Kanadoje už homoseksualių asmenų „perorientavimą“ grės kalėjimas

Kanados parlamento deputatai šią savaitę priėmė įstatymo projektą, uždraudžiantį taip vadinamas „konversijos (reparatyvias) terapijas“, kuriomis siekiama „perorientuoti“ homoseksualius asmenis.

Asociatyvi Toni Reed/Unsplash nuotr.


Valdas Gabrys, jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Už įstatymo projektą balsavo 263, prieš – 63 parlamentarai. Prieš balsavo pusė konservatorių partijos narių, nors projektą palaikė partijos vadovas Erinas Otolas (Erin O’Toole). 

Už įstatymo pažeidimą – nepilnamečio ar suaugusio asmens privertimą dalyvauti tokiose „terapijose“ arba jų populiarinimą – gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki 5 metų. Bendruomenių rūmuose priimtą įstatymą dar turi patvirtinti Senatas.

Praėjusiais metais atliktos apklausos duomenimis, 47 tūkst. homoseksualių vyrų buvo priversti dalyvauti šių „terapijų“ seansuose.

Šias praktikas ekspertai laiko pseudomokslinėmis, neefektyviomis ir pavojingomis, tačiau jas vis dar taiko ir populiarina religinės bendruomenės, religinėms organizacijoms priklausantys ar prijaučiantys psichikos sveikatos specialistai ir konservatyvūs politikai.

Nors Lietuvoje šių „konversijos terapijų“ propagandą garsiai skleidžia Lietuvos katalikų bažnyčia ir jai atstovaujančios organizacijos, teologai, kai kurie psichologai ir psichoterapeutai, diskusijos dėl jų draudimo net nėra prasidėjusios.

Parengta pagal Le Monde

Naujesnė Senesni