„Pro Patrios" mitingas prieš pabėgėlius: Dievo pirštu grumojanti grupė išsižada mylėti savo artimą

„Jie ne pabėgėliai, po nusikaltėliai", „Reikalaujame nepriimti nei vieno", „Nelegalai - diversantai", - štai tokiais plakatais nešini, antradienį prie Seimo svarstant įstatymą dėl užsieniečių teisinės padėties, mitingavo kai kurie žmonės. Mitingas rengiamas anti-LGBTQ organizacijos „Pro Patria", kuri dabar nusitaikė ne tik į LGBTQ+ bendruomenę, bet ir į pabėgėlius, kurie pasienyje su Baltarusija kerta Lietuvos sieną ir prašosi prieglobsčio.

Kariai pasienį tveria koncertina - draskančia viela | Lietuvos kariuomenės/Žanos Ruseckaitės nuotr.


jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Lietuvoje kilo pabėgėlių krizė. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pateikė įstatymų pataisas, kurios susiaurintų migrantų teises, apribotų neteisėtai kirtusių sieną asmenų judėjimą. A. Bilotaitė teigia, kad šia žmonės yra Baltarusijos diktatoriaus Aleksandro Lukašenkos įrankis, o tuo metu žmogaus teisių organizacijos laikosi pozicijos, kad A. Bilotaitės pataisos pažeistų imigrantų teises, sudarytų jiems nesaugią padėtį.

Antradienį prie Seimo teikiant šia pataisas protestavo ne kartą prieš LGBTQ+ aršiai pasisakiusios organizacijos „Pro Patria" mitinguotojai, šįkart nusiteikę prieš imigrantus be dokumentų.


Artūras Rudomanskis, Tolerantiško Jaunimo asociacijos pirmininkas:

„Kaip apmaudu stebėti, kad migracijos klausimų sprendimams Lietuvoje pasitelkiama ksenofobiška retorika, siekiant sumenkinti ir marginalizuoti asmenis ir kuri labai tiktų Lukašenkos režimui, bet niekaip nedera prie demokratinės Lietuvos, Europos Sąjungos narės standartų.

Artūras Rudomanskis | Asmeninio archyvo nuotr.


Visi supranta, kad yra iššūkis išspręsti susidariusią situaciją, tačiau visiškai pamirštama, kad tai turi būti sprendžiama laikantis aukščiausių apsaugos standartų ir teisės aktais reglamentuotų procedūrų.

Visgi reikia nepamiršti, kad sprendimai priimami žmonių atžvilgiu, tokių kaip mes visi, jų gerovės klausimais. Niekas iš mūsų kai mums gerai nesvarstome rinktis prieglobsčio prašymo kelio nei migracijos perspektyvų. Ekonominiai migrantai ar pabėgėliai turi teisę, kad jų klausimai bus išspręsti teisėtai. Sprendimus priimantys politikai ir pareigūnai, tiesiog privalo išlaikyti procesų nagrinėjimo standartus, nemarginalizuoti asmenų, specialiai nebloginti padėties.

Bendra prieglobsčio politika, įskaitant bendrą Europos prieglobsčio sistemą, yra Europos Sąjungos siekio laipsniškai sukurti laisvės, saugumo ir teisingumo erdvę asmenims, kurie, aplinkybių verčiami, teisėtai ieško apsaugos Sąjungoje, dalis. Tokia politika turėtų būti pagrįsta valstybių narių solidarumo ir teisingo atsakomybės, įskaitant finansinės naštos, pasidalijimo principais. ES valstybių narių vadovai Lietuvai viešai išreiškė susirūpinimą savalaikiai prisideda tiek finansiškai tiek logistiškai. Tačiau Lietuva turi irgi pademonstruoti gebanti spręsti susidariusią situaciją humaniškai ir laikantis teisės aktų.
Susidariusi situacija išsispręs, tačiau labai svarbu, kad Lietuva išeitų iš šios situacijos pakelta galva, o ne teismų ir tarptautinės gėdos karuselėse.

Kas jau dabar tikra gėda, tai save krikščionimis katalikais tituluojanti „Pro Patria" organizuoja ir kursto žmones protestams, nes pamiršo jų tikėjimo pareigą - mylėti žmogų. Dievo pirštu nuolat grumojanti organizuota grupė organizuodama protestus prie Seimo išsižada mylėti savo artimą – tai asmens vertės ir orumo (iš žmogaus prigimties kylančios vertės) pripažinimas. Gėda".

Simonas Bartulis, žmogaus teisių apžvalgininkas:

„Šiandien prie Seimo vyko „Pro Patria" mitingas. Žmogaus teisės, už kurias jie advokatavo per pandemiją, per langą. Nekaltumo prezumpcija, kuria jie dengėsi per #MeToo, irgi išmesta pro langą.

Taip yra todėl, kad teisės, demokratijos taisyklės, žmogiškumas tokiems žmonėms būna priedanga apžaisti sistemą ir gauti politinių taškų. Tikiu, kad gavę valdžią, jie tokias teises taikytų tik sau patiems, o ne universaliai.

Simonas Bartulis | Asmeninio archyvo nuotr.


Pasienyje prieglobsčio prašantys žmonės nėra nusikaltėliai. Nors sienos kirtimas yra nusižengimas, tačiau mūsų pačių įstatymai, ES teisė, tarptautinės konvencijos neleidžia elgtis su šiais žmonėmis bet kaip. Jeigu bėgi nuo karo - arba šiuo atveju, jeigu mūsų kaimynas diktatorius ryte tau liepė susipakuoti daiktus ir stūmė tave prie sienos - tu negali rinktis, ar daryti šitą nusižengimą, ar ne.

Jeigu šiais žmonėmis naudojasi Lukašenka, jie vis tiek yra žmonės, kurie atsidūrė tragiškoje situacijoje. Nesugebėjimas net nagrinėti jų prieglobsčių prašymo, atsisakymas juos pamaitinti yra gėda Lietuvai. Jeigu mes nesugebame net šitaip minimaliai rūpintis žmonėmis, kurie atėjo be nieko, su vaikais - tai kažkas tikrai yra ne taip su mūsų visuomene".
Naujesnė Senesni