Olandijos lietuvis atkirto melagienas apie Stambulo konvenciją skleidžiančiam „Youtube'riui"

Stambulo konvencija - lyg trojos arklys, o iškrypėliai „LGBTišnikai" mokina mus, kaip reikia gyventi - maždaug tokie teiginiai pastaruoju metu skamba iš homofobiškai nusiteikusių veikėjų, garsiai savo pažiūras skleidžiančių socialiniuose tinkluose. Olandijoje gyvenantis lietuvis, tinklalaidės „Tolerastas" autorius Armandas Aksomaitis sako, kad šiomis temomis paskleista daug melo. Jaunas vaikinas apie tai kalbėjosi su Laisvės partijos Etikos ir Skaidrumo Komisijos nare Liucija Daraškaite.

Armandas Aksomaitis | Asmeninio archyvo nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Anot A. Aksomaičio, Lietuvoje matomi ir nedemokratiniai veiksmai - visuomenės veikėjais apsiskelbę asmenys mėgino prisidengdami netikrai peticijų parašais iš pareigų pašalinti LGBTQ+ bendruomenės narį, Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininką Tomą Vytautą Raskevičių, be to, mitinguose skamba raginimai iššaudyti LGBTQ+ asmenis. 

Įspėjame - vaizdo įraše pateikiama informacija gali šokiruoti nepilnamečius ir silpnų nervų žiūrovus: video medžiagoje pateikiami smurtiniai vaizdai. 



Taip pat skleidžiama dezinformacija ne tik apie LGBTQ+ bendruomenę, bet ir apie Stambulo konvenciją - dokumentą, įpareigojantį jį ratifikavusias valstybes imtis sisteminių veiksmų kovoje prieš smurtą.

„Tokiems žmonėms nusispjauti ant kitų žmonių problemų, laimės ar interesų", - apie konvencijos kritikus sakė A. Aksomaitis.

Tačiau vaikinas akcentavo, kad jeigu Lietuvos visuomenė negalime susitarti dėl veiksmų, kuriais būtų užkirstas kelias vyrų smurtui prieš moteris ir mažumas, tuomet nebus galima kurti geresnės ateities. Anot jo, homofobiška reakcija ėmus kalbėti apie Stambulo konvenciją, stiprinančią moterų teisių padėtį, pakišo koją mūsų šalies progresui. 


Konvencijoje numatytas nuostatų laikymąsis nediskriminuojant asmenų dėl jų lyties ar seksualinės orientacijos | Asociatyvi Photo courtney coles/Unsplash nuotr.


Pavyzdžiui, Stambulo konvencija numato stabdyti persekiojimo reiškinį, o tuo metu Lietuvoje net nėra atskirto persekiojimą stabdančio ar už jį baudžiančio įstatymo. 

A. Aksomaitis dėstė, kad Stambulo konvencija iš vadinamųjų tautininkų kritikos sulaukė dėl to, nes dokumente numatytas nuostatų laikymasis nediskriminuojant asmenų lyties, orientacijos, odos spalvos ir panašiai. 

Anot vaikino, nors beveik visi sutinka, jog vyrų smurtas prieš moteris yra neigiamas reiškinys, ne visi suvokia, jog moteris gali būti ir kitatautė, homoseksuali, translytė ir panašiai. 

Asociatyvi Delia Giandeini/Unsplash nuotr.


A. Aksomaitis pabrėžė, kad nors draudžiama žmogų diskriminuoti dėl jo lytinės tapatybės ar seksualinės orientacijos, su LGBTQ+ bendruomene Lietuvoje elgiamasi tarytum su antraeiliais piliečiais - tos pačios lyties asmenys negali sudaryti partnerystės ar santuokos, nesuteikiami teisiniai reglamentai keisti lytį. 

Vaikinas teigė, kad vieno „Youtube" kanalo autorius Dovydas Norkūnas dalijasi klaidinga informacija, kad esą LGBTQ+ bendruomenės tikslas - sunaikinti civilizaciją, perrašyti istoriją, atgaivinti komunizmą. 

D. Norkūno vaizdo pasakojimuose kritikuojamas ir vaikų lytiškumo ugdymas, kai kalbama apie LGBTQ asmenis, nes esą taip žlugdoma visuomenė. D. Norkūnas savo įrašuose teigė, kad esą ratifikavus Stambulo konvenciją „viskas taps teisėta", nes vaikai pamokose patys galės apčiupinėti žmogaus kūną, o translytiškumas - nėra tinkamas gyvenimo būdas

„Taip skatinama daugiau nepagrįsto pykčio prieš LGBTQ+ bendruomenę", - konstatavo A. Aksomaitis.

