Indrė Makaraitytė. Už kai kurių protestuotojų prieš LGBTQ teises – prokremliniai veikėjai

Kova už žmogaus teises yra sunki net ramiais laikais. Tradicijų, mitų rėmai sunkiai lūžta, o tamsa lėtai traukiasi.

2024 m. vykusiose „Pride“ eitynėse Vilniuje prie LGBTQ+ nusiteikę asmenys demonstravo užgaulius plakatus | Vyčio Mikašausko nuotr.


Indrė Makaraitytė

žurnalistė

Tai – I. Makaraitytės įrašas, išspausdintas jos „Facebook“ paskyroje ir autorės sutikimu publikuotas jarmo.net portale.

Bet kad ji užsiliktų ilgiau yra vienas didžiausių kremliaus tikslų. Nes kol yra skiriančių, konfliktus, nesusikalbėjimą skatinančių dalykų, daroma viskas, kad jie gilėtų ir toliau kiršintų.

Toks jų darbas.

O kadangi žmonių atmintis trumpa, priminsiu. Su plakatais atseit protestuodamas prieš „Pride“ štai stovi Grafas Liutkevičius su šaika. O policija atseit sutrukdė dar vienos kylančios to žanro žvaigždės Raimondo Šimaičio performansą.

Indrė Makaraitytė | Žmogaus teisių organizacijos koalicijos/Jono Petronio nuotr.

Vaikinai yra prasitrynę profilius, tačiau Grafas yra iš tokios juodos užribio organizacijos, pasivadinusios tarpukario voldemarininkų partijos pavadinimu. Juodi homofobai ir antisemitai, bet ne tik. Jie giminiuojasi su AfD, radikalia Vokietijos partija, kurios lyderius ką tik iškratė pareigūnai dėl iš kremliaus gautų pinigų ir jų naudojimo rusijos propagandai Europoje platinti ir politikams, turintiems pasisakyti prie paramą Ukrainai, pirkti.

Ir tai - dar ne viskas. Grafo bendražygis yra Gintaras Alenčikas, sudalyvavęs už šnipinėjimą dabar jau nuteisto prokremlinio veikėjo Algirdo Paleckio rinkimuose į kandidatus į prezidentus 2022 m. vasario 19 d. Kelios dienos prieš rusijos pradėtą plataus masto invaziją, kai putinas ketino per tris dienas parklupdyti Kyjivą ir galbūt lengvai pajudėti toliau.

Abu jie, ir Grafas Liutkevičius, ir Gintaras Alenčikas buvo ne paskutiniai asmenys per 2022 m. mitingą prie Seimo, kuris išvirto į riaušes. Jie buvo prie organizatorių, atseit vaidino „žaliaraiščius“, rūpinosi sauga, kai tuo tarpu jų bendrai jau mėtė metalinius strypus ir akmenis į policijos pareigūnus.

Gąsdinimai LGBTQ žmonėmis, jų teisėmis yra vienas iš prokremlinių veikėjų darbotvarkės klausimų ir propagandinis kremliaus naratyvas. Tuo juk ir Didysis šeimos gynimo maršas pasižymėjo, o jį rengė prokremlinės organizacijos ir FSB vietininkas bei visokių panašių operacijų koordinatorius Lietuvoje Dmitrijus Glazkovas.

Lietuvos kariuomenė mitingą ir riaušes kartu su kitais 2022 m. įvykiais yra priskyrusi hibridinei kremliaus atakai prieš Lietuvą.

O Šimaitis pagal jo gerbėjus – irgi iš to paties lizdo. Jo postuose – reto vulgarumo antisemitizmo ir homofobijos apraiškos. Ir kremliaus propagandą atitinkančios mintys.

Rubrikoje „Pozicija“ skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni