Ambasadorių, tarp jų - ir iš Lietuvos, spaudimas Lenkijai: reikalauja užtikrinti LGBTQ+ teises

Apsaugoti LGBTQ+ teises Lenkijoje - to pirmadienį pareikalavo dešimtys Varšuvoje dirbančių ambasadorių. Lietuvos kaimyninėje valstybėje LGBTQ+ bendruomenė atsidūrusi itin prastoje padėtyje - tarptautinės organizacijos skelbia, kad čia padėtis yra blogiausia visoje Europos Sąjungoje. Šalį, kurioje deklaruojamos „zonos be LGBT", valdo Andrzejus Duda, 2020 metais siekdamas perrinkimo pareiškęs, kad LGBTQ+ yra blogiau už komunizmą. Prezidentas glaudžiai susijęs su dešiniojo sparno partija PiS („Teisė ir teisingumas").

Lenkijai vadovaujantis Andrzejus Duda kartu su kitais politikais tik pablogino LGBTQ+ asmenų teisių padėtį | Jarmo.net koliažas (Nemesia Production ir Sara Kurfeß/Unsplash nuotr.)


jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Praėjusių metų gruodžio mėnesį Europos Taryba pripažino, kad LGBTQ teisių padėtis Lenkijoje yra blogiausia, o šalį valdantys politikai šiuo klausimu žengė tik atgal.

Atvirame ambasadorių pasirašytame laiške reiškiama parama „pastangoms informuoti visuomenę klausimais, veikiančiais lesbiečių, gėjų, biseksualų, translyčių ir interseksualų (LGBTI) bendruomenę, taip pat kitas Lenkijos bendruomenes, susiduriančias su panašiais iššūkiais“, rašo naujienų agentūra BNS.

Ambasadoriai įsitikinę, kad tam, jog nuo žodinio, psichologinio ir fizinio smurto būtų apsaugos pažeidžiamos bendruomenės, būtina siekti bendro darbo dėl diskriminacijos mažinimo, tolerancijos ugdymo ir saugios visuomenės aplinkos.

Žiniasklaida skelbia, kad laišką pasirašė 48 šalių diplomatai,  tarp jų - JAV ir daugelio ES valstybių, o portalo tvn24.pl duomenimis, laišką pasirašė ir Lietuvos, Lenkijos bei Estijos ambasadoriai.

Reikšdamas solidarumą su priespaudą Lenkijoje patiriančiais LGBTQ+ asmenimis, Europos Parlamentas kovo mėnesį visą Bendriją paskelbė LGBTQ+ laisvės erdve. Jarmo.net primena, kad ES taip pat apsisprendė neskirti dotacijų tiems Lenkijos regionams, kurie skelbia save „laisvais nuo LGBT". 

Jarmo.net jau rašė apie Kransiko miestą, esantį rytinėje Lenkijos dalyje. Šio miesto politikai nusprendė vieni pirmųjų šalyje pasirašyti deklaraciją, kuria miesto teritorija buvo paskelbta „laisva nuo LGBT zona".

Tačiau dėl to Kransikui atsisveikinti su maždaug 10 mln. JAV dolerių siekiančiu finansavimu plėtros projektams. Šią sumą buvo tikimasi gauti iš Norvegijos. Tačiau Skandinavijos šalis, sužinojusi apie padėtį Lenkijoje, galiausiai atsisakė skirti dotacijas bet kuriam Lenkijos miestui ar regionui, skelbiančiam save „zona be LGBT".
Naujesnė Senesni