Klaipėdos r. mokykla aiškinosi dėl nelygybės tualetuose: vyriškis tikino negalintis oriai atlikti „gamtinių reikalų"

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba skelbia sprendimą tyrime dėl galimos diskriminacijos lyties pagrindu. Į tarnybą kreipėsi vyras, kuris nurodė, kad Klaipėdos r. Vėžaičių pagrindinėje mokykloje vyrams nėra sudarytos tinkamos sąlygos, kadangi per mažai tualetų. Tuo metu mokyklos direktorė tyrimo metu aiškino, kad mokykloje nebuvo svarstomas klausimas dėl moterims ir vyrams arba lytims neutralių tualetų įrengimo.

Asociatyvi pexels.com nuotr.



Nors pareiškėjas skunde nenurodė, kaip ir kada konkrečiai jo teisės buvo pažeistos dėl to, kad Mokykloje esą nėra įrengta pakankamai tualetų vyrams, jis paaiškino, kad antrame aukšte yra įrengtas tualetas moterims bei kitas tualetas, kuriuo naudojasi mokiniai, lankytojai ir vyrai.

Skundo autorius nurodė, kad dėl specialių vyrams skirtų tualetų neįrengimo mokykloje jis jaučiasi diskriminuojamas lyties pagrindu, nes esą neturi galimybių oriai atlikti „gamtinių reikalų“.

Pareiškėjas skunde nenurodė, ar jis yra mokyklos darbuotojas ar lankytojas, atvykstantis kaip mokinio tėvas arba kitais reikalais.

Mokyklos direktorė, atsakydama į tarnybos klausimus, informavo, kad Mokykloje yra įrengti 3 tualetai moterims ir 3 tualetai vyrams, taip pat vienas tualetas negalią turintiems asmenims. Mokyklos direktorės teigimu, jais gali saugiai ir oriai naudotis vyrai.

Atsakydama į skundą, ugdymo įstaigos vadovė taip pat nurodė, kad „niekada nėra kilę klausimų darbuotojams bei mokiniams dėl galimybės jais naudotis, saugant asmens privatumą ir orumą".

Asociatyvi pexels.com nuotr.


Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė konstatavo, kad darbuotojų teisė ir galimybė darbo metu saugiai ir oriai naudotis asmeninei higienai bei natūralių fizinių poreikių tenkinimui skirtomis patalpomis vertintina kaip viena iš darbo sąlygų, kuri esant identiškoms arba panašioms aplinkybėms turi būti taikoma vienodai tiek moterims, tiek vyrams.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad mokykloje tualetai yra įrenti atskirai moterims ir vyrams, o pareiškėjo nurodytame antrame aukšte taip pat yra įrengtas 1 tualetas vyrams ir 1 tualetas moterims.

Atsižvelgusi į tai, kontrolierė padarė išvadą, kad mokyklos darbuotojams moterims ir vyrams sudarytos vienodos sąlygos naudotis jiems įrengtais tualetais.

Tarnyba kovo 23 dieną priimtu sprendimu nutarė pripažinti skundą nepagrįstu nepasitvirtinus jame nurodytiems moterų ir vyrų lygių teisių pažeidimams
Naujesnė Senesni