„Tai gyvybės ir mirties klausimas". Airijoje verda aistros dėl ribojimo homoseksualiems vyrams tapti kraujo donorais

Po to, kai paaiškėjo, kad kraujo donorų atsargos yra importuojamos iš Jungtinės Karalystės, kurioje homoseksualūs ir biseksualūs vyrai gali be kliūčių tapti kraujo donorais, Airija raginama nutraukti diskriminacinį draudimą neheteroseksualiems vyrams duoti kraujo.

Šiais laikais ŽIV infekciją nustatyti pavyksta kur kas lengviau | Asociatyvi National Cancer Institute/ Unsplash nuotr.

jarmo.net

redakcija@jarmo.net

Birželio 30 d. Airijos kraujo perpylimo tarnyba paskelbė, kad kraujas į šią šalį yra perveždamas iš Jungtinės Karalystės. To prireikė pirmą kartą per daugiau nei 20 metų, skelbia „PinkNews".

Kraujo prireikė Airijos kraujo perpylimo tarnybai pristigus atsargų. Tarnybos medicinos ir mokslo direktorius dr. Stephenas Fieldas pripažino, kad kraujo atsargų trūkumas būtų turėjęs „rimtą poveikį pacientų priežiūrai“, jei kraujas nebūtų importuotas iš užsienio.

Kaip ir ne vienoje šalyje, neheteroseksualūs vyrai, norėdami tapti kraujo donorais, turi net 12-ką mėnesių susilaikyti nuo sekso su kitais vyrais, nors heteroseksualiems žmonėms tokio reikalavimo nėra. Tai motyvuojama tuo, kad neheteroseksualūs vyrai gali sirgti ŽIV, o ligos pradžioje ši infekcija nėra lengvai nustatoma. Vis tik LGBTQ+ teisių aktyvistai atkreipia dėmesį, kad šia infekcija taip pat gali sirgti ir heteroseksualūs asmenys, be to, ir šiais laikais ŽIV nustatyti pavyksta daug greičiau, nei, pavyzdžiui, 1980-aisiais.

Airijos LGBTQ+ bendruomenė ragina atsisakyti nelogiško ribojimo, taikomo neheteroseksualiems vyrams. 

„Šiuo metu jį (ribojimą) reikia panaikinti, nes tai yra gyvybės ir mirties klausimas, liečiantis visus Airijos gyventojus", - sakė Eva O'Beirne, studentų judėjimo, pasisakančio už ribojimų panaikinimą, atstovė.

Tarnyboje šiuo metu atliekama „socialinio elgesio, galinčio sukelti <...> infekcijų riziką" apžvalga. Nepriklausoma ekspertų grupė ketina išnagrinėti mokslinius ir epidemiologinius tyrimus, susijusius su kraujo perpylimo metu patiriama rizika perduoti infekciją.

Taip pat skaitykite

Naujesnė Senesni