„Vaivorykštės pikniko" organizatorės kviečia vienytis

Šeštadienį, birželio 19-ąją, Vilniuje Bernardinų sode ketinama surengti „vaivorykštės pikniką". Dalyviai kviečiami rinktis 15 val. Šios iniciatyvos organizatorės Kornelija Zaicaitė ir Sonia Červiakova sako, kad vyraujant susiskaldymui visuomenę būtina vienyti bei pakviesti tarpusavio dialogui.

Kornelija Zaicaitė (kairėje) ir Sonia Červiakova (dešinėje) | Jarmo.net koliažas


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net


Neformalaus jaunimo projekto „Sulaužyti rėmeliai" narės kalbėjo, kad iš pradžių buvo tikimasi sulaukti apie 20 pikniko dalyvių, tačiau pagal išankstinės dalyvių registracijos duomenis aiškėja, kad jų jau dabar gali būti maždaug 50. 

S. Červiakova pasakojo, kad LGBTQ+ draugišką iniciatyvą surengti paskatino pastarųjų mėnesių įvykiai - homofobiški maršai, uždažomi LGBTQ+ ženklai, Partnerystės įstatymo nesėkmė. 

„Ši tema Lietuvoje labai jautri ir kai prasidėjo įvykiai, kurių metu buvo rašomos peticijos, uždažoma vaivorykštės perėja, surengti maršai, jie tik dar labiau pastūmėjo idėją, kad reikia padaryti šį renginį", - sakė S. Červiakova. 

Pašnekovė dėstė, kad mitingas organizuojamas birželį, nes šis mėnuo yra LGBTQ+ pasididžiavimo laikotarpis, vadinamasis „Pride Month". 

„Siekiame suburti žmones", - kalbėjo organizatorė. 

Tuo metu K. Zaicaitė komentavo, kad diskusijos visuomenėje yra kaip niekada aršios, pastaruoju metu daug kalbama apie žmogaus teisių problematiką Lietuvoje bei tai, kodėl svarbu užtikrinti LGBTQ+ asmenims galimybę tarpusavyje oficialiai įteisinti savo santykius Partnerystės įstatymu. 

Deja, tačiau homofobijos neišvengiama.

„Jaučiamas nuovargis. Taip vertiname maršus bei įvykį, nutikusį ant vaivorykštės spalvų perėjos, kai ji buvo uždažyta juodais dažais. Daug nusivylimo, jog tokie incidentai nutinka Vilniuje. Regis, gyvename tokiame socialiniame burbule ir tikimės, kad pas mus tokių dalykų įvykti negali, bet jie nutinka", - pasakojo K. Zaicaitė ir pridūrė, kad metas rimtai kalbėtis tarpusavyje.

Pašnekovė įsitikinusi, kad jeigu „vaivorykštės piknike" apsilankytų neapsisprendusiųjų, ar palaikyti LGBTQ+ bendruomenę, o galbūt net ir prieš ją nusiteikusiųjų, ši iniciatyva tokius žmones gali paskatinti persigalvoti ir prisijungti prie tų, kurie palaiko žmogaus teises. 

„Turime pamėginti įtraukti skirtingų visuomenės grupių narius, kad jie pasikalbėtų. Tikimės, kad yra nemažai žmonių, kurie norėtų prisidėti. Galbūt jie nedrįsta arba reikia kažkokio paskatinimo. Šis piknikas tam - gera proga. Be to, žmonės galėtų jame susidraugauti. Juk mes turime vienytis, o ne skleisti neapykantą vienas prieš kitą", - sakė K. Zaicaitė.

Naujesnė Senesni