LGBTQ+ teisės Lenkijoje: „Mes esame arti to, kai mūsų nelaikys žmonėmis"

13-metė Pola yra viena iš maždaug 50 tūkst. vaikų, augančių tos pačios lyties šeimose Lenkijoje. Kaip ir daugelis kitų tokių vaikų, Polą augina jos biologine motina. Jos mama Anna Adamowicz šiuo metu gyvena kartu žmona Agnieszka. Mergaitė gimė dar tuo metu, kai Anna palaikė santykiu su vyru. Jos tėvas toliau aktyviai dalyvauja dukters gyvenime.

LGBTQ+ teisių padėtis Lenkijoje kelia didžiulį nerimą | Asociatyvi gettyimages.com nuotr.

Pagal BBC parengė Simonas Bartulis

žmogaus teisių apžvalgininkas


Anna ir Agnieszka susituokė Kopenhagoje prieš 3 metus po daugiau nei 10 metų buvimo kartu, tačiau jų santuoka Lenkijoje nėra pripažįstama, nes šalies konstitucijoje santuoka tėra pripažįstama kaip vyro ir moters sąjunga.

Bandymas visiškai drausti LGBT+ poroms įsivaikinti



Dabar įstatymai LGBTQ+ lenkams šioje katalikiškoje šalyje yra vis labiau griežtinami. Tos pačios lyties poroms jau neleidžiama įsivaikinti vaikų, tačiau kelios savivaldybės neprieštarauja, kad galėtų įsivaikinti pavieniai asmenys.

Lenkijos Teisingumo ministerija pasiūlė, kad tokia įsivaikinimo tvarka turėtų būti uždrausta tam, kad LGBT+ žmonės nebegalėtų to daryti.

Atrodo, kad su vyriausybės nuomone sutinka ir dauguma lenkų. 2019 m. CBOS apklausa parodė, kad 66 proc. respondentų nepritaria tos pačios lyties santuokomis, 67 proc. teigė, kad tos pačios lyties poros neturėtų būti atviros viešojoje erdvėje, ir 84 proc. teigė, kad tos pačios lyties poroms neturėtų būti sudarytos jokios galimybės įsivaikinti.

Tos pačios lyties šeimos Lenkijoje susiduria su ribojimais | Asociatyvi gettyimages.com nuotr.


Lenkijoje nėra įteisintos partnerystės, tad daugelis porų susiduria su sunkumais ligoninėse lankant savo sergančius partnerius.

Anna yra Grupa Stonewall organizacijos Poznanėje aktyvistė, dirbanti šeimos srityje. Ji teigia pati net negalinti pasiimti savo partnerei Agnieszkai registruoto laiško pašte.

„Vienintelis būdas tos pačios lyties šeimoms įsivaikinti - apsimesti, kad jie nėra tokiuose santykiuose. Jei įstatymas bus priimtas, LGBT žmonės neturės jokių galimybių įsivaikinti,“ – sako Anna Adamowicz.

Anna jaučiasi taip, tarytum Lenkijos valdžia ją laiko antrarūše piliete, o po beveik 6 aktyvizmo metų LGBTQ+ teisės niekaip nepagerėjo, o galbūt net ir suprastėjo.

Lenkijoje LGBTQ+ padėtis blogėja | Asociatyvi gettyimages.com nuotr.


Nuo koronaviruso pandemijos pradžios Anna jaudinasi ir dėl savo dukters ateities.

„Pandemija parodė, kad ar aš, ar jos tėvas galėjo mirti. Mano žmona negalėtų įsivaikinti Polos ir ja rūpintis nepaisant to, kad ji jos gyvenime dalyvauja jau 11 metų. Pola negalėtų gyventi su žmogumi, kuris padėjo ją užauginti", - apgailestauja Anna.

Moteris papasakojo dukters auklėtojai mokykloje apie padėtį šeimoje, tuo metu Pola apie tai pasisakė tik tiems klasės draugams, kuriais itin pasitiki.

Iš pradžių Pola lankė tikybos pamokas, kuriose iš esmės buvo dėstomas katekizmas. Kai jos mokytojas pasakė, kad Jėzus verkia, jog vaikai gimsta po dirbtinio apvaisinimo, Pola nustojo lankyti šias pamokas.

COVID-19 pandemija išryškino LGBTQ+ šeimų problemas Lenkijoje | pexels.com nuotr.

