E. Dobrovolska užsimojo pažaboti neapykantos kalbas: ministrės planus įvertino ekspertai

Naujoji teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska ruošia administracinio nusižengimo kodekso pataisas, pagal kurias atsivertų kur kas platesnės galimybės nubausti neapykantą kurstančius asmenis.

 E. Dobrovolska ketina pažaboti neapykantos kurstymą | jarmo.net koliažas

jarmo.net

redakcija@jarmo.net 


Žmogaus teisių ekspertai tokį žingsnį vertina teigiamai, tačiau pabrėžia, kad svarbu, jog tam tikrais atvejais pažeidėjai neišsisuktų ir nuo baudžiamosios atsakomybės.

Šiuo metu už neapykantos kurstymą gresia baudžiamoji atsakomybė, tačiau dažnai Lietuvos teismai linkę pažeidėjus nuteisti itin sunkiais atvejais. Tad dėl neapykantos kurstymo, jeigu tai tebuvo pavienis atvejis, dažnai asmenys lieka tiesiog nebaudžiami, o internete ir toliau klesti raginimai susidoroti su žmonių grupėmis, kurios skiriamos tikėjimo, orientacijos, tautybės ar kitais pagrindais.

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė teigia, kad siūlomas E. Dobrovolskos pataisas vertina teigiamai, nes mano, jog tai padėtų išspręsti tam tikras įsisenėjusias neapykantos nusikaltimų problemas.

„Manau, ministrė bando atliepti iki šiol žiojėjusią spragą: nemaža dalis komentarų, paskelbiamų viešojoje erdvėje, nebūtinai siekia baudžiamosios atsakomybės laipsnį. Tačiau dėl neegzistuojančios administracinės atsakomybės, vešėjo nebaudžiamumas", - įsitikinusi ji.

Su tuo, jog baudžiamoji atsakomybė yra tik kraštutinė priemonė, sutinka ir Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas Artūras Rudomanskis.

„Kai kuriose situacijose asmenys, turintys išankstinių nuostatų, neapgalvotai parašo komentarus, kurie konkrečiu atveju gali jiems užtraukti baudžiamąją atsakomybę. Todėl dažnu atveju, nustačius teisės pažeidimus, pareigūnai yra nelinkę taikyti šios griežčiausios atsakomybės, jei padaryta veika yra vienkartinė ir neturi aiškaus sisteminio motyvo", - dėstė A. Rudomanskis.

Be to, anot J. Juškaitės, neapykantą kurstantys asmenys išmoko skleisti neapykantą taip, kad jų veikos nesiektų baudžiamosios atsakomybės, tad lieka nenubausti.

Jūratė Juškaitė | manoteises.lt nuotr.

„Dėl tokios situacijos ne vienam žmogui bei nevyriausybinėms organizacijoms sviro rankos. Tačiau labai svarbu, kad įvedus administracinę atsakomybę, teisėsauga nesusikoncentruotų tik į tokios atsakomybės taikymą, nes skirti daug baudą paprasčiau nei teisme įrodinėti neapykantą kursčiusio asmens kaltę", - akcentavo ji.

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė taip pat akcentavo, kad būtina aiškiai atskirti, koks neapykantos kurstymas bus paliktas baudžiamajai teisei, o koks - administracinei. „(Svarbu), kad būtų labai aiškios ribos", - pabrėžė J. Juškaitė.

Jai antrino ir A. Rudomanskis. Jis teigė, kad esant administracinei atsakomybei, neapykantos kurstytojams atsakomybės išvengti taps kur kas sunkiau.

Artūras Rudomanskis | Asmeninio archyvo nuotr.

„Visgi sisteminiam arba gerai suplanuotam neapykantos kurstymui ar skatinimui susidoroti su LGBTQ+ asmenimis baudžiamoji atsakomybė turėtų išlikti", - kalbėjo jis.

Siųskite naujienas ir istorijas JARMO redakcijai e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni