Kaip vaivorykštė tapo LGBTQ+ simboliu?

Vaivorykštės spalvų vėliava, kurią plevėsuodami žmonės skelbia, kad meilė yra meilė (angl. love is love), tapo neatsiejamu LGBTQ+ bendruomenės simboliu.

Asociatyvi pexels.com nuotr.



Tačiau kodėl? Ir kas nustatė vaivorykštės spalvų išsidėstymą tokį, koks jis yra šiomis dienomis?

Istorijos tinklalapis history.com rašo, kad 1978 metais vaivorykštės spalvų vėliavą sukūrė dailininkas, dizaineris, Vietnamo karo veteranas ir drag atlikėjas Gilbertas Beikeris. Menininkas vėliavą kūrė paprašytas kitos gėjų ikonos - politiko Harvey Milko. Vėliavos reikėjo kasmet San Fransiske rengiamoms LGBTQ+ asmenų eitynėms. 

Sprendimas būtent G. Beikerio paprašyti sukurti vėliavą buvo itin taiklus, kadangi idėja sukurti ženklą, kuris būtų siejamas su LGBTQ+ bendruomene, jam kilo dar prieš 2 metus.

2015 metais viename interviu vaivorykštės spalvų vėliavos kūrėjos pasakojo, kad jį įkvėpė 1976 metais vykusios iškilmės, kuriose plevėsavo JAV vėliava, sudaryta iš juostų ir žvaigždžių. 

Tuo metu itin sparčiai plintančiam LGBTQ+ teisių judėjimui buvo naudojamas rausvasis trikampis - simbolis, kurį naciai naudojo pažymėdami homoseksualius vyrus. 

Akivaizdu, kad trikampis turėjo tamsią ir skausmingą praeitį. G. Beikeris užsimojo tai pakeisti. Jis nusprendė sukurti vaivorykštę, kuri įkvėptų neheteroseksualius žmones. 

Skirtingos vėliavos spalvos, anot vėliavos kūrėjo, atspindi bendrystę, nes ir LGBTQ+ žmonės yra įvairūs bei skirtingi: įvairaus amžiaus, rasių ir lyčių.

Štai taip atrodė pirmasis vėliavos variantas

Orginalioje LGBTQ+ vėliavoje buvo 8 spalvos, kurių kiekviena simbolizavo skirtingą prasmę. Viršuje esanti rožinė spalva įkūnijo seksą, raudona - gyvenimą, oranžinė - gijimą, geltona - saulės šviesą, žalia - gamtą, turkiu (mėlynai žalia) - meną, mėlyna - harmoniją, o apačioje esanti violetinė - dvasią. 

Padedamas beveik 30-ties savanorių, dirbusių LGBTQ+ bendruomenės centro palėpėje San Fransiske, G. Beikeris sudėlioji pirmąjį dabar pasaulyje žinomos vaivorykštės vėliavos variantą. Pirmą kartą ji buvo parodyta San Fransisko eitynėse 1978 metų birželio 25 d. Eitynių dalyviai išdidžiai mojavo naujuoju simboliu. 

„Kai ji pakilo aukštyn ir ją išpūtė vėjas, tai mane privertė pasijausti nuostabiai", - pasakojo G. Beikeris. 

Dizaineris pasakojo apsidairęs ir pamatęs, kad šią jo sudėliotą vėliavą turi daugybė žmonių. „Viskas buvo geriau nei galėjau kada nors pasvajoti", - kalbėjo jis.

Vėliau G. Beikeris perdavė savo sukurtą vaivorykštės spalvų vėliavos dizainą kompanijai „Paramount Flag Company“, kuri sukūrė vėliavą be viršuje išsidėsčiusios rožinės ir viduryje esančios turkio spalvos. Rožinės spalvos atsisakyta dėl praktinių sumetimų - tuo metu rožinio audinio itin trūko. Tuo metu turkiu spalva buvo išimta dėl to, nes 1979 metš San Francisko eitynių organizatoriai nusprendė padalinti vėliavą į dvi dalis, kad papuoštų abi parado maršruto puses. Tačiau tam reikėjo, jog vėliavoje būtų  lyginis skaičius juostų. 

Po 1978 metų lapkričio 27 dieną įvykdyto H. Milk nužudymo, vaivorykštės vėliavos populiarumas didėjo. 

LGBTQ+ vėliavos kūrėjas G. Beikeris mirė 2017 metų kovo 31 d. būdamas 65 metų, praėjus vos dvejiems metams po tos pačios lyties asmenų santuokos įteisinimo visoje JAV. 

Jo palikimas - vėliava, kuria skelbiama lyčių ribų nepaisanti meilė visame pasaulyje. „Mums reikėjo kažko, kuo galėtume išreikšti savo džiaugsmą, grožį, jėgą. Ir vaivorykštė tai padarė", - yra sakęs G. Beikeris. 

Naujesnė Senesni