Ant požeminės perėjos sienos Vilniuje - nauja LGBTQ+ žmones palaikanti žinutė: „Tyla = mirtis"

Trispalvės spalvomis uždažyto vaivorykštės piešinio Vilniaus požeminėje perėjoje autoriai Karolina Rimkutė ir Linas Salučka sako, kad piešimas ant trispalvės „nori ar nenori jau tampa politizuotu". Anot jų, iš laisvų menininkų mėginama atimti erdvę, kurioje jie galėjo kurti. Dėl to K. Rimkutė ir L. Salučka teigia reiškiantys Lietuvos kūrėjams paramą ir dėl to ant sienos nupiešė naują LGBTQ+ palaikantį simbolį ir užrašą. Nauji ženklai primena skaudžias istorines pamokas, kuo gali baigtis neapykanta prieš pažeidžiamas visuomenės grupes.

Iniciatorių nuotr.



Grasina ir policijos pareigūnais

Praėjusią savaitę vaivorykštės piešinį Vilniuje požeminėje perėjoje uždažę trispalvės spalvomis, homofobiškai nusiteikę asmenys budi naktimis ir neleidžia kitiems kūrėjams piešti jokių kitų ženklų. 

Nors Narbuto ir Saltoniškių gatvių sankirtoje esančioje požeminėje perėjoje Vilniaus miesto savivaldybė yra suteikusi leidimą visiems menininkams piešti ant sienų, trispalvės piešėjai kitiems kūrėjams net grasina policijos pareigūnais dėl esą trispalvės išneikinimo. 

Tačiau vaivorykštės piešinio autoriai K. Rimkutė ir L. Salučka antradienį ant naujai atsiradusios trispalvės nupiešė apverstą ženklą, kuriuo homoseksualūs asmenys buvo ženklinami nacistinėje Vokietijoje, o taip pat ant sienos atsirado ir toks užrašas: „Tyla = mirtis".

Iniciatorių nuotr.


Prisiminė istorines pamokas

Taip menininkai atkreipė dėmesį į istorinius įvykius, kurie puikiai iliustruoja, kad nacionalizmas, ksenofobija priveda prie kitų žmonių grupių niekinimo ir netgi naikinimo.

„Šalies simbolika pasitelkiama priešinti žmones. Tokie veiksmai kai ką primena. Ką tai primena – parodėme vizualiai", - teigiama trečiadienį K. Rimkutės ir L. Salučkos išplatintame pranešime.

Jie sureagavo į nuolat LGBTQ+ bendruomenę palaikančių žinučių uždažymą ant trispalvės, taip pat kitų piešinių naikinimą prisidengiant valstybinės vėliavos apsauga.

Karolina Rimkutė ir Linas Salučka | Iniciatorių nuotr.


„Manome, kad šis uždažinėjimas puikiai iliustruoja, kad šių homofobų veiksmus veikia visiškai neracionali paranoja ir priešų yra bandoma ieškoti tiesiog visur. Visi puikiai žinome iš istorijos, prie ko priveda ksenofobija, kuri yra pridengiama patriotizmu", - teigia piešinio autoriai.

K. Rimkutė ir L. Salučka paaiškino, kodėl nupieštas trikampis yra apverstas.

„Atvaizduotas rožinis trikampis – nacių sukurtas identifikacijos ženklas, kurį homoseksualūs, biseksualūs vyrai bei transmoterys buvo priversti dėvėti koncentracijos stovyklose (homoseksualios, biseksualios moterys ir transvyrai taip pat buvo kalinami, tačiau naciai jų nesistemizavo). 

Iš visų rožiniais trikampiais pažymėtų žmonių šiose stovyklose žuvo daugiau nei pusė, o kankinimus išgyvenusiųjų dauguma, po nacistinės Vokietijos pralaimėjimo, liko kalėti kituose kalėjimuose. 

Tačiau tiek minėtame plakate, tiek ant šios sienos, rožinis trikampis yra apverstas aukštyn kojomis - tokiu būdu perimant šį diskriminacinį ženklą ir jį paverčiant pasipriešinimo homofobiškoms galios struktūroms ženklu", - teigiama pranešime. 

Iniciatorių nuotr.


Anot menininkų, tai, kad kiekvieną dieną siena uždažoma, rodo, jog LGBTQ+ bendruomenė yra matoma. „Nuolat dokumentuojame jūsų vizualinius pasipriešinimus, tačiau jei ir patys tai užfiksavote – pasidalinkite! #sienavisu", - ragina K. Rimkutė ir L. Salučka

„Dažų karas"

Jarmo.net primena, kad Vilniuje netoli prekybos centro „Panorama” esanti 50-metrų ilgio požeminė perėja vaivorykštės spalvomis buvo nudažyta kovo 11-ąją. 

„Labai norėjosi perduoti žinutę  LGBTQ+ bendruomenei, kad mūsų daug, esame šalia. Neretai galima pasijusti vieniši vien dėl to, nes nežinome, kad esame netoli vienas kito, galbūt net bendraujame”, - anksčiau portalui jarmo.net kalbėjo viena iš šios idėjos sumanytojų Karolina Rimkutė.

Tačiau jau kovo 19-ąją pasirodė žinia apie tai, kad ši vaivorykštė yra uždažoma trispalvės spalvomis taip mėginant paslėpti ženklą, tapusį LGBTQ+ teisių palaikymo simboliu.
Naujesnė Senesni