Latvijoje tęsiasi tyrimas dėl žuvusio homoseksualaus vyro: nusižudė ar buvo padegtas?

Į teisėsaugą dėl anksčiau išreikštų grasinimų ir patirto smurto besikreipęs Normundas Kindzulis žuvo liepsnose. Iš pradžių Latvijos žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad vyras buvo padegtas savo kaimyno, kuris ne kartą dėl jo seksualinės orientacijos ragino išsikraustyti iš namo. Tačiau Latvijos Tukumo mieste įvykusi nelaimė tyrėjams kelia klausimų. Vyras buvo nužudytas ar nusižudė pats?

Normundas Kindzulis | Twitter nuotr.


Jarmo.net

redakcija@jarmo.net

BNS rašo, kad pasak Latvijos policijos, „dabartinis surinktų įrodymų kiekis nerodo, kad ataka prieš vyrą surengta siekiant įvykdyti homofobiškai motyvuotą nusikaltimą“.

Tolerantiško jaunimo asociacija (TJA) balandžio 27 dieną prie Latvijos ambasados vykusiame proteste Vilniuje atkreipė dėmesį, kad „teisėsauga galimai ketina skirti nepakankamai dėmesio ir skaidrumo siekiant visapusiškai ištirti šio išpuolio".

Yra žinoma, kad N. Kindzulis anksčau kreipėsi į policiją dėl netinkamo elgesio su juo, tačiau ši tyrimo nepradėjo. Tukumo rajono policijos komisariato viršininkas Janeksas Bachas žiniasklaidai teisinosi, kad sprendimas nepradėti tyrimo skųstas nebuvo.

Šiuo metu vyksta tyrimas ir dėl galimo Tukumo policijos neveiklumo, kai pareigūnai sulaukė iš N. Kindzulio žinios apie grasinimus..

Kol kas įvykio detalės - itin miglotos. Skelbiama, kad nelaimė įvyko balandžio 23-osios paryčiais. Vyras gyveno kartu su kitu asmeniu. Pastarasis spaudai teigė, kad pabudo, kai išgirdo klyksmą ir pamatė degantį N. Kindzulį. Mėgindamas jį užgesinti, vyras nukentėjo ir pats.

Išvežtas į ligoninę, po kelių dienų N. Kindziulis mirė.

BNS ir naujienų portalo lrt.lt duomenimis, Tukume vyras tapo homofobinių išpuolių taikiniu: buvo fiziškai užpultas mažiausiai keturis kartus, be to, yra sulaukęs spaudimo išeiti iš darbo greitosios medicinos pagalbos tarnyboje. Latvijos policija neatmeta galimybės, kad jis dėl grasinimų pradėjo galvoti apie savižudybę.

TJA narių protestas prie ambasados Vilniuje balandžio 27 dieną | TJA nuotr.


Žmogaus teisių aktyvistai tokia versija abejoja. Balandžio 27 dieną TJA pranešime rašoma: „Policija ir įvykį tiriantys asmenys šį smurtinį nusikaltimą siekia kvalifikuoti kaip savižudybės versiją, galimai siekiant atmesti neapykantos nusikaltimo aplinkybes padarytas iš homofobiškų paskatų".

Rygos apygardos prokurorei Katažynai Carevai paskelbus, kad vyksta tyrimas ir dėl N.Kindzulio praeityje vykdytų padeginėjimų, o jam buvo nustatytas psichikos sutrikimas, sureagavo Latvijos žmogaus teisių centro direktorė Anhelita Kamensk. Ji teigė esanti įsitikinusi, kad klausimai, susiję su žuvusiojo psichologine sveikata, yra pernelyg jautri informacija, todėl neturėjo būti paviešinta, be to, mirusysis jau nebegalės apsiginti.

Aiškėja, kad prokurorė, atskleisdama tokią jautrią informaciją, tikriausiai pažeidė įstatymą, nes tam ji turėjo gauti atskirą teismo leidimą.

Be to, pasak Latvijos universiteto docentės Aivitos Putninos, aukų kaltinimas yra būdingas reiškinys tiriant neapykantos nusikaltimus.

TJA nariai, aktyvistai, studentai dalyvaus spontaniškai organizuojamoje akcijoje prie Latvijos ambasados balandžio 27 d....

Posted by Tolerantiško jaunimo asociacija on 2021 m. balandžio 27 d., antradienis
Naujesnė Senesni