Nors ŽIV nebėra mirties bausmė, Olly Alexander pasakoja apie gėdą ir baimę ja susirgti

Gėda, baimė ir neviltis - tai jausmai, kuriuos kažkada patyrė naujausio serialo „It's a Sin" (lt. Tai yra nuodėmė) aktorius, atlikėjas Olly Alexander, kai tema pasisukdavo apie tokias temas kaip lytiniai santykiai, ŽIV ir LGBTQ+ bendruomenės stigmatizacija. Vaikinas pripažino, kad dėl visuomenėje vyraujančios baimės atmosferos pradėjo vartoti piliules, užkertančias kelią perduoti ar periimti ŽIV, tačiau prieš tai su gydytojais dėl to nesitarė - tai taip pat lėmė gėdos ir baimės emocijos.

instagram.com/ollyyears nuotr.



jarmo.net

redakcija@jarmo.net


Vaikino pasakojimas atskleidžia rimtas spragas švietimo sistemoje. Jaunuoliai yra ne supažindinami su reikiama informacija, o tiesiog gąsdinami ir visaip bauginami.

Be kita ko, anot O. Alexander, mokyklose pasireiškia ir homofobiškos nuostatos, kartais jos išreiškiamos net ne specialiai norint pažeminti kitą asmenį dėl jo seksualinės orientacijos, o tiesiog atsitikinai - iš nežinojimo.

Baimė būti pašalintam iš ugdymo įstaigos, pasakojo atlikėjas, lydėjo jį visą laiką, kai mokėsi.

O. Alexander teigė ilgą laiką buvęs įsitikinęs, kad su juo „kažkas iš esmės yra negerai".

instagram.com/ollyyears nuotr.


Homoseksualus vaikinas, užaugęs tokiame pasaulyje, kuris, deja, dažniausiai priima tik heteroseksualius žmones, pajuto gėdą.

„Gėda - labai toksiškas jausmas", - pripažino įžymybė.

Diskusijose apie LGBTQ+ asmenų sveikatą nuolat pabrėžiama, kad šios bendruomenės nariai, ypač homoseksualūs ar biseksualūs vyrai, turi kur kas didesnę tikimybę užsikrėsti ŽIV - žmogaus imunodeficito virusu. O. Alexander pasakojo, kad vyraujant baimės atmosfera iššaukė jausmą, kad bet koks susitikimas su kitu vaikinu, lytiniai santykiai šią ligą sukelti, nors ŽIV serga ir heteroseksualūs asmenys. 

O. Alexander pasakojo nuolat jautęsis, kad tarytum jo laukia „neišvengiama bausmė".


2018 metais atlikėjas pradėjo vartoti piliules, kurios gali užkirsti kelią perduoti ar perimti ŽIV. Vaikinas teigė, kad prieš pradėdamas vartoti medikamentus net nedrįso pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu - tai lėmė homofobiškos nuostatos mūsų visuomenėje ir didžiulė baimė. Be to, ir ŽIV temą iki šiol gaubia stigma.

instagram.com/ollyyears nuotr.
 

„Sakiau sau, kad esu tiesiog pernelyg užsiėmęs, bet supratau, kad išties tiesiog bijau apie tai kalbėti", - prisiminė aktorius.

Šiandien O. Alexander daug drąsiau kalba homofobijos, LGBTQ+ ir ŽIV temomis, tačiau aršiai kritikuoja švietimo sistemą, nepakankamai edukuojančią jaunimą.

Anot jo, moksleivių švietimas apsiriboja informacijos apie heteroseksualius santykius pateikimu neįtraukiant temų, susijusių ir su LGBTQ+ asmenimis.

„Mes sulaukiame pilnametystės neapsiginklavę visomis žiniomis, kurių mums reikia gyvenant šiame pasaulyje. Darome klaidas ir mokomės visą gyvenimą, tačiau galime pamėginti padėti jauniems žmonėms tai padaryti kuo geriau", - įsitikinęs O. Alexander.

Tik faktai

  • 2018 metais pasaulyje gyveno 37,9 mln. užsikrėtusiųjų ŽIV infekcija žmonių, skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. 
  • 2018 metais antivirusinė terapija Lietuvoje buvo skirta 1193 ŽIV užsikrėtusiems asmenims, kas sudaro apie 40 proc. visų registruotų ŽIV atvejų Lietuvoje.
  • Vaistų informacinėje sistemoje vaistai.lt rašoma, kad šiuolaikiniai medikamentai leido pergudrauti žmogaus imunodeficito virusą. Trijų medikamentų kombinacija leidžia virusą „pagauti“ ir „sulaikyti“ skirtinguose jo dauginimosi etapuose. Antiretrovirusiniai vaistai leidžia ŽIV infekuotiesiems gyventi nerizikuojant sunkiai susirgti ir nepasveikti nuo paprasčiausios slogos. Taip pat vaistus vartojančio ŽIV infekuoto žmogaus organizme virusų lieka tiek mažai, kad jie net nenustatomi kraujo tyrimais. Todėl sunkiai perduodami sveikiesiems.
Naujesnė Senesni