Homofobų mitinge policijos išprašytos vilnietės: mus siūlė tremti į Sibirą

Antradienį prasidėjus mitingui prie Seimo, šalia kurio susirinkę asmenys reiškia homofobiškas mintis, popietę jame pasirodė dvi vilnietės -  Gabrielė Sofija Valančiūtė ir Rasa Taner. Jos apsigaubė vaivorykštės spalvų vėliava, o tai sukėlė didelį mitinguotojų pyktį. Vietoje to, kad mėgintų apsaugoti savo nuomonę ir poziciją išreikšti atėjusių LGBTQ+ bendruomenės narių, pareigūnai paprašė jų išeiti. Jarmo.net kalbintos pašnekovės pasakojo patyrusios užgauliojimus ir priekabiavimą, fizinius prisilietimus, stumdymą, vienas asmenų šalia pareigūnų užpakaliu trynė vaivorykštės vėliavą, bet pasak jų, policija dėl to nedarė nieko. „Išvedė mus iš protesto kaip nusikaltėles", - sakė Rasa.

Gabrielė Sofija Valančiūtė (kairėje) ir Rasa Taner (dešinėje) | Asmeninio archyvo nuotr.



jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

Antradienio rytą nuskambėjo žinia, kad nors Vilniaus miesto savivaldybė leidimo neišdavė, tačiau mitinguotojai vis tiek renkasi prie Seimo. Pareigūnai pareikalavo susiskirstyti į grupeles po 15 asmenų, priešingu atveju protestui reikalingas leidimas.

Nusprendė pareikšti nuomonę

„Sužinojau, kad jie susirinko prie Seimo, nors leidimas nebuvo išduotas, iš pradžių nesupratau, kodėl. Tai buvo spontaniškas sprendimas - parašiau draugei, Rasai, ir nusprendėme nueiti pasižiūrėti. Kadangi jie reiškia savo nuomonę, mes irgi tą galime padaryti", - portalui jarmo.net pasakojo Gabrielė.

Antradienio vakarą maždaug tarp 16-17 valandos vilnietės pasirodė prie Seimo, šalia kurio homofobiškai nusiteikę asmenys tuo metu aršiai protestavo prieš žmogaus teises


„Jeigu vyksta protestas, o aš manau, kad aš irgi galiu užsidėti vaivorykštės vėliavą ir išreikšti savo nuomonę. Nemanau, kad policija už tokį dalyką mane turi sulaikyti. Taigi, užsidėjau ir iškarto gavome daug dėmesio. Prasidėjo keiksmai. Ėmė vadinti lesbietėmis, sakė, kad mus reikia vežti į Sibirą. Didžiulis triukšmas, apsupo, skandavo „gėda", vienas vyras klausė, kodėl šuo be antsnukio, o mes - su antsnukiu. Atsakiau, kad nenoriu užsikrėsti tuo, ką jis gali turėti, turėjau galvoje COVID-19", - prisiminė Gabrielė.

Pareigūnai filmavo, bet laukė iki paskutinės akimirkos

Pašnekovė teigė, kad buvo stumiama į gatvės važiuojamąją kelio dalį. „Nemanau, kad specialiai, bet iš inercijos. Prasidėjo stumdymasis, visi daug ko ėmė klausinėti. Prasidėjo skanduotės, tokios kaip „kas nešokinės, tad pyd*ras". Norėjau pasišalinti: nueiti iki perėjos ir pereiti gatvę. Žvalgiausi į pareigūnus. Į žurnalistus, kurie mus filmavo. Svarsčiau, kad jeigu mums kas nors nutiktų, tai bent tai būtų užfiksuota. Tačiau buvo keista, kad pareigūnai iš pradžių tiesiog stovėjo ir kurį laiką stebėdami daugiau nieko nedarė", - sakė Gabrielė ir pabrėžė mačiusi, jog bent vienas pareigūnas ėmė filmuoti situaciją

Vilnietė prisiminė, kad kai ji kartu su Rasa buvo įstumta į važiuojamąją kelio dalį, pareigūnai priėjo ir paprašė eiti kartu. 

 Asociatyvi policija.lrv.lt nuotr.


„Jie mums pasakė, kad rekomenduoja nekurstyti, nedaryti to, ko norime, kad mūsų niekas neapgins ir panašiai. Tuo metu, kai policininkai kalbėjo, priėjo dar vienas vyras ir pademonstravo, kaip su savo užpakaliu nusišluosto į Rasos vėliavą, o policija ir vėl nieko nedarė", - negalėjo patikėti Gabrielė. 

