Sociologas žvelgia į LGBTQ+ pasaulio žemėlapį: į kokias valstybes lygiuojasi Lietuva?

Čia yra pasaulio žemėlapis. Šiaip jau jis atrodo panašiai kaip milijonas kitokių žemėlapių, nes kai pradedi lyginti valstybes, dažniausiai gaunasi, kad tos pačios valstybės yra ir turtingiausios, ir švietimas ten geriausias ir HDI (Žmogaus socialinės raidos indeksas). Beveik visada Kanada arba Australija bus žalia arba mėlyna, Afrikos valstybės bus raudonos. Nes visi tie dalykai koreliuoja tarpusavyje.

Pasaulio žemėlapis, vertinantis LGBTQ+ asmenų padėtį

Donatas Pocius

sociologas


Atidžiau pažiūrėję, visgi pastebime porą keistenybių. Pietų Amerika per gerai atrodo, Japonija, Pietų Korėja ir Singapūras per prastai. Arabų pasaulis atrodo blogiau už Indiją - dažniausiai tai irgi nebūna tiesa. Ir visgi, jeigu reiktų pasirinkti, kurių valstybių draugijoje būti, neturint jokios kitos informacijos apie tai, koks čia žemėlapis, visi garantuotai pasirinktų mėlynas. Nes tai tiesiog yra visais požiūriais klestinčios valstybės.

Šitas žemėlapis atspindi tos pačios lyties porų teises pasaulyje. Tamsiai mėlyna yra santuokos teisė, šviesiai mėlyna - partnerystė, visokios violetinės - įvairios ribotos teisės (pvz. pripažįstama užsienyje sudaryta partnerystė).

Geltonos ir raudonos spalvos reiškia bausmes už vienos lyties santykius, ir skirtingus jų taikymo režimus - Iranas išryškintas, nes ta bausmė ten yra mirtis. Pilka spalva reiškia, kad bausmių nėra, bet ir teisių nėra jokių.

Kas yra bendro šalims, kurios palaiko arba nepalaiko tos pačios lyties porų teises?

Prieštaraujantys vienos lyties partnerystei kaip argumentą dažniausiai naudoja religiją ir tradicijas.

Pažiūrėkime, ar yra kokia nors koreliacija su religija. Taip, aiškiai matyti koreliacija su islamu - beveik visos islamiškos valstybės, išskyrus Turkiją ir Indoneziją, numato bausmes, o teisių nėra jokių. 

Kai kuriose islamiškose valstybėse už homoseksualumą gresia mirties bausmė | Haidan/Unsplash nuotr.


Bet mūsų visuomenė juk yra atseit katalikiška (religija mums žymiai mažiau svarbi negu islamiškiems kraštams, bet tebūnie). Nagi, žiūrėkime, kokios yra didžiausios katalikiškos valstybės. Meksika, Brazilija, Argentina, Italija, Ispanija, Prancūzija - visur yra santuokos. 

Taip, yra Filipinai ir Lenkija, kur teisių nėra. Bet panašu, kad visgi su visuomenėje vyraujančia katalikybe šios teisės neturi nieko bendro.

Tai su kuo turi bendro? Ogi su tuo, kurioje geležinės uždangos pusėje buvo valstybė. Šalys, kurios buvo SSRS įtakos sferoje, labai retai pripažįsta tos pačios lyties porų teises. Yra Estija ir keletas šalių Centrinėje Europoje, bet Rusija, Kaukazas, Centrinė Azija, didelė dalis buvusios Jugoslavijos nepripažįsta nieko.

Tai va tokias tad tradicines vertybes ruošiamasi ginti. Tradicines sovietinės neapykantos kitokiam žmogui vertybes. 

Ir žinoma, raudonosios armijos suformuotus lyčių vaidmenis, kurie lemia, kad vyrai Lietuvoje gyvena 10 metų trumpiau negu moterys (esu ne kartą apie tai rašęs). 

„Šalys, kurios buvo SSRS įtakos sferoje, labai retai pripažįsta tos pačios lyties porų teises", - teigia sociologas |  Steve Harvey/Unsplash nuotr.


Katalikybė tuo tarpu, kai paskutinį kartą tikrinau, skatino mylėti artimą.

Mes 30 metų tampomės tarp Sovietų Sąjungos ir Europos Sąjungos. Beveik viskuo jau esame žymiai labiau Europos Sąjungoje.

Išskyrus keletą dalykų, iš kurių pagrindiniai yra kalinių skaičius ir LGBT teisės.

Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni