Lenkijoje: LGBTQ+ aktyvistės išteisintos dėl religinių jausmų įžeidimo

Antradienį Lenkijoje teismas priėmė sprendimą  išteisinti tris aktyvistes, kurias prokuratūra apkaltino religinių jausmų įžeidimu ir išniekinimu, kai jos iškabino plakatus, vaizduojančius mergelę Mariją  LGBTQ+ vėliavos fone. 

Šis plakatas itin įžeidė Lenkijos homofobiškus politikus

Meno kūrinyje vaizduojama „Čenstakavos Dievo Motinos“ piktograma, kurią garbina daugelis lenkų katalikų.


Kaltinimai nesuderinami su ES teise

Jeigu aktyvistės būtų buvusios pripažintos kaltomis šioje byloje, joms būtų buvusi skirta 2 metų laisvės atėmimo bausme. 

„Byla rodo Lenkijos įstatymų nesuderinamumą su Europos žodžio laisvės standartais, kuriuos parengė Europos žmogaus teisių teismas. Žmogaus teisių apsauga neapsiriboja maloniu ir įprastu bendravimu. Ji taip pat apima kalbą, kuria siekiama atkreipti dėmesį į tam tikrus klausimus, kurie žeidžia, sukrečia ar trikdo“, -  anksčiau yra sakiusi žmogaus teisių teisininkė Zuzanna Warso.

Sprendimas priimtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Lenkijoje buvo įsteigtas teisinės gynybos fondas menininkams, apkaltintiems šventvagyste.

Ši byla buvo pradėta dar 2019 metų balandžio mėnesį, kai LGBTQ+ aktyvistės Plocko mieste iškabino plakatus ir lipdukus. Jos protestavo prieš vis labiau Lenkijoje pažeidžiamas LGBTQ+ bendruomenės teises. 

„Niekas neturėtų būti pašalintas iš visuomenės“, - tuo metu BBC sakė viena iš LGBTQ+ aktyvisčių Elzbieta Podlesna. 

„Seksualinė orientacija nėra nuodėmė ar nusikaltimas, o Šventoji Motina apsaugo tokius žmones nuo Bažnyčios ir nuo kunigų, kurie mano, kad galima smerkti kitus“, - pasakojo ji.


LGBTQ+ įvardijo kaip nuodėmę

Šis teismo procesas atkreipė tarptautinį dėmesį tiek dėl prieštaringai vertinamų įstatymų, tariamai saugančių religinius jausmus, tiek dėl LGBTQ+ asmenų teisių Lenkijoje klausimo.

Elzbieta Podlesna, Anna Prus ir Joanna Gzyra-Iskandar Podlesna pasakojo plakatus iškabinusios dėl vienoje Bažnyčių surengtos parodos, kurioje buvo išvardytos tokios nuodėmės kaip „godumas“, „neapykanta“, „pavydas“, o taip pat ir - „LGBT“.

Tačiau netrukus žmogaus teisių gynėjos sulaukė kaltinimų. Tuometinis Lenkijos vidaus reikalų ministras Joachimas Brudzinskis atsakė, kad „visa ta nesąmonė dėl laisvės ir  tolerancijos niekam nesuteikia teisės įžeidinėti tikinčiųjų jausmų“.

„Tiesioginė mūsų veiksmų priežastis buvo homofobiškas ir skaudinantis požiūris“, - teisme sakė LGBTQ+ aktyvistės ir akcentavo, kad dalis LGBTQ+  taip pat yra religingi tikintieji, bet jie nemato nieko blogo  protestuose, kuriuose buvo vaizduojama Marija vaivorykštės fone.

 

Lenkijos tonas vis radikalėja

Prezidentas Andrzejus Duda, valdančiosios nacionalistinės Įstatymo ir teisingumo partijos (PiS) sąjungininkas, buvo perrinktas antrai kadencijai 2020 metais. Partija ir jos rėmėjai LGBTQ+ teises apibūdina kaip grėsmę lenkų tautai ir tradicinėms jos vertybėms. Arkivyskupas Marekas Jędraszewskis 2019 metais pamoksle perspėjo, kad Lenkijai kelia pavojų „vaivorykštės maras“.

Rinkiminės kampanijos metu prezidentas A. Duda LGBTQ+ teises pavadino „blogesnėmis už komunizmą". Prezidentas pasiūlė į šalies Konstituciją įtraukti tos pačios lyties asmenų santuokų ir įvaikinimo draudimą.

Lenkija šiuo metu nepripažįsta tos pačios lyties asmenų šeimų. Tos pačios lyties poroms taip pat teisiškai uždrausta įsivaikinti vaikus.

Parengta pagal BBC ir Politico

Naujesnė Senesni