Vokietijoje merginą pamilusi sociologė: biseksualumas - ir laimė, ir prakeiksmas

Nors biseksualumo sąvoka gerai pažįstama tiek LGBTQ+ bendruomenei, tiek ir plačiajai visuomenei, biseksualūs žmonės vis dar susiduria su įvairiais stereotipais, pavyzdžiui, tokiais pasisakymai kaip „tai gal jūs neapsisprendę", „jūs eksperimentuojantys heteroseksualai". Plačiau savo patirtimi Universiteto LGBT grupės laidoje „Aš ne prieš juos, bet..." pasidalijo sociologė ir pedagogė Darja Lyzenko (34 m.).

Darja Lyzenko | Asmenino archyvo nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Apėmė pasimetimo jausmas

Moteris laidoje teigė, kad iki 19-20 metų kone šventai tikėjusi esanti heteroseksualios seksualinės orientacijos.

„Nekilo nei klausimų, nei abejonių, viskas buvo aišku, man patiko vaikinai", - sakė D. Lyzenko.

Tačiau ji prisiminė kartą susipažinusi su mergina, sužadinusia kiek kitokius jausmus.

„Susidraugavome, nes gavome darbą kartu Vokietijoje. <...> Ir aš labai gerai prisimenu tą vasarą, kai jau buvo neaišku, kas man yra. 

Juk jeigu esi gėjus ar lesbietė, iškart tą suvoki, kai tau 15 ar 12, 17 metų. O čia man lyg ir nėra to.

Ir tada pradėjau svarstyti, ar ji man patinka kaip mergina, ar kaip draugė, ar kaip mergina, kuria aš norėčiau būti, o galbūt tai seseriškas ryšys, bet juk aš sesers neturiu, tai vėlgi nežinau, kaip tai turi vykti", - apie tai, kad ilgai nesuprato esanti biseksuali, pasakojo pašnekovė.

Biseksualumą suvokti buvo nelengva | Asociatyvi Marie S/ Unsplash nuotr.


Aplankė pasimetimas, vidinė gėda. Tuo metu, 2007 metais, vis dar nebuvo pakankamai informacijos socialiniuose tinkluose, TV laidose dar nesirodė daug LGBTQ+ bendruomenės narių. 

„Ir mes galiausiai pradraugavome 8-erius metus. Aš tik po metų draugystės galėjau sau pasakyti sau, kad čia yra mano mergina", - sakė D. Lyzenko.

Nepripratę prie laisvės

Anot jos, yra žmonių, kurie nesuvokia, kam įvardyti tapatybę, esą ši tik įrėmina. Tačiau D. Lyzenko teigė, kad ją aplanko priešingos emocijos - tai išlaisvina.

Tai įvyko 2014 metais, kai D. Lyzenko pradėjo dėstyti Vilniaus universitete lyčių studijas. 

„Pamenu, kad 2014 metais, kai man jau buvo 28-eri, aš mintyse suvokiau, kad esu biseksuali, bet garsiai sunku tą buvo pasakyti. Pradėjau santykius su viena mergina, tie santykiai buvo trumpi, bet palikę įspūdį. Su ja pajaučiau laisvę. 

Žinote, labai dažnai LGBTQ+ žmonės sako, kaip norisi paimti už rankos, drąsiai kalbėtis, ir to išties norisi. Ir kai tai nutinka, dar ilgai velkasi šleifas, kad neva negaliu taip ilgai už rankos laikyti, nes o jeigu kas nors... Negalima, kad mane kažkas apkabintų.... 

Viena akimi žvelgi, kas vyksta aplinkoje. Prie laisvės nesi pripratęs. Bet tuose santykiuose aš patyriau daug laisvės, suvokiau, kad galima taip gyventi drąsiai", - pasakojo pašnekovė. 

Atsiskleidė po studentės klausimo

Pedagogė prisiminė po vienerių metų lyčių studijose su studentais kalbėjusi abortų tema, kai auditorijai užsiminė, kad joje telpa ne viena tapatybė. 

„Aš sakiau, kad viena mano tapatybės dalis yra feministė. Ir mes kalbėjome su vienu vaikinu apie abortus, aš kažką pasakojau, o viena mergina pakėlė ranką ir paklausė, o kokia yra kita tapatybė. Ir aš tiesiog trumpai atsijungiau prieš 60 žmonių, bet po to atsakiau, kad kita tapatybė yra biseksualumas, o ji „a, gerai", ir viskas", -  kalbėjo D. Lyzenko.

Tuomet pokalbis lyg niekur nieko tęsėsi toliau. Po jo moteris teigė pasijautusi visiškai laisva ir nebijanti atskleisti, kad yra biseksuali. 

„Tai dalis manęs. Ir dabar mokykloje dirbdama to neslepiu", - tikino D. Lyzenko.

Tapatybės suvokimas padėjo save išlaisvinti, sakė pašnekovė | Asociatyvi Anna Shvets/Pexels nuotr.

Ir laimė, ir prakeiksmas

Komentuodama savo prieš dešimtmetį atliktą tyrimą apie biseksualumą, ji teigė, jog šią žmogaus tapatybės  dalį galima vadinti ir „laime, ir prakeiksmu". 

„Jeigu tu esi biseksualus, viena vertus, daug kas minėjo iš tų žmonių, su kuriais kalbėjau, kad tai yra smagu, nes tu žinai, jog tu turi daugiau patirties, pažįsti vyrus, moteris, galima laviruoti. <...> Bet yra stereotipų. Kas yra biseksualus žmogus? Ant kaktos neparašyta", - kalbėjo D. Lyzenko.

Žmonės, pamatę tos pačios lyties asmenų porą, iškart pagalvoja, jog greičiausiai tie asmenys yra homoseksualūs. Biseksualumas nejučia pranyksta - jis tampa nematomu.

„Dar žmonės būna įsitikinę, kad jeigu aš, moteris, randu vyrą, reiškia aš heteroseksuali", - pasakojo  D. Lyzenko. 

Sociologė teigė, kad nepaisant to, kokią etiketę žmonės prilipdo kitiems, tai nekeičia tapatybės.

Naujesnė Senesni