Skandalingoji peticija prieš T. V. Raskevičių kelia abejonių dėl tikrojo pasirašiusiųjų skaičiaus

Giriasi surinkę šimtus tūkstančių parašų, bet viešai sąrašo neskelbia ir būdų, kaip esą sugebėjo tai padaryti, kol kas neatsikleidžia - maždaug taip galima apibūdinti parašus dėl parlamentaro Tomo Vytauto Raskevičiaus pašalinimo iš Seimo žmogaus teisių komiteto renkančią iniciatyvinę grupę. Vasario 15-oji tapo paskutinė, kai šie parašai buvo renkami, teigia homofobiškos peticijos autoriai.

Asociatyvi pexels.com nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net 


Panagrinėkime, kokie yra realūs šansai, kad jie sugebėjo surinkti tiek parašų, kiek skelbiasi.

Į akis krenta įdomi detalė - parašai renkami per „Google" apklausos formą, kuri neriboja galimybės iš to paties kompiuterio apklausą užpildyti daugybę kartų.

Peticija paskelbta platformoje, kurią užpildyti gali bet kas, o ne tik asmenys, kurių parašas įskaičiuojamas tuomet, kai jie patvirtina savo el. pašto adresus ar tapatybę per socialinių tinklų paskyras.

Tokias spragas galima laikyti rimtais šios parašų rinkimo iniciatyvos trūkumais. 

Skelbia apie neįtikėtiną parašų skaičių


Parašus renkančios iniciatyvinės grupės narys Raimondas Grinevičius savo „Facebook" paskyroje vasario 2 dieną paskelbė tokį įrašą: "REIKALAVIMĄ šalinti RASKEVIČIŲ iš Seimo žmogaus teisių komiteto 16 val.--89000 .tai daugiau nei gavo visa LAISVĖS PARTIJA per rinkimus,tai kas po velnių už juos balsavo--SOROŠAS,GEITSAS,AR BAIDENAS--aš jau abejoju rinkimų teisėtumu,ar ne Amerikos,Venesuelos variantas Lietuvoje.Noriu pabrėžti,apklausos parašų neatitinkančių reikalavimų vienetai bus pašalinti sutikrinimo metu,todėl Vardą ir pavardę rašykite tiksliai.Rytoj pradedam darbus spauzdinant išklotines (kalba netaisyta, - jarmo.net)".

Ekrano nuotr.

Galima suprasti, kad jau tuo metu iniciatyvinė grupė, kaip pati skelbiasi, vien per savaitę surinko 89 tūkst. parašų. O vėliau jie paskelbė pasiekę dar daugiau - per 250 tūkst. parašų.

Vis tik ar išties šimtai tūkstančių žmonių pasirašė tokį reikalavimą, abejojama - duomenų, pagrindžiančių tokį skaičių parašų, kol kas nėra, o iniciatyvinė grupė jų taip pat bent viešai nepateikia.

Iniciatyvą itin palaiko savo homofobiškais pasisakymais išgarsėjęs Petras Gražulis | Ekrano nuotr.

Surengė spaudos konferenciją


Pirmadienį, vasario 15-ąją, peticijos autoriai paskelbė jau surinkę net 365 tūkst. gyventojų parašų. Arvydo Daunio „Facebook" paskyroje įkeltas spaudos konferencijos įrašas. Čia verta atkreipti dėmesį, kad A. Daunys savo paskyroje yra pažymėjęs dirbantis infa.lt redaktoriumi.

Minėtas portalas ne kartą yra atsidūręs nepriklausomų faktų tikrintojų akiratyje, o skelbiamos naujienos neretai pažymimos ir kaip melagienos. 

Ironiška tai, kad spaudos konferencijoje vienas iš iniciatyvos įgyvendintojų Artūras Orlauskas teigė, kad žmones šia peticija buvo siekiama suvienyti, jog nebūtų diskriminacijos, nors pačios peticijos turinys atskleidžia, kad T. V. Raskevičių norima pašalinti tik dėl to, nes jis neslepia esantis homoseksualios orientacijos.

A. Orlauskas teigė, kad buvo diena, kai peticija sulaukė 30 tūkst. parašų, o paprastai per dieną buvo sulaukiama apie 10 tūkst. parašų. 

Galėjo pasirašyti bet kas ir bet kaip


„Peticija dėl Tomo Raskevičiaus pašalinimo iš Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų, jei bus vieša, turi ir gerąją pusę - tai bus viešas homofobų sąrašas, kuriame, pavyzdžiui, darbdaviai galės patikrinti ar į darbo vietą pretenduojantis asmuo nėra neandartalietiško pasaulio suvokimo būdo entuziastas ir nepridarys gėdos savo darbovietei", - savo „Facebook" paskyroje rašo apžvalgininkas Romas Sadauskas.

Tomas Vytautas Raskevičius | Facebook nuotr.

Šis įrašas aiškiai parodo, kokia reakcija socialiniuose tinkluose nuvilnijo, kai marginalūs visuomenės veikėjai paskelbė apie savo sumanymą.

Beje, abejones, ar išties skaičius nėra gerokai išpūstas, dar labiau sustiprina tai, kad peticijos, kurią galima pasirašyti internete, išties nereikia pasirašyti jokiu elektroniniu parašu ir užtenka suvesti savo duomenis, tad galima pasivadinti kad ir neegzistuojančio žmogaus vardu ir pavarde - kaip iniciatyvinė grupė, renkanti parašus, patikrins informacijos tikrumą, lieka mįsle.

Štai socialiniuose tinkluose dalis vartotojų dalijasi vaizdais, kaip užpildę peticiją, nusiuntė akivaizdžiai netikrą „parašą". 


Ar tokie parašai irgi yra įskaičiuojami į bendrą pasirašiusiųjų skaičių, parašus renkantys asmenys neatskleidžia | Ekrano nuotr.


Naujesnė Senesni