Teks palaukti: Laisvės frakcija atsiima įstatymo pataisas dėl neapykantos kalbos

Seimo pavasario sesijoje jau pateiktos ir užregistruotis įstatymo pataisos, kuriomis būtų siekiama efektyvesnio neapykantos kalbos užkardymo internete, yra atsiimamos.

Neapykantos kalbos nebaudžiamumas išlieka aktualia problema | Asociatyvi pexels.com nuotr.



„Siekdama platesnės diskusijos, Laisvės frakcija inicijuoja neapykantos kalbos projekto atsiėmimą", - ketvirtadienį informavo Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Lietuvoje egzistuoja neapykantos kalbos, nukreiptos prieš pažeidžiamas visuomenės grupes, nebaudžiamumo problema. Dar 2020 metų pradžioje priimdamas sprendimą byloje prieš Lietuvą, Europos žmogaus teisių teismas konstatavo, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos neapykantos kalbos atvejus turėtų tirti išsamiau ir efeketyviau.

Ekrano nuotr.


Pagal šį sprendimą Lietuva privalėjo išmokėti net 10 tūkst. eurų siekiantį žalos atlyginimą vaikinų porai, kuri nukentėjo nuo teisėsaugos neveiksnumo, kai prokuratūra ir nacionaliniai teismai atsisakė tirti neapykantą kurstančius komentarus po jų bučinio nuotrauka „Facebook" paskyroje.

Teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos ir kitų Seimo narių teiktų įstatymo pataisų aiškinamąjame rašte buvo aiškinama, kad „egzistuoja tam tikras nebaudžiamumo fenomenas, kuriuo yra piktnaudžiaujama. Tais atvejais, kai neapykantos kurstymas nesiekia pavojingumo, kurio reikalauja baudžiamasis įstatymas bei suformuota teismų praktika, neapykantą kurstantys asmenys apskritai išvengia bet kokios atsakomybės".

Evelina Dobrovolska | Teisingumo ministerijos nuotr.


Pagal šias įstatymo pataisas, niekinimas ir tyčiojimasis būtų įvertinti ne pagal baudžiamąjį kodeksą, o pagal administracinių nusižengimų kodeksą. Pataisų rengėjai teigė, kad tai teisėsaugai leistų plačiau ir efektyviau įvertinti padarytą veiką ir nubausti asmenis. 

Šios įstatymo pataisos buvo pateiktos kovo 12 dieną, tačiau ketvirtadienį pranešta, kad jos atsiimamos. 

„Jautrių grupių apsauga nuo neapykantos kurstymo yra mūsų, kaip visuomenės, pareiga. Vis dėlto girdėdama iš visuomenės kylančius nuogąstavimus, matau, kad turime skirti daugiau dėmesio diskusijoms viešojoje erdvėje ir visuomenės švietimui“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai cituojama Laisvės frakcijos narė Evelina Dobrovolska.

Po šios žinios savo poziciją išdėstė ir Lietuvos žmogaus teisių centras. 

„Neapykantos kurstymas Lietuvoje yra didelė problema. Šiuo metu neapykantą kursčiusiems asmenims taikoma arba baudžiamoji atsakomybė, arba netaikoma jokia atsakomybė.

Internetinėje erdvėje vyrauja niekinimo ir menkinimo kultūra, kurios teisėsauga niekaip nevertina.

Tokia, nebaudžiamumo atmosfera, verčia nesaugiai jaustis grupes, prieš kurias tokia neapykanta yra nukreipiama, skatina nelygiateisiškumą. Taip pat skaldo ir priešina įvairias visuomenės grupes.

Todėl raginame grįžti prie šios klausimo bei siekti užtikrinti visų gyventojų teisę į konstitucinę vertybę - lygiateisiškumą", - teigiama centro pranešime.
Naujesnė Senesni