G. Nausėda taip ir nepaaiškino, kaip Stambulo konvencija esą grasina žodžio laisvei

Garsiai pareiškęs, kad Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris, populiariai vadinama Stambulo konvencija, kelia grėsmę žodžio laisvei, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda nutilo, kai buvo paprašytas paaiškinti savo žodžius.

Gitanas Nausėda | Prezidentūros/lrp.lt nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Kovo 9 dieną vykusioje spaudos konferencijoje G. Nausėda pareiškė: „Aš jį (konvencijos dokumentą – jarmo.net) tikrai labai atidžiai nagrinėju, vertinu įvairius jo momentus ir matau, kad kai kurios jo nuostatos yra susijusios ir su tam tikromis pasekmėmis mūsų švietimui ir netgi žodžio laisvei".

Toks skambus Lietuvos vadovo pareiškimas sukėlė klausimų. Kaip dokumentas, kurį ratifikavusios valstybės įsipareigoja nuosekliau ir kur kas sistemiškiau kovoti su vyrų smurtu prieš moteris, gali grasinti žodžio laisvei?

Jarmo.net nusprendė to pasiteirauti prezidentūroje. Atsakymo teko paklausti maždaug mėnesį. Tiesa, nors jame akcentuota, jog svarbu kalbėti faktų ir argumentų kalba, jokių konkrečių argumentų ar faktų apie konvencijos keliamą grėsmę žodžio laisvei nepateikiama.

„Aktyvus piliečių įsitraukimas yra svarbi viešojo valdymo dalis. Tuo tikslu, šalies vadovo nuomone, ypač svarbu, kad piliečiai būtų tinkamai – argumentų ir faktų kalba – informuoti apie konvencijos tikslus, taikymo sritį ir joje naudojamas sąvokas, valstybės įsipareigojimus, galimus politikos formavimo pokyčius bei konvencijoje akcentuojamų smurto prevencijos priemonių įgyvendinimą pasitelkus švietimą. Be kita ko, akcentuotina, kad siekiant spręsti visuomenei jautriusklausimus, piliečiai turėtų būti ne tik informuojami, bet ir skatinami dalyvauti konstruktyvioje diskusijoje, sprendžiant smurto prieš moteris ir mergaites, taip pat smurto prieš vyrus, moteris ir vaikus artimoje aplinkoje užkardymo, aukų apsaugos ir kaltininkų baudžiamojo persekiojimo problemas, teisėkūros tobulinimo ir kitus aktualius klausimus", - dėstoma Prezidento kanceliarijos asmenų aptarnavimo skyriaus vedėjos Astos Bogučienės atsakyme raštu.

„Labai apmaudu, kad LR Prezidentas, vietoj to, kad suvienytų klaidingai interpretuojamų terminų ir sąvokų kiršinamą visuomenę, lengva ranka pametėjo dar vieną labai galingą ir visiškai tikrovės neatitinkantį argumentą – pavojų žodžio laisvei", - portale manoteises.lt pareiškė Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija.

Ar ratifikuoti Stambulo konvenciją, apsispręsti turės Seimas. Tiesa, po kilusios diskusijų bangos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog šis klausimas nukeltas rudens sesijai.
Naujesnė Senesni