Birutė Sabatauskaitė - naujoji lygių galimybių kontrolierė

Ketvirtadienį Seime vykusio slapto balsavimo metu pritarta teisininkės, Lietuvos žmogaus teisių centro vadovės Birutės Sabatauskaitės kandidatūrai į lygių galimybių kontrolieres.

Birutė Sabatauskaitė | Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos nuotr.



75 parlamentarai balsavo už, 38 prieš, 17 - susilaikė.

B. Sabatauskaitės kandidatūrą parlamentui pateikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Apie tai portalas jarmo.net paskelbė kovo 17 dieną. 

„Man viešai pristačius kandidatę, Seimo nariai gavo daug laiškų iš organizacijų, palaikančių šią teisininkę ir patyrusią žmogaus teisių ekspertę.
 
Aš taip pat juos gavau - iš viso už B. Sabatauskaitę pasisakė per 100 žmogaus teisių organizacijų ir ekspertų, ginančių vaikų, moterų, žmonių su negalia, tautinių mažumų, senjorų ir kitų visuomenės grupių teises.

Birutė Sabatauskaitė | manoteises.lt nuotr.


Maloniai nustebino tokia palaikančių gausa – nuo žymiausių Lietuvos psichologų ir psichiatrų iki dešimtmečiais visuomenės narių gerove, pažeidžiamiausių jų atstovų gyvenimo kokybe besirūpinančių organizacijų atstovų", - ketvirtadienį teigė V. Čmilytė-Nielsen 
 
Politikė aiškino, kad parlamentarams laiškus siuntė ir kelios nevyriausybinės organizacijos, kurios išreiškė abejonę B. Sabatauskaitės kandidatūra. 

„Taip veikia demokratija, puiku, kad galima išgirsti skirtingas puses", - pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen. 

V. Čmilytė-Nielsen | Seimo kanceliarijos nuotr.


Teisininkė B. Sabatauskaitė pakeis kandenciją baigusią lygių galimybių kontrolierę Agnetą Skardžiuvienę. 

Pagal Lietuvos Respublikos Lygių galimybių įstatymą, Lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio darbo stažą. Lygių galimybių kontrolierių penkeriems metams skiria Seimas Seimo Pirmininko teikimu. Tas pats asmuo lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Naujesnė Senesni