Meilę Lietuvai deklaruojantiems homofobams nesvetima Sovietų Sąjungos propaganda

Viešojoje erdvėje, ypač - socialiniuose tinkluose, žmonės yra laisvi reikšti savo idėjas ir įsitikinimus. Kita vertus, metodai, kaip kartais jie tai daro, kelia nemažai klausimų. Vienų pasisakymai balansuoja ties neapykantos kurstymo prieš LGBTQ+ bendruomenę riba, o kitų - primena Sovietų Sąjungos laikais kurtą propagandą. Nors viešai deklaruoja meilę Lietuvai, panašu, kad prieš LGBTQ+ asmenis aršiai kovojantiems veikėjams nesvetimos mūsų šalį kadaise okupavusios valstybės propagandinės priemonės. 

Vienoje grupių matyti Sovietų Sąjungos laikais sukurtas plakatas. Kita jo „patobulinta" versija - nukreipta į LGBTQ+ asmenis | Momentinė ekrano kopija


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Jarmo.net surinkti duomenys rodo, kad kai kuriose konservatyvių pažiūrių vartotojus telkiančiose „Facebook" grupėse sklando įrašai, nukreipti į LGBTQ+ bendruomenę, buvo „patobulinti" iš Sovietų Sąjungoje sukurtų plakatų.

„Būk budrus", - kažkada sovietmečio žmones įspėjo valdžia, raginama saugotis nuo tariamų priešų. Būtent ši frazė ir matyti viename plakatų, kurį homofobiškai nusiteikę asmenys pasitelkė savo kūrybai - plakato prieš LGBTQ+ bendruomenę sukūrimui.

Panašu, kad tokį ženklą ketinama platinti - įraše, kuriame paskelbtas toks plakatas, klausiama, kur būtų galima „padaryti tokių lipdukų".

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad plakatas paskelbtas Kauno didžiojo šeimos gynimo maršo grupėje, telkiančioje homofobiškoms akcijoms visoje Lietuvoje pritariančius vartotojus.

Kaip išsiaiškino jarmo.net, plaktas, kuriame matyti raudona ranka, sulaikanti juodą ranką, sukurta 1941 metais. Jį nupiešė Sidabras Juozapas Aleksandrovičiu. 

Tokių panašių propagandinių plakatų būta apstu visoje Sovietų Sąjungoje. Stiprios emocijos, kuriama tariamo pavojaus atmosfera, raginimas gintis - taip visuomenė nuteikiama, kad kažkokia asmenų grupė ar pavienis žmogus yra tai, ko reikia bijoti, dėl to būtina išlikti „budriems".

„Masės yra labai paveikios, lengvai pasiduoda propagandai, vaizdinei reklamai", - monografijoje „Propaganda ir simbolinis mąstymas" dėmesį atkreipia Gintautas Mažeikis.

Be to, anot jo, Lietuvoje taip pat gali būti formuojamos panašios rasistinės, ksenofobinės, antisemitinės, konspiracinės, patriarchalinės, homofobinės ir kitos diskriminacinės ir represinės nuostatos. 

Puikus to pavyzdys - 1941 metais sukurto plakato perdirbimas taip, jog šįkart jis būtų nukreiptas į LGBTQ+ bendruomenę. Naujame plakate vaizduojama ranka, apjuosta trispalve, kuri sulaiko vaivorykštės spalvomis apjuostą ranką, tariamai besikėsinančią į apačioje nupaišytą „tradicinę" šeimą.

Tiesa, kaip konkrečiai LGBTQ+ bendruomenė kėsinasi į „tradicinę šeimą", plakate neakcentuojama.
Naujesnė Senesni