Stebėdamasi tuo, jog pareigūnai visiškai nedrausmino prie jų priekabiavusių mitingo dalyvių, ji portalui jarmo.net sakė linkinti, kad policija dar kartą suvoktų savo tikrąją šūkio „Ginti. Saugoti. Padėti" prasmę.

„Tas mane labiausiai ir įsiminė, kad policija stovi, nieko jiems nesakė, o mūsų klausinėja, ką mes darome", - apgailestavo pašnekovė. 

Tokios reakcijos nesitikėjo

Su portalu jarmo.net kalbėjusi Rasa teigė žinojusi, kad išvydę vaivorykštės vėliavą pajaus mitinguotojų reakciją, tačiau kad ji bus tokia stipri, ji sakė nesitikėjusi. 

„Aš suprantu, kad mes atėjome ten žinodamos, kas bus, juk žinojome, kad jų ten daug, tačiau iš policijos man norėjosi didesnio dėmesio. Kai mus stūmė į gatvę, apsupo daug žmonių, policija nedarė nieko iki kol neatsidūrėme gatvėje", - sakė pašnekovė. 

Rasa sakė, kad policija iš esmės saugojo prie jų priekabiavusius mitinguotojus. „O mus išlydėjo lyg pažeidėjus", - dėstė vilnietė.

Rasa sakė, kad pareigūnai neprašė jų duomenų. „Jeigu būtų prašę, mėginę kaip nors bausti, jie suprato, kad tokiu atveju būtų gavę išvaikyti visą maršą, nes jie ten yra nelegaliai ir pažeisdami daugybę įstatymų", - komentavo pašnekovė. 

KOMENTARAI


Julija Samorokovskaja, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja:

„Jei klausiate apie dvi merginas, kurios buvo atėjusios į mitingą, apsigaubusios vaivorykštės spalvų vėliavomis, tai policijos pareigūnai, siekdami išvengti galimų konfliktų, palydėjo jas, kad nekiltų konfliktų. Kiekviename mitinge yra stengiamasi dirbti taip, kad priešingos stovyklos nesusidurtų tarpusavyje, kad būtų išvengta neramumų ar konfliktų". 

Simonas Bartulis, žmogaus teisių apžvalgininkas:

„Policija nenorėjo leisti kontrprotestuoti pakartotinio Šeimos maršo metu. Gal tai geras laikas prisiminti, su kokia anti-LGBTQ kontrprotestuotojų „pagarba" buvo pasitikti Vilniuje vykusio „Baltic Pride" dalyviai?

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


2010: Protesto dalyvius fiziškai užpuolė du parlamentarai (bausmių nesulaukė). Du sulaikyti protestuotojai buvo nešini sprogstamosiomis medžiagomis. Septyni - su kaukėmis ir lazdomis. Vienas žmogus minioje pradėjo šaudyti.

Visa tai įvyko iki 15:00 val.

2013: Parlamentaras vėl fiziškai užpuolė protestuotojus. LGBTQ žmonės pasitiko plakatai „Defect", „lytinių iškrypėlių propaganda", „gaidžio vieta vištidėje". Protestuotojai šaukė "pede*astai namo".

2019: kontrprotestuotojai atėjo su plakatu, kur teigė, kad gėjai yra pagrindiniai venerinių ligų nešiotojai, kaltino mus AIDS platinimu, prievartavimais.

Prireikė bene dešimtmečio, kad bent nebūtų fizinio susidorojimo atvejų, šūvių, necenzūrinio baubimo. 

Palyginkime su Šeimos maršu. Jame kontrprotestuotojai - tiesiog žmonės, su vaivorykštės vėliava. Policija jų neįleido, nes tai - provokacija, o „provokatoriai" dar gali nukentėti. Žinoma, per „Baltic Pride" nukentėjo tik patys eitynių dalyviai, o ne juos provokavę ar puolę asmenys.

„Tradicinės šeimos" aktyvistai gali pamiršti kalbas apie dvigubus standartus, nes tai tiesiog neatspindi realybės: niekinimas pastaruosius dešimtmečius, ir dar vis dabar, buvo varomas tik į vienus vartus. O daug kas, įskaitant ir institucijas, tiesiog nuo to nusisuka".
Naujesnė Senesni