Lietuvos žmogaus teisių centras - apie anti-LGBTQ+ akcijai neišduotą leidimą: galimi pažeidimai negali būti pagrindas neleisti įvykti protestui

Gegužės 15-ąją įvykusiame šeimų marše skambėję pasisakymai, maršo organizatorių vertybės ir siekiai yra tolimi tarptautiniams ir nacionaliniams žmogaus teisių standartams ir principams, tačiau teisė į susirinkimus yra viena pagrindinių teisių demokratinėje visuomenėje, ją garantuoja tiek tarptautinės konvencijos, kurių narė Lietuva yra, tiek Konstitucija, skelbia Lietuvos žmogaus teisių centras.

Anti-LGBTQ+ mitingo organizatoriai planavo protestą prie Seimo, tačiau leidimas jiems neišduotas. Nors policija gegužės 15-ąją įvykusiame mitinge pažeidimų neįžvelgė, sostinės valdžia sako, kad karantino ribojimų jame buvo nesilaikyta, galimai to nebus daroma ir ateityje | Jarmo.net koliažas

jarmo.net

redakcija@jarmo.net



Trečiadienį išplatintame pranešime centro atstovai pabrėžė, kad riboti susirinkimo ir žodžio laisvę galima tik esant išskirtinėms aplinkybėms.

„Galimi karantino pažeidimai vargiai gali būti tinkama priežastis riboti teisę į susirinkimus bei žodžio laisvę, ypač kai epidemiologinė situacija dėl vykdomos vakcinacijos sparčiai gerėja.

Esant karantino ribojimo pažeidimams, organizatoriai turėtų būti įspėti/ atitinkamai nubausti.

Organizatoriai taip pat turėtų prisiimti visą atsakomybę už tai, jei susirinkimo metu yra kurstoma neapykanta, o teisėsaugos institucijos principingai tai įvertinti.

Tačiau šie galimi pažeidimai negali būti laikomi pakankamu pagrindu nederinti leidimo susirinkimui", - skelbiama Žmogaus teisių centro pranešime.

Momentinė ekrano kopija


Skelbiama, kad birželį anti-LGBTQ+ protesto organizatoriai planavo dar vieną mitingą ir kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę dėl leidimo 7 tūkst. dalyvių sutrauksiančio mitingo. 

Tačiau sostinės valdininkai atkirto leidimo neišduosiantys, nes gegužės 15-ąją vykusio mitingo metu nebuvo paisoma karantino reikalavimų. 

Homofobiškos akcijos rengėjai kreipėsi vėl - šįkart dėl protesto, kuriame galėtų dalyvauti bent 800 asmenų, bet, pasak Vilniaus miesto savivaldybės, mitingo organizatoriai karantino ribojimų vis tiek nesirengia užtikrinti - iš mitingo iniciatorių esą girdima, kad nebus reguliuojami žmonių srautai, taigi, žmonių gali būti ir daugiau, be to, kyla klausimas, ar bus tinkamai išlaikyti žmonių atstumai, jeigu ne - ar bus dėvimos kaukės. Tad ir šįkart išduoti leidimą buvo atsisakyta.

„Organizatoriai pateikė kitą prašymą, kur pamažintas žmonių skaičius. Vėlgi, kai kalbame su organizatoriais, girdime iš jų, kad jie nesiruošia nei kažkaip valdyti tų žmonių srautų, nei riboti dalyvavimą, tai reiškia, kad žmonių gali būti daug daugiau, nei yra prašomas leidimas“, – LNK žinioms sakė Vilniaus mero atstovo spaudai Karolio Vaitkevičiaus.

Jarmo.net primena, kad dėl gegužės 15-ąją įvykusiame marše pamatytų galimų karantino ribojimų pažeidimų policija nusprendė nepradėti administracinės teisenos: pareigūnai nurodė, kad nebus galima identifikuoti kiekvieno asmens, priekaištai nebuvo pareikšti ir maršo organizatoriams.

Lrt.lt skelbia, kad maršo iniciatoriumi ir vadovu nurodomas buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius, tarp organizatorių yra ir Artūras Orlauskas, Nacionalinio susivienijimo narys Algimantas Rusteika, tinklalapio infa.lt vadovas Arvydas Daunys.
Naujesnė Senesni