Virš Nausėdos - juodi debesys: „Gerovės valstybėje" LGBTQ+ bendruomenei vietos neliko?

Problemos sprendžiamos ne laiškais - taip Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda argumentuoja savo sprendimą nepasirašyti ES valstybių bendro laiško, kuriame Vengrija smerkiama priėmusi „gėjų propagandos įstatymą. Toks šalies vadovo sprendimas - naujas spjūvis LGBTQ+ bendruomenei Lietuvoje ir visoje Europoje. 

Gitanas Nausėda | Seimo kanceliarijos/O. Posaškovos nuotr.



jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Apžvalgininkas ir žurnalistas Rimvydas Valatka kritikuoja G. Nausėdos pasiųstą žinią, jog nereikia Vengrijai nurodinėti, kokius įstatymus priimti, bei priminė prezidentui, kad jo patarėjas prieš kurį laiką susitiko su ne vienoje baudžiamojoje byloje figūruojančiais asmenimis, surengusiais heteroseksualių šeimų „gynimo" mitingą prie prezidentūros.

„Problemos sprendžiamos ne laiškais. Problemos sprendžiamos pasiunčiant savo laišką perskaityti miniai keikūnų mitinge Vingio parke ir dar savo vyr. patarėją pas Celofaną ir kt. žmones, kurie nesilaiko įstatymų, - visaip išgirti juos už jų aktyvumą pravardžiuojant ir iškeikiant tuos, kurių problemas ES vadovai bando spręsti laiškais", - ironizuodamas rašo R. Valatka.

 

„Buvo 2018 metų rugsėjis, Gitanas Nausėda buvo dar tik kandidatas į prezidentus. Jaučiau visom smegenų ląstelėm, kad tai - ne mano kandidatas, ir tai išsakiau Laisvės TV pokalbyje su Andriumi Tapinu. Labai liūdna, bet buvau teisi", - pasidalijusi laidos ištrauka, kurioje pasisako už tos pačios lyties porų santykių įteisinimą, teigia visuomenės veikėja, menininkė Beata Tiškevič. 


Lietuvos liberalaus jaunimo organizacijos ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigiama, kad G. Nausėda savo rinkiminės kampanijos metu išreiškė palaikymą LGBTQ+ bendruomenei, tačiau nuo jos nusisuko. 

„Gėda Prezidentui, kuris vietoje demokratijos, lygiateisiškumo ir teisės viršenybės vertybių, kurias, beje, akcentavo savo žygyje į Daukanto aikštę, kai mums akis dūmė su savo „Gerovės valstybės“ vizija, renkasi bičiulystę, idėjinę brolystę su diktatoriais, kurie savo valstybėse negerbia nei teisės viršenybės, nei demokratijos principų savo šalyse", - rašoma organizacijos įraše. 


„Vyriausybė užsienio politiką remia europinėmis vertybėmis ir laisve (konkrečiu klausimu Lietuvos vyriausybės poziciją antradienį išdėstė viceministras Arnoldas Pranckevičius - pasmerktas LGBT žmonių persekiojimas Vengrijoje), o nausėdoms (mažąja) kelią rodo orbanas ir kiti Rusijos pakalikai", - dėsto europarlamentarė Aušra Maldeikienė.


G. Nausėda pastaruoju metu sulaukia daug kritikos dėl savo požiūrio į LGBTQ+ bendruomenę. Prezidentas kritikuojamas dėl to, nes neišreiškia palaikymo LGBTQ+ žmonėms Lietuvoje, nors žadėjo tą padaryti rinkiminių debatų metu. Be to, politikas, akcentuodamas kitų visuomenės grupių patiriamas problemas, kažkodėl LGBTQ+ klausimo mėgina išvengti. Nejaugi Lietuvoje, kurią G. Nausėda pasiryžo paversti „Gerovės valstybe", neliko vietos LGBTQ+ bendruomenei? 
Naujesnė Senesni