LGBTQ+ bendruomenę apkaltinusi „psichologė" atsitraukia: nei licencijos, nei kvalifikacijos

Medicinos psichologės licencijos ar Lietuvoje įgytos kvalifikacijos neturinti, tačiau psichologe prisistatanti Ramunė Murauskienė garsėja kontraversiškais ir plačiai socialiniuose tinkluose nuskambančiais teiginiais apie LGBTQ+ bendruomenę. Po to, kai jarmo.net pradėjo domėtis šios moters kvalifikacija, ji paskelbė uždaranti savo „Facebook" puslapį ir nuo šiol diskutuosianti tik uždaroje grupėje su bendraminčiais. Ko išsigando dezinformaciją apie LGBTQ+ asmenis skleidžianti „psichologė"?

Nors socialiniuose tinkluose R. Murauskienė teigia esanti psichologe, tačiau jos kvalifikacija kelia abejonių |  jarmo.net nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Prabilo mokslui prieštaraujančiais teiginiais

„Dėl LGBTQ+ bendruomenės narių neapykantos ir grasinimų susidoroti puslapis uždaromas. Ačiū visiems bendraminčiams. Nuo šiol apie tradicines šeimas, apie tradicines vertybes, apie vyro ir moters prigimtį, apie vyro ir moters šeimą, apie Dievocentrišką psichologiją, apie vyro ir moters pasiskirstymą vaidmenimis, apie mūsų vaikų auklėjimą, apie ugdymą ir švietimą kalbėsime uždaroje bendraminčių grupėje", - dėsto R. Murauskienė savo „Facebook" įraše.

Tiesa, kokių grasinimų sulaukė bei kas konkrečiai juos rašė, moteris neatskleidė ir to įrodymų nepateikė, nors, pavyzdžiui, LGBTQ+ bendruomenės narys, parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius  savo „Facebook" paskyroje nevengia publikuoti ekrano nuotraukų, kuriose matyti kraupios, jį nužudyti ar kitaip susidoroti grasinančių asmenų žinutės.

Be to, neaišku ir tai, apie kokią „Dievocentrišką psichologiją" psichologe prisistatanti R. Murauskienė diskutuos su savo sekėjais uždaroje grupėje. Tokio termino nepavyko aptikti kvalifikaciją turinčių psichologų ir psichiatrų pasisakymuose. 

R. Murauskienė apie LGBTQ+ asmenis skleidžia dezinformaciją | Jasmin Sessler/Unsplash nuotr.


R. Murauskienė šiuo metu viešojoje erdvėje pradėta linksniuoti po to, kai balandžio 17-ąją pareiškė, jog „šie psichologai palaiko vienalytę partnerystę ir meluoja, kad teisiniai dalykai išspręs LGBT narių psichologines problemas" nurodydama psichologų ir psichoterapeutų sąrašą, viešu laišku besikreipusių į šalies vadovus ir raginusių priimti partnerystės įstatymą.

Laiške, kurį taip kritikavo R. Murauskienė, buvo rašoma, kad tyrimai atskleidžia, jog LGBT asmenys patiria mažumos stresą, kurį kelia visuomenėje paplitusios neigiamos nuostatos LGBT asmenų atžvilgiu ir iš to kylanti diskriminacija bei priekabiavimas.

Bet tos pačios lyties partnerysčių ar santuokų įteisinimas gerina LGBT asmenų psichikos sveikatą - įteisinus vienalytes santuokas Danijoje ir Švedijoje savižudybių tarp homoseksualių vyrų ir moterų sumažėjo beveik per pusę (46 proc), o JAV, Anglijoje, Velse įteisinus tos pačios lyties santuokas, homoseksualių asmenų subjektyvus sveikatos vertinimas, subjektyvus gerovės išgyvenimas kilo.

R. Murauskienė prieš LGBTQ+ bendruomenę nukreiptais pasisakymais išgarsėjo dar 2018 metais pareiškusi, kad jos pamatyta lesbiečių merginų pora „pasiklydo" bei joms palinkėjo „sutikti gerą vyrą". 

Tiesa, Pasaulio sveikatos organizacija dar 1992 metais paskelbė, kad homoseksualumas nėra liga ar būsena, kurią reikėtų keisti. 

Nei licencijos, nei kvalifikacijos

Jarmo.net balandžio 19 dieną rašė, kad Valstybinėje akreditavimo tarnyboje nėra jokių duomenų, kad R. Murauskienė turi medicinos psichologės kvalifikaciją ar licenciją. 

„Akreditavimo tarnyba neturi duomenų apie jos išsilavinimą ir negali komentuoti jos, kaip psichologo, galimybės teikti psichologinio konsultavimo paslaugas", - rašte, kurį turi jarmo.net, dėstė tarnybos teisės ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Darius Giruckas.

Pradėjus domėtis šia situacija, į jarmo.net elektroniniu paštu pateiktus klausimus R. Murauskienė iki šiol neatsakė. 
Naujesnė Senesni