ŽIV infekcija serga ne tik homoseksualūs asmenys

Ribojimai homoseksualiems asmenis tapti kraujo donorais yra nelogiški, nes jeigu yra teigiama, kad šie žmonės gali sirgti ŽIV infekcija, kuri „lango periodu" nėra nustatoma laboratorijose, tai būtina atsižvelgi ir į tai, kad ŽIV gali sirgti ir heteroseksualūs žmonės. Tokią išvadą buvo galima padaryti po Universiteto LGBTQ+ grupės organizuotoje diskusijoje įvykusio Prano Gaidamavičiaus pranešimo.

Asociatyvi JESHOOTS.COM/Unsplash nuotr.


jarmo.net 

redakcija@jarmo.net

P. Gaidamavičius kalbėjo, kad, remiantis kai kuriais moksliniais šaltiniais, ŽIV egzistavo jau nuo 1920-ųjų, bet pirmosios žinios apie ŽIV infekciją plačiojoje visuomenėje pasklido tik 1979 metų pabaigoje, dar po kelių metų ji buvo patvirtinta oficialiai.

Anot jo, ŽIV galėjo būti perduotas žmogui iš beždžionės, greičiausiai taip nutiko Afrikoje medžiotojams nehigieniškai dorojant beždžionių mėsą.

„Pirmieji infekcijos simptomai buvo pastebėti tarp homoseksualių vyrų", - sakė pranešėjas.

Pranas Gaidamavičius | Asmeninio archyvo nuotr.


Taip pat pirmieji infekcijos simptomai buvo stebimi ir tarp intraveninius narkotikus naudojančių žmonių.

Pasak jo, ŽIV infekcija naikina žmogaus imuninę sistemą, kuri nebepajėgia kovoti su kitiems, sveikiems žmonėms nepavojingomis ligomis: bakterijomis, virusais, grybeliais. 

„Daug gydytojų sako, kad organizmas pradeda griūti kaip domino. <...> ŽIV infekcija yra liga, kuri neturi jai išskirtinių požymių, sindromų, tuo ji ir yra pavojinga, nes daugelis kitų infekcijų tai turi, o šios ligos galima neatskirti nuo gripo", - vaizdžiai pasakojo P. Gaidamavičius. 

Ūminiu ligos laikotarpiu (2-6 savaites) pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, padidėję limfmazgiai, raumenų, sąnarių skausmas, odos bėrimai.

„Esu skaitęs apie atvejį, kai žmogui buvo nustatyta ŽIV infekcija po to, kai jis kreipėsi dėl padažnėjusio viduriavimo", - sakė P. Gaidamavičius.

Užkrėsti kitus žmogus gali jau po 1-3 dienų nuo užsikrėtimo. Inkubacinis laikotarpis, kai net laboratinių tyrumų rezultatai gali neparodyti infekcijos, gali užtrukti nuo 3 iki 24 savaičių. Taip vadinamas „lango periodas".

ŽIV galima užsikrėsti po lytinio akto, bet tam kelią užkirsti gali naudojamos apsaugos priemonės lytinių santykių metu |  Reproductive Health Supplies Coalition/Unsplash nuotr.


Būtent dėl šios priežasties kai kurie žmonės mano, kad homoseksualūs vyrai negali būti kraujo donorais, kadangi laboratoriniai tyrimai gali ŽIV neparodyti. „Nors serga ir heteroseksualūs žmonės", - į tokio ribojimo nelogišką pusę dėmesį atkreipė P. Gaidamavičius. 

Besimptomis laikotarpis gali tęstis 5-7 metus, tuo metu galimas gydymas antiretrovirusiniais preparatais, šiais laikais efektyvus ligos nuslopinimas veikia ir po ilgesnio laikotarpio. 

Iš ŽIV gali išsivystyti AIDS, vadinama stipria ŽIV infekcija, kai pasireiškia didelis imuninės sistemos nepakankamumas su įvairios kilmės ligomis ir piktybiniais augliais. 

„Virusų randama kraujuje, spermoje, makšties sekrete, motinos piene, seilėse ir šlapime, tačiau seilėse ir šlapime virusų kiekis labai mažas ir per šias išskyras užsikrėsti praktiškai neįmanoma", - pažymėjo P. Gaidamavičius.

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, ŽIV infekcija galima užsikrėsti lytinių santykių metu, turint kontaktą su sergančio žmogaus krauju, taip pat iš motinos - kūdikiui. 

Didžiausia rizika užsikrėsti yra tada, kai užsiimama grupiniu seksu, lytinis partneris turi opelių ant lytinių organų, jeigu lytinių santykių metu moteris serga mėnesinėmis, o homoseksualūs vyrai gali užsikrėsti, jeigu yra pasyvioje pozicijoje dėl įplėšų analinėje angoje ir tiesiojoje žarnoje.

Kita vertus, rizika užsikrėsti sumažėja naudojant prezervatyvus ir ribojant partnerių skaičių. Be to, P. Gaidamavičius akcentavo, kad taip pat užsikrėtimo tikimybė labai padidėja įsidūrus adata, kurią panaudojo infekcija sergantis žmogus, todėl pamačius gatvėje numestą adatą pranešėjas primygtinai patarė jokiu būdu jos neliesti, nes nežinia, kas ją galėjo panaudoti.
Naujesnė Senesni