V. Tamelytė. Tėvams ir visiems kitiems, kuriuos paliečia artimo atvirumo gijos

Ilgai galvojau ir kūriau scenarijus apie galimas jūsų reakcijas. Man atrodo, kad jus gerai pažįstu ir žinau, ko galiu iš jūsų tikėtis. Tuo pačiu ir susimąstau ar tikrai pažįstu, jei mintyse apsigyvena tokia gausa skirtingų scenarijų?

Violeta Tamelytė | Astos Jasaitės nuotr.


Violeta Tamelytė

LGBTQ+ teisių aktyvistė


Susimąstau ir apie tai, ar jūs pažįstate mane, jei jaučiu tokią baimę kalbėti su jumis atvirai apie tai, kas mane daro manimi. 

Galbūt bijau, nes nejaučiu, jog norite mane pažinti. Pažinti tą, kuriai nėra vietos jūsų sukurtame šeimos paveiksle. Nėra, nes vietą užima jūsų norima mano versija.

Jaučiuosi lyg gyvenčiau kelis skirtingus gyvenimus. Nors mes kiekvienas turime daugybę vaidmenų, kuriuos atliekame kiekvieną dieną. 

Aš tarsi esu viskas ir visi, išskyrus pačią save. Nežinau, ar pažįstate jausmą, kai atlikus visus dienos vaidmenis grįžti namo ir pažvelgus į akis tiems, kurie brangiausi, pasirenki būti jų norima versija. Nežinau, ar pažįstate jausmą, kai būti savimi gali tik savo vidiniame pasaulyje su pačia savimi. 

Nežinau ar pažįstate jausmą, kai, atrodo, dūsti nuo susikaupusių baimės dulkių, nes kas nutiks, jei paaiškės, kad jūs visgi manęs nemylit.

Man labai baisu.

Pavargstu nuo šių minčių. Prisiekiu, jei vartočiau alkoholį, šiuo metu rikiuotųsi tuščių butelių kolekcija palei langą. Nusijuokiu nuo vaizdo, iškilusio galvoje. Juk visi matytų. Visgi, tegu mato, aš neturiu ko slėpti. Ironiška tai, kad prieš kitus pasaulio žmones aš neturiu ko slėpti, bet prieš jus turiu. Pavargau ir nebeturiu jėgų gyventi minčių pasaulyje kuriant galimus variantus.
 
Aš turiu merginą. Aš nieko nenužudžiau, nesubraižiau automobilio, manęs neišmetė iš universiteto, nepralošiau visų jūsų pinigų. Aš myliu merginą. 

Tikrai nepardaviau savęs jokiam vyrui, nesilankiau striptizo klube, neapvogiau močiutės, nenuskriaudžiau katino, nepadegiau namo. Aš tik myliu merginą.
 
Pavargau būti kažkuo, kas nesu, ir noriu su jumis atvirai dalintis, nors beproto bijau. Jaučiuosi pažeidžiama ir trapi. Pirmą kartą prieš jus nusimetusi visus vaidmenis ir pasilikusi pagrindinį – Save.

Ar jūs vis dar mylit mane?

***

Šią istoriją parašiau pati, nors ji ne mano, ne konkretaus vieno asmens. Istorija viena iš daugybės, kuri atspindi LGBTQ+ žmonių kasdienybę, tačiau puikiai tinka ir kitoms socialinėms grupėms.


Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės

Naujesnė Senesni