyti, kad vyriškis, palieptas pareigūnų pasišalinti, to nepadarė, dėl to jis buvo patrauktas. Sprendžiant iš vaizdo įrašo, šis asmuo nebuvo sulaikytas.

Pirmadienį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja jarmo.net informavo, kad šiam asmeniui pradėta administracinė teisena pagal LR ANK 506 str., t.y. dėl pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo. Už tai vyrui gresia bauda nuo devyniasdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų.

„Iš viso buvo sukaikyti 4 asmenys (neblaivūs, kabinėjosi prie praeivių), jiems surašyti prokolai. Taip pat pradėta viena administracinė teisena ir atliekamas vienas ikiteisminis tyrimas. Taip pat sprendžiamas klausimas dėl dar vieno ikiteisminio tyrimo pradėjimo“, – tikino J. Samorokovskaja.

Grafo Liutkevičiaus įrašas

Prieš tai buvo skelbiama, kad po eitynių buvo sulaikyti ne 4, o 3 asmenys. Apie tai žiniasklaidą informavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Jevgenijus Liepis.

Anksčiau Policijos departamentas skelbė, kad šeštadienį apie 16 val. 55 min. Vilniuje, Gedimino pr., LGBTQ+ eitynių metu, vyras, gimęs 1977 m., degiu skysčiu apipylė ir padegė prie savadarbio stovo pritvirtintą LGBT bendruomenės vėliavą. Jis buvo apklaustas. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 170 str. 2 d. (neapykantos kurstymo).

Jarmo.net turimais duomenimis, vėliavą deginęs asmuo – Raimondas Šimaitis. 

Anot J. Liepio, dar vienam asmeniui buvo surašytas administracinių nusižengimų protokolas už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą.

Taip pat vienas vyras buvo sulaikytas Vingio parke po eitynių vykusio koncerto metu už viešosios tvarkos pažeidimą ir pasirodymą neblaiviam.

Kaip BNS naujienų agentūrai nurodė Policijos departamentas, policija nėra gavusi jokių skundų iš pačių eitynių dalyvių.
Naujesnė Senesni