„Tegu jie važiuoja iš mūsų Klaipėdos“. G. Tautavičiūtė mena pasisakymus apie LGBTQ

LGBTQ+ tema Klaipėdoje išlieka tabu, stengiamasi jos viešai neliesti, sako Greta Tautavičiūtė, viena iš Europos jaunimo sostinės, kuria uostamiestis tapo šiais metais, paraiškos rengėjų. „Dažniausiai siūloma kalbėti abstrakčiai apie žmogaus teises. Klaipėdai kandidatavus tapti Europos jaunimo sostine teko pastovėti ir apginti, kad LGBTQ+ problematika būtų įtraukta ir jai būtų skiriama pakankamai dėmesio", - portalui jarmo.net dėstė ji.

Greta Tautavičiūtė | LIJOT nuotr.

Jarmo.net

redakcija@jarmo.net


G. Tautavičiūtė teigė, kad Klaipėdoje rengiant Europos jaunimo sostinės projekto paraiškas, ekspertai ne kartą akcentavo, jog svarbu nenusigręžti ir nuo LGBTQ+ jaunimo.

„Europos jaunimo forumo ekspertų grupė, kuri, žinodama, kokia padėtis Lietuvoje, teiravosi ir akcentavo būtinybę atsižvelgti į LGBTQ+ poreikius, ieškoti būdų, kaip kurti atviresnį miestą", - sakė Europos jaunimo sostinės paraiškos, kurią Klaipėda laimėjo dar 2018 metų pabaigoje, rengėja.

G. Tautavičiūtė sakė, kad LGBTQ+ tema Europos jaunimo sostinės paraiškos rengime sulaukė įvairių reakcijų - ne kartą mėginta tam net priešintis.

Klaipėda | Jono Valaičio/jarmo.net nuotr.


„Džiugu, kad ir miesto politikų tarpe turime žmonių, kurie nesibaimina šios temos. Nors, nereikia slėpti, lengva nebuvo, matėme ir stebinančių momentų, kai akcentuojant LGBTQ+ tematikos įtraukimo į paraišką būtinybę, susilaukėm pasipriešinimo ir iš jaunimo lyderių. 

Išgirdome tokių komentarų kaip „tegu jie važiuoja iš mūsų Klaipėdos“, „jei LGBTQ+ tematika atsiras paraiškoje, pasakykit, kada jau čia pasitraukti reikės“ ir panašiai

Nepaisant to, kad lengva nebuvo, bet tikrai sutikome nemažai žmonių, kuriems svarbūs LGBTQ+ klausimai, ši tema įtraukta į Europos jaunimo sostinės 2021 paraišką ir štai – turime platformą, kuri skirta tam, jog Klaipėda taptų atviresnė", - dėstė G. Tautavčiūtė.

Antradienį vykusiame Klaipėdos jaunimo forume dalyvavę jaunuoliai prabilo apie įvairių visuomenės grupių, taip pat - ir...

Posted by TJA Vakarai on 2021 m. balandžio 27 d., antradienis

Europos jaunimo sostinės projekte numatyta platforma, kurioje įgyvendinamos iniciatyvos, susijusios su pažeidžiamomis visuomenės grupėmis, taip pat - ir LGBTQ+ bendruomene.

„Nors su Europos jaunimo sostinės projektu man teko atsisveikinti, bet linkiu sėkmės Spalvų platformos koordinatoriams – laukiu atviresnės, priimančios Klaipėdos ir pokyčių, kurie, matyt, pasirodys šiek tiek vėliau, bet pasirodys! Turi pasirodyti!" - vylėsi pašnekovė. 

Europos jaunimo sostinės paraiškos rengėja sako, kad Klaipėda, kalbant apie LGBTQ+ asmenų lygiateisiškumą, neišsiskiria iš kitų mūsų šalies miestų.

Asociatyvi Sharon McCutcheon/Unsplash nuotr. 


„Manau, kad LGBTQ+ asmenų padėtis Klaipėdoje panaši kaip ir daugumoje Lietuvos miestų ir regionų, o karantino metu dar ir labai paaštrėjusi.

Bandoma kurti dvi grupes – „mes“ ir „jie“, visuomenė kiršinama, kalbama apie kažkokias mistines išskirtines teises, kurių reikalauja „jie“, griaunamas ir dar tik besikėsinamas sugriauti šeimas ir kaip jas reikia saugoti.

Girdint tokius komentarus ir matant susikiršinusią visuomenę bei nenorint nukentėti, natūralu, kad dauguma LGBTQ+ asmenų slepiasi ir nesiviešina", - įsitikinusi ji.

Tačiau klaipėdietė teigė besivilianti, kad padėtis pasikeis.

„Džiugu matyti, jog yra drąsių, nebijančių kalbėti žmonių, gal visai neužilgo turėsime atviresnę ir žmonių į „mes“ ir „jie“ nebeskirstančią visuomenę", - sakė G. Tautavičiūtė.
Naujesnė Senesni