Žygimantas Menčenkovas. Apie cenzūrą prieš LGBTQ+ bendruomenę Kaune

Kauno miesto savivaldybės vykdoma cenzūra LGBTQ+ bendruomenės atžvilgiu per KEKS'ą (Europos kultūros sostinės projektą, - jarmo.net) yra tipiškas apolitiškumo pavyzdys.

Žygimantas Menčenkovas | Asmeninio archyvo nuotr. 

Žygimantas Menčenkovas 

facebook.com/zmencenkovas

„Kaunas 2022" pozicija, nors nieko nepasakanti, vienu aspektu iškalbinga. Tokiems oligarchams kaip Visvaldas Matijošaitis ir jo aplinkai labai patogu turėti apolitišką aplinką. Todėl nuosekliai diegė apolitiškumo kultūrą, bandydami panaikinti bet kokį politinį diskursą ir kovos lauką (prisiminkime sprendimą mažinti tarybos nariams pasisakymų laiką, dėl kurio jau pralaimėjo teisme), nes politiniai klausimai trukdo gyventi ir sukuria nepatogumus. 

Žmogaus teisių klausimas yra politinis ir fundamentalus politikos aspektas, tradiciškai piešiamas vienoje politinio kompaso ašyje. 

Natūralu, jog ilgainiui KEKS'o komanda bandė išvengti susidūrimų pražiūrėdami prieštaringus įvykius Kauno miesto savivaldoje (sprendimas mažinti kultūrininkams algas?) ir dabar mus bando įtikinti, kad kultūra nėra politinė erdvė, nors tai dažniausiai veda prie dar didesnės neteisybės ir išnaudojimo kultūros sektoriuje. 

Kol komanda nesiima lyderystės prieštarauti, administracija sėkmingai primeta POLITINĘ poziciją ir KEKS'o komanda nemato prieštaravimo savo pozicijoje.
 
Tai buvo tik laiko klausimas, kada KEKS'as atsidurs pasirinkimų kryžkelėje. Kuo ilgiau dels išsakyti poziciją, tuo bus sudėtingiau išspręsti susidariusią problemą. Apsimetinėjimas keičiant logotipo spalvas ir kultūros kaip apolitiškumo klausimo traktavimas nepadės. 

Jeigu vis tik nepasirinks griežtos pozicijos Kauno savivaldybės atžvilgiu, KEKSas rizikuoja prarasti daug idėjos simpatikų ir bendradarbių (jau apie tai svarsto „Nepatogaus kino" festivalis), o tai gali būti rimta nesėkmės pradžia.



Rubrikoje „Pozicija" skelbiamos autorių įžvalgos ir nuomonės. Turite ką pasakyti? Rašykite e. p. redakcija@jarmo.net
Naujesnė Senesni