Tyla prieš audrą? Pavasario sesijos išvakarėse Seime ragina diskusijų nepaversti pjautynėmis

„Jūs užkiškite burną šitam žmogui", - Seime yra sakęs buvęs premjeras Saulius Skvernelis, emocingai pratrūkęs po Remigijaus Žemaitaičio replikų. Prieš parlamente prasidedant naujai pavasario sesijai, parlamentarų grupė skelbia esanti susirūpinusi viešoje erdvėje, taip pat - ir Seime, vėl pastebimu susipriešinimu, kai diskusijose yra įžeidinėjami asmenys vien dėl jų kitokių religinių pažiūrų, seksualinės orientacijos, tautybės ir kitos tapatybės.

Tomas Vytautas Raskevičius, Jurgita Sejonienė, Petras Gražulis | jarmo.net koliažas

Susirūpino nesusikalbėjimu

Pastaruoju metu itin užgaulių ir nepagarbių komentarų sulaukia homoseksualios orientacijos neslepiantis Seimo narys, Žmogaus teisių pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius. Vien „Facebook" paskyroje politikas paviešino ne vieną jam asmeniškai nusiųstą, keiksmų ir grasinimų susidoroti kupiną žinutę. 

Skandalingais pasisakymais naujos kadencijos Seime spėjo išgarsėti ir buvęs Biržų rajono meras, parlamentaras Valdemaras Valkiūnas, pavadinęs darbą Seime „ne lezbi šou ir ne homoseksualų pageidavimų koncerto" tenkinimu.

Trečiadienį Seime surengtoje Savžudybių ir smurto prevencijos komisijos spaudoas konferencijoje jos pirmininkas, konservatorius Andrius Navickas pristatė kreipimąsį dėl viešų pasisakymų higienos.


Politikas teigė, kad Seimas turi rodyti pavyzdį, kaip reikia diskutuoti. Anot A. Navicko, šiuo metu Lietuvoje jaučiamas negebėjimas susikalbėti, girdimi įžeidimai, grubumas diskusijose, o ypač - pastaruoju metu, kai visuomenėje kalbama apie itin jautrius klausimus.

„Diskusija turi turėti savo higieną, taisykles, jeigu mes norime, kad ta diskusija vestų prie tiesos paieškų", - kalbėjo jis.

Kreipimąsi skaičiusi Seimo narė, Darbo partijos frakcijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė teigė: „Iš Seimo tribūnos niekada neturėtų skambėti neapykantos kalba, įžeidinėjimai, Seimo posėdžiai yra viešai transliuojami, todėl mūsų elgesys neturi būti tas blogasis pavyzdys visuomenei".

Anot jos, viešą tvarką pažeidžiantys Seimo nariai turi būti įspėjami arba išprašomi iš posėdžių. 

Seimo narys, psichiatras Linas Slušnys pabrėžė, kad nėra privalu pritarti kitai nuomonei, bet privaloma gerbti ir išklausyti. Anot jo, šiuo metu išgyvenamas itin jautrus emociškai laikotarpis, tad svarbu nepamiršti, kad reikėtų ieškoti konstruktyvių sprendimų, o ne tyčiotis. 

Jis paragino žiniasklaidos atstovus susitelkti į Seime vykstančių diskusijų esmę, o ne atskirtų politikų emocingus pasisakymus, kuriais tiesiog siekiama žinomumo.

Žinia, itin emocingais pasisakymais pagarsėjęs Seimo narys Petras Gražulis strategiją didinti savo žinumumą skleidžiant neapykantą prieš LGBTQ+ asmenis kol kas sėkimingai įgyvendina - jo homofobiški pasisakymai pritraukia daug dėmesio.

Kviečia nediskriminuoti

Seimo narė Jurgita Sejonienė kalbėjo, kad Konstitucija numato, jos visi žmonės yra lygūs ir turi turėti tas pačias teises nepriklausomai nuo lyties, odos spalvos, tikėjimo, seksualinės orientacijos. 

Anot jos, nors Konstitucija numato, kad visi žmonės turi teisę ir į žodžio laisvę, 31-aisiais Nepriklausomybės metais reikėtų išmokti šia teise naudotis pagarbiai. 

„Kalbėdami aktualiomis temomis, apie atskirus žmones, atskiras asmenybes, turime išlikti pagarbūs ir tik taip mes įgyvendinsime savo iškovotą laisvę ir demokratiją. Labai tikiuosi, kad nediskriminuosime žmonių dėl to, kad jie tiesiog žmones, atlieka savo pareigas, turi kažkokius įsitikinimus", - spaudos konferencijoje kalbėjo J. Sejonienė. 

Tuo metu socialdemokratė parlamentarė Dovilė Šakalienė teigė kviečianti visuomenę savo baimę dėl kitoniškumo įvertinti kaip savo pačios nesusivokimo išraišką. 

Anot jos, nereikėtų atsisakyti ir išstumti savo piliečių, kurie netelpta į kažkam priimtus rėmus. 

„Man šiandien čia yra labai gera būti, nes šalia postų, mandatų aš jaučiuosi, kad esu šalia labai gerų žmonių. Ačiū jums už tai. Dėkoju savžudybių ir smurto prevencijos komisijai už išreikštą solidarumą ir manau, kad tai, ką mes šiandien sugebėjome pasakyti labai daugeliui Lietuvoje gyvenančių skirtingų ir įvairių žmonių", - kalbėjo T.V.Raskevičius. 

Naujesnė Senesni