J. Juškaitė: Partnerystės įstatymas aktualus didžiajai visuomenės daliai

Lietuvoje yra maždaug 100 tūkst. nesusituokusių porų, todėl Partnerystės įstatymas, kuris, jeigu bus priimtas, įteisins lyčiai neutralius asmenų santykius, svarbus ne tik LGBTQ+ bendruomenei, bet ir plačiajai visuomenei, sakė žmogaus teisių portalo manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė šią savaitę Įvairovės ir edukacijos namų bei Lietuvos žmogaus teisių centro rengtoje diskusijoje „Žmogaus teisės: kultūriniai karai ar vertybėmis grįsta politika?"

Jūratė Juškaitė | manoteises.lt nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


J. Juškaitė pabrėžė, kad viešojoje erdvėje yra pastebima ne itin tiksli informacija - esą Partnerystės įstatymas reikalingas tik LGBTQ+ bendruomenei. Tokia formuluotė pasitelkiama visuomenės neigiamos nuomonės suformavimui, įsitikinusi ji.

„Mes (matome, - jarmo.net) tokias technikas ar bandymus sukoncentruoti dėmesį į galimai visuomenės mažiau mėgstamas ar suprantamas visuomenės grupes ", - teigė J. Juškaitė.

Anot J. Juškaitės, nors atskirtos žmogaus teisių organizacijos gali dirbti ties atskirtų visuomenės grupių problemomis, tai nereiškia, kad tie žmogaus teisių klausimai nėra reikšmingi ir svarbūs kitoms visuomenės grupėms.

Partnerystės įstatymas, kuris turėtų būti Seime užregistruotas šių metų gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje, yra puikus to pavyzdys. 

„Žmogaus teisių organizacijos smulkėja, eina į tam tikrus klausimus, kita vertus, tie klausimai, ties kuriais visuomenę lengviau nuteikti, yra naudojami didesnės arba kitos visuomenės grupės teisėms ir galimybėms užmaskuoti", - sakė J. Juškaitė.

Anot jos, viešojoje erdvėje vyrauja informacinis laukas, iš kurio visuomenė susiformuoja nuomonę, jog, pavyzdžiui, partnerystės įstatymas yra svarbus tik dėl tos pačios lyties partnerystės. Portalo manoteises.lt redaktorė skaičiavo, kad Lietuvoje yra maždaug 100 tūkst. porų, kurios yra nesusituokusios, tad situacija komplikuota, jų santykių valstybė tarytum nepripažįsta. 

„Tad net ir skirtingų porų partneriai neturi tokių esminių teisių kaip paveldėjimas, atstovavimas medicinos įstaigose, turto klausimai ir taip toliau. Kai mes galvoje apie šį klausimą (partnerystės įstatymą, - jarmo.net) ir tai, kaip jis formuojamas viešojoje erdvėje, mes turime galvoje vieną <...> bendruomenę, tokiu būdu mėginama mobilizuoti nepalaikančiuosius pasakant, kad čia yra LGBT bendruomenės klausimas, mes leidžiamės į tokią diskusiją, kurioje menama dauguma pamiršta savo teises ir pamiršta, kad didžiajai daliai visuomenės partnerystės sureguliavimas yra lygiai taip pat svarbus", - dėstė J. Juškaitė.
Naujesnė Senesni