Gasdinimai „vaivorykštės maru“


Kai kurie Bažnyčios hoerarchai rėksmingai smerkia „LGBT ideologiją“. Krokuvos arkivyskupas Marek Jedraszewski pasmerkė LGBTQ+ bendruomenę vadindamas ją „vaivorykštės maru", kuris esą blogesnis nei bolševizmas.

Praėjusią vasarą jis įspėjo, kad „yra bandoma atimti mūsų Lenkiją ir 1050 metų egzistuojantį katalikišką kraštą“.

Lenkija - itin krikščioniškas regionas | Asociatyvi gettyimages.com nuotr.

Konservatyvi Lenkijos valdžia uoliai palaiko tokį požiūrį.

„Mes neleisime legalizuoti homoseksualių porų santykių ir vaikų įsivaikinimo mūsų šalyje. Mes saugome Lenkijos identitetą ir kultūrą nuo LGBT+ ideologijos, kuri mums svetima,“ – interviu su PiS draugišku leidiniu „Nasz Dziennik" kalbėjo teisingumo ministras Marcin Romanowski.

Šie pasisakymai iliustruoja, kokia priešiška LGBTQ+ žmonėms aplinka vyrauja šalyje, kurioje beveik 100 savivaldybių, apimančių apie trečdalį šalies teritorijos, priėmė rezoliucijas, skelbiančios šias savivaldybes „zonomis be LGBT+ ideologijos.”

2017 metais Anna kartu su šeima dalyvavo piknike Sopote, skirtame LGBTQ+ šeimoms. Jo metu pasirodė anti-abortų aktyvistai su plakatais, kuriuose buvo užrašai „Uždrausti pedofilus“ ir „Jūs niekada nebūsite tikra šeima".

Šie aktyvistai įjungė garsiakalbius ir beveik tris valandas grojo anti-LGBT+ dainą.

„Mes bandėme su jais pasikalbėti, sakėme, kad čia yra vaikų, jie išsigandę, verkia. Prašėme ir policijos pagalbos, tačiau jie nereagavo,“ – sakė Anna.

Anna ir Agniezska, eidamos gatvėje dažnai ramiai laiko viena kitos rankas, tačiau po prezidento rinkimų kampanijos vasarą jos jaučiasi nesaugiai, matydamos anti-LGBTQ+ pasisakymus televizijoje kone kasdien.

Vienoje kalboje perrinktas prezidentas Andrzej Duda lygino LGBTQ+ „ideologiją“ su komunizmu.

„Mus bando įtikinti, kad jie yra paprasti žmonės, bet tai tiesiog ideologija,“ – sakė Duda.

Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai atrodo, kad LGBTQ+ yra blogiau nei komunizmas | facebook.com/andrzejduda nuotr.


Berlyne niekas mūsų neužpuls“



Anna sako, kad anti-LGBTQ+ kampanija šalyje verčia ją jaustis nesaugiai. „Mano močiutė žiūri nacionalinį transliuotoją ir jai sakoma, kad mes (LGBTQ+ žmonės) diskriminuojame katalikus. Mus visiškai dehumanizuoja. Mes esame arti to, kai mūsų nelaikys žmonėmis“.

Ji ir jos šeima pradėjo rimtai svarstyti galimybę emigruoti į Berlyną, kuris yra maždaug dvi valandos kelio nuo jų namų Poznanėje. Tai leistų jų dukrai jaustis saugiau.

„Mano dukra Berlyne jaučiasi kaip namie todėl, kad ten yra įvairovė, ji jaučiasi priimta. Mes – taip pat. Niekas neateis ir mūsų neužpuls todėl, kad mes laikomės rankomis ar pasibučiuojame. Mes jaučiamės įtraukti į viešą gyvenimą,“ – sakė Anna.

Moterų pora vis dažniau pagalvoja apie gyvenimą Berlyne | Pexels.com nuotr.


Anot CBOS apklausų, iki 2019 m. lenkai vis labiau priimdavo LGBT+ žmonės, tačiau ši tendencija sustojo.

Anna mano, kad situacija Lenkijoje pasikeis, tačiau negreitai: „Aš esu labai optimistiška dėl Lenkijos jaunimo. Jiems tikrai labai rūpi ir jie yra atviri, siekia pokyčių".
Naujesnė Senesni