Anot jo, dėl tokių klaidingų teiginių visuomenėje įsivyrauja įtampa, prasiveržianti neapykantos nusikaltimais.

Esą savo „Youtube" netikslią, dažnai klaidingą informaciją skleidžiantis D. Norkūnas mėgina įtikinti, kad jeigu kažkokiose pasaulio šalyse egzistuoja tam tikros su LGBTQ+ bendruomenės nariais susijusios problemos, Lietuvos visuomenė net negali mėginti padėti jiems, nes o gal problemų atsiras ir mūsų šalyje. 

Harry Quan/Unsplash nuotr.


„Atrodo, kad jis net nesupranta, kad LGBTQ+ žmonių yra įvairiausių. Nesvarbu, gėjus ar ne gėjus, lesbietė ar ne lesbietė, yra ir gerų, ir blogų (žmonių, - jarmo.net), ir aš tikiu, kad daugiau gerų", - įsitikinęs tinklalaidės autorius. 

Feminizmas

A. Aksomaičio tinklalaidėje kalbinama Laisvės partijos Etikos ir Skaidrumo Komisijos narė L. Daraškaitė teigė mananti, kad liberalėjantis pasaulis atveria įvairias galimybes daugeliui žmonių grupių, taip pat - ir mažumoms, kurios ilgą laiką neturėjo visų teisių.

Laisvės partijos narė pasidalijo savo patirtimi. 

„Mano asmeninės vertybės ir pažiūros yra visiškai kitokios, nei mano šeimos. Augau šeimoje, kurioje vyravo tradicinės lyčių rolės, įsivaizdavimas, ką turi daryti baigusi mokyklą, kaip moteris ko turi siekti: auginti vaikus, sukurti šeimą, surasti vyrą, karjera eina į antrą planą", - kalbėjo L. Daraškaitė. 

Lietuvoje, teigė ji, vis dar egzistuoja spaudimas moterims suderinti karjerą, šeimą, kuri neva turi visuomet būti pirmame plane, nors iš vyrų to nereikalaujama.

L. Daraškaitė komentavo visuomet ieškojusi atsakymų į klausimus, kodėl mūsų visuomenėje susiformavo tokia tendencija, jog tam tikros asmenų grupės, pavyzdžiui, moterys, vien dėl savo kilmės nukenčia profesiniame arba asmeniniame gyvenime. 

Liucija Daraškaitė | Asmeninio archyvo nuotr.


Politikus mokslus baigusi L. Daraškaitė save vadina feministe. „Kai tu klausi tradicinių vertybių žmonių, kurie yra labiau konservatyvių politinių pažiūrų, yra religingi, bet yra matę daugiau pasaulio, daugiau keliavę, yra apsiskaitę, ar vyrai ir moterys už tą patį darbą <...> turėtų gauti tą pačią algą, jie atsako, kad taip. Paklausti, ar vyrai ir moterys yra lygūs, gali būti įvairiausi specialistai, tai dažniausiai tie žmonės atsako teigiamai, bet jeigu klausiame, ar jie yra feministai, tuomet jie atsako, kad ne", - sakė ji. 

Taip yra dėl to, nes dalis žmonių įsitikinę, jog feministės nekenčia vyrų, esą egzistuoja ir daugybė kitų stereotipų.

„Tai juokinga", - kalbėjo L. Daraškaitė.

Laisvės partijos narė, komentuodama Stambulo konvencijos klausimą, dėstė, kad valstybės, įsipareigojusios ją ratifikuoti, priima įstatymus, reikalingus kovoti su diskriminacija, smurtu. 

Anot jos, didžiausią atgarsį sukėlė nuostata dėl smurto lyties pagrindu. L. Daraškaitė sakė, kad moterų ar vyrų apibrėžimai šioje konvencijoje neišnyksta, bet yra pabrėžiama, kad ir įvairios kitos socialinės grupės neturėtų patirti smurto. 

„Kai kalbame apie grėsmę tradicinei šeimai, tai tos tradicinės šeimos niekur nedings, tiesiog prašoma ir siekiama užtikrinti saugumą ir gerovę be tų heteroseksualių baltaodžių vyrų, kurie turi daugiausiai apsaugos ir privilegijų", - kalbėjo L. Daraškaitė. 
Naujesnė Senesni