Šokio menininkė ragina susitelkti už LGBTQ+ teises ir kviečia pasiklausyti tylios dainos už meilę prie Katedros

Šiuolaikinio šokio menininkė Greta Grinevičiūtė kviečia susirinkti ir pasiklausyti tylios dainos prie Katedros taip išreiškiant pritarimą lygioms teisėms. Mergina kiekvieną ketvirtadienį po 12-tos valandos Katedros aikštėje ragins atkreipti dėmesį į LGBTQ+ žmonių teises Lietuvoje. „Kviečiu kartą per savaitę porą minučių susitelkti už meilę", - portalui jarmo.net kalbėjo G. Grinevičiūtė.

Greta Grinevičiūtė | NONA nuotr.




Apie G. Grinevičiūtės iniciatyvą žinia sklinda vis labiau. Šokėja pasakojo, kad dėl to, jog ryžosi palaikyti LGBTQ+ žmones, sulaukė ir nepažįstamųjų skambučių, kurie ją užsipuolė.

Tačiau jos išgąsdinti nepavyks - menininkė teigia, kad kiekvienas žmogus turi teisę rinktis meilę ir ji tai palaiko.

 

-Šios iniciatyvos aprašyme Jūs rašote: „Pavargau, dėl to einu tyliai dainuoti į Katedros aikštę kiekvieną ketvirtadienį po 12-tą valandą nuskambančių varpų". Nuo ko pavargote? - portalas jarmo.net paklausė G. Grinevičiūtės.

-Aš pavargau nuo visuomenės susiskaldymo įvairiais klausimais. Keista, kad vis dar reikia įtikėtinėti ją, jog visiems Lietuvoje gyvenantiems žmonėms turėtų būti garantuojamos lygios teisės. Regis, esame Europos Sąjungos šalis, bet vis dar nesugebame įgyvendinti tam tikrų su žmogaus teisėmis susijusių pataisų. Kartais atrodo, kad net einame atgal, o ne į priekį. 

Be to, pavargau nuo didžiulės neapykantos, siaubingų komentarų, nors ir nereikia leistis į tą pasaulį, bet jis vis pasiekia. 

Greta Grinevičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.


Supratau, kad mano socialinis burbulas yra labai atviras ir tolerantiškas, mes dažnai esame linkę atvirai diskutuoti, o ne pykti, kaltinti, dėl to ši pusė lieka neišgirsta. 

Gali pasirodyti, kad esame tylūs. O aš pavargau nuo tylos.

-O kaip gimė šios akcijos idėja?

-Pamaniau, kad vertėtų taip, kaip geriausiai moku, išreikšti savo solidarumą su LGBTQ+ bendruomene. 

Tylos dainos prie Katedros mes jau klausėmės pirmojo karantino Lietuvoje metu, tyliai dainavome už kultūros lauką, kad būtų atkreiptas dėmesys, pradėti daryti sprendimai, skatinantys kultūros lauko atvėrimą. 

Šįkart pagalvojau, kad verta toliau tęsti šią akciją. Nemažai mano pažįstamų ir bendraminčių žino apie tai.

Pati tylios dainos idėja man labai priimtina, savyje daug talpinanti ir nešanti. 

Būtent iš choreografo Džeromo Belio ir pasiskolinau šią idėją. Jis sukūrė spektaklį, kuriame žmonės klausosi muzikos per ausinukus, šoka. Taip išeina atsitiktinė choreografija. 

Tik šįkart organizuoju akciją, kurioje klausomės tų pačių dainų ir einame į viešą erdvę. 

Greta Grinevičiūtė | eglejo.lt nuotr.

-Kaip išrinkote dainas, kurių klausys ir pagal jas šoks susirinkusieji?

-Pasidomėjau įvairiais dainų sąrašais ir mano dėmesį patraukė žurnalo „Roling stone" sudarytas dainų sąrašas, kuriame yra dainas nuo 1970-ųjų. Būtent tie kūriniai savo laiku buvo palaikančios žmogaus teises, jų buvo aktyviai klausoma LGBTQ+ bendruomenės tarpe. Pamaniau, kad būtų labai gražu šių dainų, tapusių LGBTQ+ simobiliu, klausytis. 

-O kaip viskas vyks? 

-Viskas saugiu atstumu. Tai nėra protestas - mes prieš nieką nekovojame, tik išreiškiame solidarumą ir požiūrį į laisvą meilę. 

Porą minučių prieš 12-tą valandą mes ateisime į Katedros aikštę, pasklisime joje, nuskambės varpai, atsakingas žmogus nuleis ranką, o tuo metu mes telefonuose įsijungsime tos dienos dainą, paskelbtą „Facebook" renginyje. Žmonės galės ją dainuoti, šokti arba tiesiog ramiai pabūti. 

Net jei būsime tryse, dviese ar penkiese, bus gera pabūti. 

Greta Grinevičiūtė | Redos Miliukaitės nuotr.

Svarstau, kad jeigu taip nutiktų, jog Lietuvoje itin pablogėtų žmogaus teisių padėtis, būtų priimti neadekvatūs sprendimai, tuomet jau ne šoktume ar dainuotume, o susirinkę rėktume. Tačiau tikiuosi, kad to neprireiks.

-Kiek laiko ketinate tęsti šią iniciatyvą?

-Turime tikslą tai tęsti tol, kol Lietuvoje pagerės žmogaus teisių padėtis, bus priimti kažkokie sprendimai, gerinantys LGBTQ+ žmonių gyvenimą. 

Lietuva turi žengti bent minimalius žingsnius žmogaus teisių srityje. Tad atrodo, jog ši akcija gali užsitęsti. 


Laiko limito nėra. Tiesa, iš pradžių galvojau apie 10 savaičių, tuomet - 100 savaičių, bet galiausiai nusprendžiau, kad nereikia skaičių. Reikia neapsibrėžti ir daryti tol, kol pasieksime tikslų. 

Greta Grinevičiūtė | Asmeninio archyvo nuotr.

-Po pasirodžiusios informacijos viešoje erdvėje sulaukėte dviejų nepažįstamųjų skambučių, kurie keikė jus už tai, kad palaikote LGBTQ+ bendruomenę. Kaip jie rado jūsų telefono numerį?

-Neįsivaizduoju. Vienas žmogus prisistatė esantis klaipėdietis, abu buvo vyrai, mėgino mane kaltinti, aiškino, kad aš krikščionišką visuomenę noriu išvesti iš kelio. 

Nebuvo įmanoma užmegzti kažkokio dialogo, tie žmonės tiesiog norėjo mane kaltinti.

Kita vertus, tai mane privertė susimąstyti, kad net jeigu aš sulaukiu tokių skambučių, tai galima tik pagalvoti, ką tenka patirti LGBTQ+ teisių aktyvistams ir šios bendruomenės nariams, - kalbėjo šiuolaikinio šokio menininkė.
Naujesnė Senesni